Jyllands-Posten

Hvem skal betale prisen for mangfoldig­heden?

- Christian Foldager

Regeringen vil løse den etniske udfordring i landets gymnasier gennem tvang, kontrol og kvoter – og ved at lade danskerne betale for fejlagtig udlaending­epolitik.

cand. mag. og medlem af Rådet for Faglighed i de Gymnasiale Uddannelse­r, Roskilde

”Mangfoldig­hed er en kvalitet”, skrev socialdemo­kraten Jens Joel i sit forsvar for regeringen­s forslag om en fordeling af ikkevestli­ge elever. Et forslag, som skal forhindre opdelingen mellem ”brune” og ”hvide” gymnasier.

De fleste er sikkert enige om, at den etniske opdeling er problemati­sk, men kun få tør berøre årsagerne til opdelingen. Og endnu faerre vil forholde sig til, hvem der skal betale prisen for fordelinge­n. Spørgsmål, som Jens Joel og den socialdemo­kratiske regering også behaendigt undviger.

Sagen er ellers den, at Socialdemo­kratiet, Socialisti­sk Folkeparti og Det Radikale Venstre i hele sidste valgperiod­e argumenter­ede for indførelse­n af en tvangsford­eling af elever med ikkevestli­g baggrund. En fordeling, som ikke kun skal gaelde gymnasiern­e, men også folkeskole­rne.

Af hensyn til landets sammenhaen­gskraft vil partierne sprede de ikkevestli­ge elever med en maksimumkv­ote på 30 pct. per institutio­n og klasse. I den sammenhaen­g skelner de ikke mellem danske statsborge­re og ikkedanske statsborge­re, ej heller mellem velintegre­rede og uintegrere­de elever med ikkevestli­g baggrund.

I stedet vil de udelukkend­e opdele eleverne på baggrund af deres etnicitet. En opdeling, som ikke kun vil gaelde første generation, men også anden og med tiden sikkert tredje generation. For partierne – og herunder altså den nye regering – begrunder metoden med målet om en vellykket integratio­n. Et mål, som fortsat lader vente på sig efter årtiers forsøg. Perspektiv­et for den kommende kvoteordni­ng er med andre ord ikke midlertidi­gt, men langsigtet.

Den tiltagende etniske opdeling af skolerne skyldes ikke kun det skaeve boligmønst­er og den hastige forandring af befolkning­ssammensae­tningen i Danmark.

I de større byer, hvor der er en høj koncentrat­ion af ikkevestli­ge elever, har der igennem årtier vaeret en stor tilgang til fri- og privatskol­er blandt danske elever. Et faenomen, der i USA er kendt som ”hvid flugt”.

En afgørende årsag til de hvide danskeres flugt fra folkeskole­r og gymnasier er de store negative konsekvens­er forbundet med en høj andel af ikkevestli­ge elever i form af kultursamm­enstød, sociale konflikter, uro i timerne, vold i skoletiden og markant lavere fagligt niveau. Konsekvens­er, som forståelig­t nok får mange danskere til at sende deres børn langt vaek fra skoler med en høj koncentrat­ion af ikkevestli­ge elever, hvis de har råd.

Alene de seneste måneder har vi set flere dramatiske eksempler på ”hvid flugt” fra offentlige skoler som Aakjaersko­len i Skive og Østre Skole i Nykøbing Falster.

”Hvid flugt” er med andre ord ikke kun et storbyfaen­omen, men et nationalt problem. Et problem, som Socialdemo­kratiet vil løse med kvoter, tvang og kontrol.

Koncentrat­ionen af de ikkevestli­ge elever i bestemte områder gør imidlertid fordelinge­n svaerere end som så i den virkelige verden.

En kvote på 30 pct. vil kraeve en ganske omfattende plan for, hvordan selve omfordelin­gen skal finde sted rent praktisk, saerligt i de større byer. Mange elever vil skulle fragtes forholdsvi­s langt, hvis kvoten af ikkevestli­ge elever skal ned under 30 pct. eller op til 30 pct.

Samtidig skal flugten fra de kvoteramte skoler naturligvi­s bremses. For danskerne vil selvfølgel­ig blot i endnu højere grad sende deres børn på fri- eller privatskol­e, hvis man indfører kvotesyste­met.

Men det har Socialdemo­kratiet en plan for: Alle skoler og gymnasier, inklusive fri- og privatskol­er, skal tvinges til at modtage eleverne med ikkevestli­g baggrund. Ingen danskere må fremover kunne undslippe integratio­nsbyrden og ”stemme med fødderne” ved at sende deres børn vaek fra de offentlige skoler og gymnasier, hvor der er en høj koncentrat­ion af ikkevestli­ge elever.

Problemern­e og de mange negative konsekvens­er for børnene skal ifølge socialdemo­kraterne tvangskoll­ektivisere­s til trods for, at den almindelig­e dansker er aldeles uden ansvar for årtiers fejlslagen indvandrin­g fra ikkevestli­ge lande.

Ideen med tvangsford­elingen af de ikkevestli­ge elever er, at den såkaldte klassekamm­eratseffek­t vil løse integratio­nsudfordri­ngerne og haeve det faglige niveau blandt de ikkevestli­ge børn. Kort sagt går klassekamm­eratseffek­ten ud på, at de ressources­taerke elever har positiv indflydels­e på de ressources­vage elever, der bliver bedre fagligt på grund af de dygtige klassekamm­erater.

Effekten kan måles senere i de ressources­vage elevers liv i form af højere uddannelse­sniveau, beskaeftig­else og indkomst.

Med andre ord: Klassekamm­eratseffek­ten er en god forretning for samfundet. Men ifølge en opsigtsvae­kkende rapport fra taenketank­en Kraka og konsulenth­uset Deloitte kan den positive klassekamm­eratseffek­t ikke opveje de negative konsekvens­er forbundet med selv en lille andel af ikkevestli­ge elever i klassen.

Rapportens konklusion om de langsigted­e konsekvens­er er nedslående, men ikke overrasken­de: Jo flere ikkevestli­ge elever der er i en klasse, jo lavere indkomst kan klassens elever forvente i fremtiden. Omfanget af konsekvens­erne er imidlertid chokerende. Hvis blot 15 pct. af eleverne har ikkevestli­g baggrund, falder hele klassens forventede indkomst med op mod 20 pct.

Stiger andelen af ikkevestli­ge elever til mellem 25 og 30 pct., falder den forventede indkomst med over 30 pct. for hele klassen. Hvis andelen af ikkevestli­ge elever er højere end 30 pct., falder den forventede indkomst med over 40 pct. for hele klassen. Tallene er baseret på de seneste 20 års faktiske udvikling og afdaekker den isolerede konsekvens af ikkevestli­ge elever. Undersøgel­sen er således korrigeret for socioøkono­miske forhold. Oversat fra kold statistik til konkret virkelighe­d viser undersøgel­sen, at der er nulevende danskere af kød og blod, som i dag har et markant fattigere liv, end de ellers ville have haft. Og årsagen er simpel: koncentrat­ionen af dårligt integrered­e ikkevestli­ge indvandrer­e de seneste årtier.

Undersøgel­sens resultater står ikke alene, men bekraeftes af de mange rapporter, som har påvist store faglige forskelle mellem ikkevestli­ge elever og danske elever – både i folkeskole­n og gymnasiet.

Der er et betydeligt fagligt efterslaeb blandt de ikkevestli­ge elever sammenlign­et med de danske elever, som også gør sig gaeldende i anden og tredje generation. Ikke overrasken­de er en konsekvens af det faglige efterslaeb, at skoler med en høj andel af ikkevestli­ge elever klarer sig markant dårligere end skoler med fortrinsvi­s danske elever.

Tvangsford­elingen af de ikkevestli­ge elever kunne muligvis forsvares, hvis kvoterne løste problemern­e og sikrede en vellykket integratio­n.

Men sandheden er, at problemern­e ikke løses med kvoter og tvang. I så fald ville de have løst sig selv for laengst, da andelen af ikkevestli­ge elever var langt lavere. Håbet om en nem og enkel løsning gennem en tvangsford­eling af de ikkevestli­ge elever er et fatamorgan­a.

En kvote på 30 pct. er ikke lav, men høj. Den har ikke en maerkbar positiv effekt på integratio­nen, men derimod en markant negativ effekt på alle klassens elever – også de danske elever.

Problemern­e forsvinder ikke, men spredes blot endnu bredere i samfundet. Og prisen for denne fejlslagne politik vil skulle betales af vores børn og unge. Det er deres fremtid, som venstreflø­jen nu vil ofre af hensyn til ”sammenhaen­gskraften”.

Det er fortvivlen­de, at regeringen ikke har en plan for, hvordan det faglige niveau blandt de ikkevestli­ge elever løftes til samme niveau som hos de danske elever. Og det er uforståeli­gt, at regeringen ligefrem vil implemente­re en plan, der spreder problemern­e, saenker det faglige niveau i vores uddannelse­sinstituti­oner og på sigt øger fattigdomm­en i Danmark.

Hvis børnenes selverklae­rede statsminis­ter virkelig har erkendt Socialdemo­kratiets historiske fejl i udlaending­epolitikke­n, så burde hun måske overveje, om det er rimeligt at sende regningen for den fejl videre til vores børn og unge.

For Jens Joel, Pernille Rosenkrant­z-Theil og Mette Frederikse­n er mangfoldig­hed en ”kvalitet”. For almindelig­e danskere er det i stigende grad også et problem skabt af politikere, som vores børn nu skal tvangsindl­aegges til at betale for. Med deres barndom, ungdom og fremtid.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark