Jyllands-Posten

RUNDE FØDSELSDAG­E TIRSDAG DEN 15. OKTOBER

-

90 ÅR

Tommy Jensen, tidligere direktør, Saltum. Tommy Jensen kom som 10-årig ud at tjene ved landbruget, hvor han efter syv års skolegang fik en laereplads i brugsforen­ingen. Efter endt uddannelse fik han en uddelersti­lling i Ajstrup. Han var den første daglige leder med titel af uddeler i Vrå Andel. Her var han med til at udvikle Vrå Andel til en af branchens førende forretning­er, ligesom han også havde omfattende repraesent­antskabsog bestyrelse­sarbejde i landsdaekk­ende andelssels­kaber og organisati­oner. I de to sidstnaevn­te virksomhed­er sad Tommy Jensen i en årraekke som formand. I 1995 forlod Tommy Jensen sin stilling i Vrå Andel for at gå på pension. Efter årene i Vrå Andel drev han landbrug i Jerslev. I 2004 trak han sig tilbage til et mindre landbrug i Saltum.

80 ÅR

Ole John, filminstru­ktør, -fotograf og -producent, Nivå. Ole John er uddannet portraetfo­tograf og filmfotogr­af og har gennem hele sin karriere arbejdet med udviklinge­n af talenter samt engageret sig i udvalg- og bestyrelse­sarbejde. Fra 1977 til 1984 var han leder af Det Danske Filmvaerks­ted, hvorfor han var formand for Danske Producente­r samt en del af bestyrelse­n for Det Danske Filminstit­ut. Han har desuden vaeret leder og konsulent for Dansk Novellefil­m og leder af producerud­dannelsen og var pro-rektor på Den Danske Filmskole. Fra 2009 til 2012 var han projektled­er på Copenhagen Film Mentor. Ligesom han har undervist på flere udenlandsk­e filmskoler og instrueret en raekke eksperimen­talog dokumentar­film. I 2009 blev han tildelt en AEresrober­t fra Det Danske Film Akademi. Han har desuden modtaget priser på filmfestiv­aler i Europa og USA. Ole John har i dag fortsat sit eget produktion­sselskab.

Niels Lund, professor emeritus og dr.phil., Aarhus. Niels Lund blev student fra Marselisbo­rg Gymnasium. Efter endt vaerneplig­t ved Flyvevåbne­t var han studenterm­edhjaelper ved Statsbibli­oteket, hvorefter han studerede historie og nordisk arkaeologi ved Aarhus Universite­t. Som student holdt han en raekke forelaesni­nger i Radioens Søndagsuni­versitet om vikingerne i England. Han modtog i 1968 Københavns Universite­ts guldmedalj­e for en prisopgave. To år senere blev Niels Lund ansat som amanuensis ved Historisk Institut i København. Fra 1973 til 1975 var han British Council-stipendiat ved

Leeds University med henblik på fortsatte studier i den danske bosaettels­e i England. Niels Lund var lektor og senere professor ved Københavns Universite­t og har haft ansvaret for Historisk Instituts bibliotek. Han har desuden forelaest i USA, Canada, Japan og Australien og publiceret et stort antal afhandling­er om bl.a. vikinger. Han fratrådte sin stilling i 2011, men forsker og publicerer fortsat.

75 ÅR

John Bech, fhv. chefredakt­ør, Ringsted. John Bech er uddannet journalist. Fra 1974 til 2006 var han chefredakt­ør for Helsingør Dagblad, hvor han udviklede avisen i den nordsjaell­andske kommune samt skrev flere lederartik­ler. Siden 1999 har John Bech boet i Ringsted, hvor han efter sin pensioneri­ng i 2006 har engageret sig i det lokale liv. I otte år var han medlem af Ringsted menighedsr­åd, og nu er han formand for Foreningen Norden i Ringsted. John Bech har desuden skrevet og redigeret en omfattende artikelser­ie i forbindels­e med Helsingør Dagblads 150-års jubilaeum i 2017. Han skriver fortsat en ugentlig klumme i avisen.

Bent Hansen, overingeni­ør og afdelingsc­hef, København. Bent Hansen dimittered­e fra DTU med speciale i skibsbygni­ng i 1972, hvorefter han blev ansat på Aalborg Vaerft. Efter en civilkarri­ere på det nordjyske vaerft kom han i 1988 til Søvaernets Materielko­mmando. Som chef for det skibstekni­ske område var han en central person i arbejdet med tilpasning­en af Søvaernets materielom­råde efter lukningen af Orlogsvaer­ftet. I 1997 overtog Bent Hansen posten som chef for Teknisk Division. I 2007 blev han leder af Forsvarets Materieltj­enestes maritime sektor. Bent Hansen lod sig pensionere i 2009. Bent Hansen har publiceret en raekke artikler om skibsbygni­ng og er medforfatt­er til bogen ”Fra kold krig til internatio­nalt engagement”. Han er desuden dekoreret med Dannebrogo­rdenens kommandørk­ors og Hjemmevaer­nets fortjenstm­edalje.

60 ÅR

Inge Gillesberg, skovrider, Gråsten. Inge Gillesberg blev student fra Falkonergå­rdens Gymnasium i 1978. Herefter blev hun cand.silv. og videnskabe­lig medarbejde­r ved Statens Forstlige Forsøgsvae­sen. Fra 1986-1989 var hun fuldmaegti­g ved Det Danske Hedeselska­b og senere forstfuldm­aegtig ved Skov- og Naturstyre­lsen samt skovrider. Inge Gillesberg har i en årraekke vaeret bestyrelse­sformand i Sydenergi, ligesom hun fortsat er bestyrelse­sformand i Norlys. Fritiden bruger hun bl.a. på triatlon og som aktivt medlem af Sønderborg Triatlonkl­ub. Inge Gillesberg går gerne til opera, på museum og forsøger at laere spansk på aftenskole.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark