Jyllands-Posten

DAGS DATO

-

Dagens navn: Hedevig, hertuginde af Schlesien. Hun fødte sin mand tre sønner og tre døtre, hvorefter hun levede resten af livet i kyskhed og fromhed. Hun opførte et kloster i Trebniz, hvor hun blev til sin død i 1243.

70 f. Kr.: Den romerske forfatter Virgil, der skrev "AEneiden", fødes. (Død 19 f.Kr.)

1844: Den tyske filosof Friedrich Wilhelm Nietzsche fødes. (Død 1900).

1894: Den franske artillerik­aptajn Alfred Dreyfus arresteres sigtet for spionage. Hermed indledes en af de mest debattered­e franske retssager nogensinde.

1917: Den hollandske danserinde Margareta McLeod - bedre kendt som Mata Hari - bliver skudt, efter hun er dømt skyldig i spionage til fordel for Tyskland under Første Verdenskri­g.

1945: Den franske politiker Pierre Laval, der var leder af Vichy-regeringen, henrettes for samarbejde med nazisterne under Anden Verdenskri­g. 1946: Naziforbry­deren Hermann Göring begår selvmord med gift få timer før hans planlagte haengning. 1952: Carl Nielsen-prisen uddeles for første gang. Den går til kapelmeste­r Launy Grøndahl.

1963: Den første telexforbi­ndelse Danmark-Grønland åbnes. 1964: Nikita Khrustjov (foto) fjernes som leder af det sovjetiske kommunistp­artis centralkom­ite.

1984: På Fremskridt­spartiets landsmøde i Nyborg opstilles den faengslede Mogens

Glistrup som spidskandi­dat til EF-parlaments­valget.

1986: 2.000 delegerede fra 136 lande samles til kongres i Bella Centret i København i anledning af Det Internatio­nale Fredsår.

1993: Nelson Mandela og F.W. de Klerk modtager Nobels Fredspris for indsatsen mod apartheid i Sydafrika.

1994: Østtunnele­n under Storebaelt indvies af prins Joachim. Østtunnele­n for togtrafik er en del af Storebaelt­sforbindel­sen og er 8.024 meter lang og består af to adskilte tunnelrør med et spor i hver.

1997: Nobelprise­n i kemi tildeles professor Jens C. Skou fra Aarhus Universite­t. Prisen deles med briten John Walker og amerikaner­en Paul Boyer. 1999: Danish Crown lukker slagteriet på Samsø og nedlaegger dermed øens største arbejdspla­ds.

2003: Kina sender som det tredje land i verden et menneske ud i rummet. Et døgn senere lander astronaute­n sikkert i Indre Mongoliet. 2005: Prins Christian fødes på Rigshospit­alet. Han er nummer to i den danske tronfølge. 2012: Nobelprise­n i økonomi tildeles amerikaner­ne Alvin E. Roth og Lloyd S. Shapley.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark