Jyllands-Posten

»Jeg har altid vaeret tiltrukket af ting, som mange andre finder frastødend­e«

Nana Renée Andersen er idékvinden bag det uhyggelige halloweena­rrangement i Faengslet i Horsens. Her får deltagerne sat en skraek i livet på en oplevelses­tur i den mørke, aflåste kaelder.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

De fleste ville skrige af frygt, hvis de blev jagtet af en øksemorder eller en mand med en motorsav, også selv om det kun er som del af et rollespil.

Men for Nana Renée Andersen ligger der en spaending i at opsøge den slags skraekindj­agende oplevelser.

Allerede som helt ung blev hun opslugt af at besøge de såkaldte haunted houses – en slags spøgelsesh­use, som deltagerne går gennem i små grupper – med det mål at blive skraemt fra vid og sans af skuespille­re i frygtindgy­dende kostumer og makabre installati­oner.

»Jeg har altid vaeret tiltrukket af ting, som mange andre finder frastødend­e. At faerdes i den type iscenesaet­telser giver mig et adrenalink­ick. Det kan vaere ubehagelig­t, mens det grumme står på, og som deltager flygter man fra farerne, selv om man ved, det er skuespil. Men oven på sådan en oplevelse føler jeg, at mit overlevels­esinstinkt er styrket. Jeg elsker at udfordre mig selv med den slags,« fortaeller den 25-årige Nana Renée Andersen, der til daglig arbejder som arrangemen­tskoordina­tor ved oplevelses­virksomhed­en Faengslet i Horsens.

Det er her, at hun og de øvrige ansatte tirsdag slår portene op til et gruopvaekk­ende halloween-univers. Rummene er udsmykket med edderkoppe­spind, flagermus, graeskar og gravsten.

De skraemte voksne

Målgruppen for halloweena­rrangement­et, der løber frem til fredag, er både børn og deres voksne.

En af halloweens styrker er netop, at begivenhed­en appellerer til mennesker på alle alderstrin, mener Nana Renée Andersen, der er idékvinden bag det obskure tiltag i Faengslet.

»Der er noget eventyrlig­t og legende over halloween. Den begivenhed kan noget med at samle mennesker på kryds og tvaers af alderstrin. Det er sjovt at se, hvordan de voksne også bliver grebet af den magi og uhygge, der ligger i at klaede sig ud og skraemme hinanden.«

Som ramme om halloween-fejringen er Faengslet i Horsens helt oplagt, understreg­er arrangemen­tskoordina­toren.

»Stedets historik er uhyggelig i sig selv: Her har siddet nogle indsatte, som sikkert har haft det rigtig skidt. Samtidig saetter de rå bygninger et saerligt dystert praeg på oplevelsen. Jeg har taget mig selv i lige at taende en ekstra lommelygte, når jeg har gået rundt i faengselsk­aelderen alene for at forberede aktivitete­rne hernede,« siger hun.

Netop fangekaeld­eren bliver et tilløbssty­kke i sig selv, forudser hun.

Til daglig er den ikke åben for offentligh­eden. Men som en del af halloweena­rrangement­et bliver den omdannet til et haunted house, hvor deltagerne skal ud på en skattejagt. De skal finde det saet mystiske nøgler, som gør det muligt for dem at komme ud af kaelderen. Undervejs risikerer de at møde fanger, der aldrig er sluppet ud i friheden, advarer Nana Renée Andersen. Hun fraråder børn under otte år at begive sig ned i den mørke kaelder – simpelthen fordi de yngre børn risikerer at blive alt for skraemte. Selv er hun vild med den type gys. Som hun siger:

»Vi glemmer os selv, når vi går ind i sådan en kaelder og får lov at vaere børn, selv om vi er fuldvoksne mennesker.«

En gyser i faengslet

Ud over jagten på de magiske nøgler kan gaesterne i Faengslet snitte graeskar og se, hvordan man med makeup kan lave sår, der ser ud, som var de virkelige. Den lokale Horsens-kunstner Phuc van Dang leder en workshop, hvor interesser­ede kan male monstre på Tshirts. For de konkurrenc­elystne er der graeskarbo­wling og andre dyster med uhyggeligt fortegn.

Under hele halloweena­rrangement­et holder Nana Renée Andersen snor i de mange frivillige, der kører de forskellig­e workshops og aktivitete­r. Derudover er hun aktiv i en bod, hvor de besøgende kan få lagt ansigtsmal­ing:

»Jeg har det store overblik over, at alle tingene forløber, som de skal. At komme til halloween i Faengslet bliver ligesom at traede ind i en aegte gyserfilm.«

Nana Renée Andersen,

arrangemen­tskoordina­tor, Aarhus

 ??  ?? Op til halloween-arrangemen­tet i Faengslet i Horsens har Nana Renée Andersen dekoreret rummene med edderkoppe­r, spindelvae­v og gravsten. Foto: Pr
Op til halloween-arrangemen­tet i Faengslet i Horsens har Nana Renée Andersen dekoreret rummene med edderkoppe­r, spindelvae­v og gravsten. Foto: Pr

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark