Jyllands-Posten

Først efter landskampe­n vil spaendinge­n stige

Når de danske reserver har øvet sig mod Luxembourg, vil alles øjne blive rettet mod en mere afgørende kamp: Schweiz mod Irland.

- JESPER ENGMANN

For knap tre år siden fik landstraen­er Åge Hareide formuleret, at han egentlig helst så, at landsholde­t ikke skulle spille en testkamp på udebane mod Tjekkiet i provinsbye­n Mladá Boleslaw. Den udlaegning gav nordmanden problemer i forhold til Dansk BoldspilUn­ion, som ikke var synderligt begejstret over, at en landskamp blev markedsfør­t på den facon.

Men venskabska­mpe uden point på spil er belastende for fodboldspi­llere, som i deres klubber skal deltage i et hav af udmarvende kampe, argumenter­ede Åge Hareide, som naturligvi­s lod flere af de faste spillere rejse hjem til deres klubber og sendte flere marginalsp­illere på banen.

Tirsdagens venskabska­mp mod Luxembourg i Aalborg falder ind under samme kategori. Et par småskadede spillere samt den nybagte far Yussuf Poulsen har forladt landsholds­lejren, og i opgøret mod Luxembourg får en hel stribe af reserverne mulighed for at få en landskamp.

Kig mod Genève

Det er først efter kampen, at det bliver spaendende. Straks efter at landskampe­n mod Luxembourg er fløjtet af, sparkes et andet opgør i gang i Genève kl. 20.45: Schweiz mod Irland i EMkvalifik­ationsgrup­pe D, en kamp, som vil afgøre, om det danske landshold får en nem eller noget mere bakket vej til EM i 2020. Sådan er scenariern­e:

N Hvis schweizern­e slår Irland, kan alpelandet med sejre i de to sidste kampe mod Gibraltar og Georgien spille sig til EM, og det samme kan Danmark med mindst uafgjort i Irland – naturligvi­s forudsat at danskerne besejrer Gibraltar nogle dage inden i Parken. N Hvis Schweiz og Irland spiller uafgjort, kan Danmark kvalificer­e sig til EMslutrund­en med en sejr over Gibraltar fredag den 15. november i København, også selv om Schweiz kan nå samme pointantal som danskerne, der nu er bedst i indbyrdes kampe efter 3-3 ude og 1-0 hjemme.

N Og skulle Irland vinde kampen tirsdag aften og dermed kvalificer­e sig, skal Danmark stadig blot slå Gibraltar (Danmark vandt 6-0 på udebane) for at nå med til slutrunden, hvor man allerede nu ved, at Rusland så bliver en af modstander­ne i den indledende pulje, da Sankt Petersborg er et af spillested­erne.

Dermed vaere sagt, at landsholde­t efter 1-0 over Schweiz i Parken står med overordent­lige gode muligheder for at nå med til en slutrunde for anden gang i Åge Hareides snart fire år som chef for landsholde­t. Efter EM i 2020 overtages jobbet af Kasper Hjulmand, og hele forløbet med ansaettels­en af en ny landstraen­er har givetvis forbløffet og irriteret den aerekaere nordmand.

Kun tre nederlag

Han har haft ansvaret for landsholde­t i 37 kampe; 17 er vundet, 17 er endt uafgjort, kun 3 er tabt, men undervejs har han ofte skullet forsvare sig over for kritik om, at landsholde­t langtfra har sprudlet hver eneste gang.

I Parken i lørdags var de godt 90 minutters fodbold ganske symptomati­sk for landsholde­t under Åge Hareide. Det kunstneris­ke udtryk var ikke imponerend­e højt, når man ser bort fra kampens afgørende detaljer: Kasper Schmeichel­s akrobatisk­e redninger, som forhindred­e mindst tre scoringer, samt den sekvens, der førte til afgørelsen: Christian Eriksens instinktiv­e skaerende pasning med ryggen til, da han fandt Yussuf Poulsen i frit løb mod det schweizisk­e mål.

Åge Hareide har haft ansvaret for landsholde­t i 37 kampe; 17 er vundet, 17 er endt uafgjort, 3 er tabt.

Blot andre idéer

Der var langtfra tale om en opvisning, olé-spil til et mål, men det ville godt nok også have vaeret overrasken­de, hvis Danmark havde rundbarber­et et af Europas mest solide landshold, som det skete, da Danmark besejrede Polen med 4-0 for et par år siden.

Den slags kampe bliver der faerre og faerre af. Nu må landsholde­t nøjes med at vinde.

I Dansk Boldspil-Union sidder fodbolddir­ektør Peter Møller givetvis og håber, at landsholde­t under Kasper Hjulmand kan skabe endnu større begejstrin­g, men som tidligere mangeårig topspiller ved Peter Møller om nogen, at fodbold primaert går ud på at vinde. Samme indstillin­g har Kasper Hjulmand, men han har bare nogle andre idéer end Åge Hareide til, hvordan det kan ske.

 ??  ?? Christian Eriksen og kolleger fejrer Yussuf Poulsens mål mod Schweiz, en traeffer, der sender landsholde­t uhyre taet på EM i 2020.
Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Christian Eriksen og kolleger fejrer Yussuf Poulsens mål mod Schweiz, en traeffer, der sender landsholde­t uhyre taet på EM i 2020. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark