Jyllands-Posten

Boligmarke­det har vaeret i fremgang de seneste syv år

Der er fremgang for salget af parcelhuse i hele landet.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Der har vaeret bump på vejen, men boligmarke­det har nu vaeret i fremgang de seneste syv år.

De reale huspriser – altså husprisern­e korrigeret for den underligge­nde prisudvikl­ing – nåede bunden i 2012 og er siden da steget med 23 pct. For de nominelle huspriser har fremgangen vaeret på små 30 pct., viser tal fra Finans Danmark.

»Isaer københavns­området og landets største byer har vaeret i førertrøje­n, men i de seneste år har der vaeret mere positive tendenser på resten af boligmarke­det, og udviklinge­n på tvaers af landet er derfor blevet mere ensartet,« konstatere­r cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe, som har analyseret tallene.

Forventnin­g om salgsrekor­d

Husprisern­e ligger nu højere end på samme tidspunkt sidste år i samtlige 11 landsdele. Det samme gør sig gaeldende i omtrent 7 af 10 kommuner.

I Nykredit forventer man, at antallet af hushandler vil saette rekord i år. Samme forventnin­g har man på Boligsiden, der registrere­r samtlige bolighandl­er blandt ejendomsma­eglerne.

»Der har vaeret fremgang på boligmarke­det i flere år nu, og antallet af hushandler saetter formentlig rekord i 2019 med det højeste antal siden før finanskris­en,« konstatere­r boligøkono­m i Nykredit Mira Lie Nielsen.

Det er en normal cyklus, at fremgangen begynder i de store byer for at sprede sig. Der er flere forklaring­er på fremgangen, der også er maerkbar i de helt små kommuner.

Dansk økonomi har det fortsat godt, beskaeftig­elsen er også relativt høj på landet, og de lave renter kommer boligkøber­e til gode i hele landet – også i landdistri­kterne.

Flere har råd

Ifølge kommunikat­ionsdirekt­ør for Boligsiden Birgit Daetz fik boligmarke­det vinger i 2015, da renterne for alvor faldt for første gang.

»Det har naturligvi­s haft stor betydning for antallet af hushandler rundt omkring i landet. Flere har simpelthen fået råd til at købe bolig,« mener Birgit Daetz.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark