Jyllands-Posten

»Når vi forhandler overenskom­st, kigger vi på det samlede billede«

Der er ingen garanti for, at ATP-bidraget forhøjes ved de kommende overenskom­stforhandl­inger, lyder det fra et medlem af ATP’s bestyrelse.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Mens inflatione­n er steget med 11,4 pct. de seneste 10 år, er danskernes obligatori­ske indbetalin­ger til pensionska­ssen ATP kun steget med 5,2 pct. i samme periode fra 3.240 til 3.408 kr.

Det gør det svaert for ATP at regulere den årlige ATP-udbetaling med lønudvikli­ngen. Den livslange udbetaling udgør i øjeblikket 24.500 kr. før skat om året.

Pensionsgi­gantens formand erkender da også, at udviklinge­n gør det svaert at leve op til ATP-loven om, at udbetaling­erne bør følge inflatione­n.

»Det er en diskussion, som vi har haft i flere sammenhaen­ge. For det siger sig selv, at hvis det, der kommer ind i den ene ende, falder i realvaerdi, er det svaerere at få det, der kommer ud i den anden ende, til at bevare sin realvaerdi,« forklarer Torben M. Andersen, formand for ATP’s bestyrelse og professor i økonomi ved Aarhus Universite­t.

Det er ikke ATP’s skyld

Han afviser dog, at ATP’s bestyrelse skulle baere skylden for, at danskernes indbetalin­ger til ATP sakker bagud.

Han peger på, at størrelsen af indbetalin­gen forhandles på plads i forbindels­e med de lokale overenskom­stforhandl­inger.

Dermed forholder han sig ikke til, at de øvrige medlemmer af hans bestyrelse sidder med ved bordet, når der forhandles ny overenskom­st for landets lønmodtage­re.

Eksempelvi­s sidder bl.a. formand for Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation, FH, Lizette Risgaard, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiv­erforening Jacob Holbraad og formand for HK Kim Simonsen i ATP’s bestyrelse.

Ser på det samlede billede

HK’s forbundsfo­rmand er ved at gøre sig klar til de kommende overenskom­stforhandl­inger, men han kan ikke svare på, om ATP-indbetalin­gen denne gang skal have et nøk opad, så det bliver nemmere for pensionska­ssen at få udbetaling­en til at matche lønudvikli­ngen.

»Når vi forhandler overenskom­st, kigger vi på det samlede billede. Og øverst på vores ønskeliste står som altid forbedring­er af vores medlemmers løn-, arbejdsog pensionsvi­lkår,« siger Kim Simonsen.

Det siger sig selv, at hvis det, der kommer ind i den ene ende, falder i realvaerdi, er det svaerere at få det, der kommer ud i den anden ende, til at bevare sin realvaerdi. TORBEN M. ANDERSEN, FORMAND, ATP

Men hvor står ATP-indbetalin­gen i det billede?

»Den står, hvor den altid har stået. At ATP-indbetalin­gen er en del af den samlede pakke. Det er for simpelt kun at kigge på, hvor meget danskernes årlige bidrag er steget de seneste 10 år, for der har tidligere vaeret år og perioder, hvor bidraget kan vaere steget

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark