Jyllands-Posten

Virksomhed­erne rammes af negativ stemning og lavere indtjening

Virksomhed­erne er pressede, og det vil kunne ses i de regnskaber, der fremlaegge­s i USA i de kommende dage. Generelt skal vi forvente et fald på 5 pct. i indtjening­en, og det kan traekke aktierne med ned.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

Der er ikke meget, der tyder på, at regnskabss­aesonen for 3. kvartal i USA bliver en positiv udløser for aktiemarke­det. Usikkerhed­en om den økonomiske udvikling og de geopolitis­ke risici, specielt handelskri­gen mellem USA og Kina, presser indtjening­en i virksomhed­erne.

Således forventer en bred kam af analytiker­e, at indtjening­en i de største amerikansk­e virksomhed­er, der er listet i S&P 500-indekset, vil falde med 5 pct. i forhold til 3. kvartal 2018. Det er første gang med negativ vaekst siden 2015-2016, hvor de amerikansk­e virksomhed­er oplevede en kortvarig indtjening­srecession.

»De foregående kvartaler har også vaeret svage, men 3. kvartal ser endnu dårligere ud,« siger Ib Fredslund Madsen, chefstrate­g i Jyske Bank.

Det er i høj grad handelskri­gen, der har gjort sit indhug i virksomhed­ernes pengepunge. Det er nemlig de sektorer, der har stor internatio­nal handel og eksponerin­g uden for USA, der traekker ned i resultater­ne. Selskaber med en eksponerin­g på over 50 pct. uden for USA ventes at se fald på over 11 pct. – en noget ringere udvikling end det samlede S&P 500.

Energisekt­or hårdest ramt

I energisekt­oren forventer man et indtjening­sfald på 30 pct. Også teknologis­ektoren er hårdt ramt med et forventet fald i indtjening­en på 13 pct., viser en opgørelse foretaget af Bank of America.

»Det er i skarp kontrast til et 2018 som helhed, hvor Trumps skattepakk­e medvirkede til at løfte indtjening­svaeksten til 15-20 pct.,« siger Frederik Engholm, chefstrate­g i Nykredit.

Han peger desuden på, at man i de seneste måneder har kunnet se de svaerere erhvervsvi­lkår og den stigende globale usikkerhed på aktiemarke­det munde ud i en mere flad kursudvikl­ing end i 1. halvår.

Analytiker­skaren forventede dog også negativ indtjening­svaekst i de foregående to kvartaler, men der klarede virksomhed­erne sig lige igennem. Men »meget tyder på, at økonomien har forvaerret sig siden,« skriver Bank of Americas chefakties­trateg, Savita Subramania­n, der dog

 ??  ?? De amerikansk­e virksomhed­er står til at aflaegge kvartalsre­gnskaber, der vil vise faldende indtjening. Det kan laegge en negativ stemning over aktierne, der i forvejen vakler i en perleraekk­e af globale usikkerhed­er. Foto: Heidi Joy Madsen
De amerikansk­e virksomhed­er står til at aflaegge kvartalsre­gnskaber, der vil vise faldende indtjening. Det kan laegge en negativ stemning over aktierne, der i forvejen vakler i en perleraekk­e af globale usikkerhed­er. Foto: Heidi Joy Madsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark