Jyllands-Posten

Store virksomhed­er går på listefødde­r over for det

Flere internatio­nale virksomhed­er er på det seneste kommet i stormvejr på de sociale medier, da de ifølge kritikere har udøvet selvcensur for ikke at støde kineserne.

- EMIL ROSBORG JESPER HØBERG emil.rosborg@jp.dk jesper.hoberg@finans.dk

Det kan vaere balance på en knivsaeg, når man som vestlig virksomhed forsøger at afveje hensynet mellem menneskere­ttigheder og et af verdens største eksportmar­keder.

Skal man have en chance i Riget i Midten, som Kina kaldes, kraever det i visse tilfaelde, at man holder sig på god fod med regeringen.

Det har på det seneste vaeret noget af en prøvelse for flere virksomhed­er, der i forbindels­e med Kinas rolle i uroen i Hongkong har kaempet med at finde en grimasse, der kan passe.

Den amerikansk­e basketball-liga NBA, smykkefirm­aet Tiffany & Co. og skomaerket Vans er alle kommet i problemer på de sociale medier efter handlinger, der tyder på, at man går til yderlighed­er for ikke at kritisere det kinesiske styre.

De kinesiske magthavere kan ikke decideret udelukke virksomhed­er fra det hastigt voksende marked, da det ville vaere WTO-stridigt, men styret har alligevel vaerktøjer, der kan gøre det svaert for dem, der falder i unåde. Det forklarer Nis Høyrup Christense­n, Kina-ekspert og forsker ved CBS.

»Der kan vaere forskellig­e måder, hvorpå man kan gøre livet svaert for virksomhed­er. Hvis det er en virksomhed, der saelger direkte til den kinesiske stat, er det selvfølgel­ig staten, der sidder med kortene på hånden. De virksomhed­er, der er etablerede på det kinesiske marked, kan blive ramt af administra­tivt bøvl og undersøgel­ser, der kan gøre livet besvaerlig­t,« siger han.

Senest er spilgigant­en Activision-Blizzard endt i en shitstorm blandt sine fans, da en e-sportsudøv­er fra Hongkong blev straffet for at udtrykke sin støtte til protestern­e i Hongkong i forbindels­e med en turnering i Blizzard-regi.

Spilleren, Chung Ng Wai, blev i den forbindels­e frataget sine praemiepen­ge og udelukket i et år, hvilket har fået fans til at bebude en boykot af spilfirmae­t.

Protestern­e fik efterfølge­nde spilfirmae­t til at fortryde, så spilleren alligevel fik lov at beholde sin praemie, ligesom udelukkels­en fra fremtidige turneringe­r nu kun gaelder i et halvt år.

Det giver dog mening for virksomhed­erne at slå ned på politiske ytringer, da det ellers kan give problemer på den lange bane, fortaeller Nis Høyrup Christense­n.

»Det giver jo mening, fordi

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark