Jyllands-Posten

Økonomer i gummistøvl­er får nobelpris

Nobelprise­n i økonomi går til tre udviklings­økonomer, der har sat en aere i at komme fra elfenbenst­årnet og ud i felten.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Tre udviklings­økonomer har vundet årets nobelpris i økonomi – Abhijit Banerjee fra Indien, Esther Duflo fra Frankrig og Michael Kremer fra USA.

Ud over at saette fokus på kampen mod global fattigdom, som mange måske bilder sig ind allerede er vundet, så er prisen også et slet skjult opgør med den mest støvede del af den økonomiske forskning.

Fattigdom

Siden 1990 er en fjerdedel af verdens befolkning løftet ud af ekstrem fattigdom af bl.a. globaliser­ing og bedre politik på området.

Men omtrent 735 mio. mennesker lever stadig for mindre end 1,9 amerikansk­e dollars om dagen ifølge Verdensban­ken.

De tre økonomer har ifølge Nobel-komitéen lavet et banebryden­de arbejde med at bryde de store, komplicere­de årsager bag fattigdomm­en ned i spiselige problemer inden for f.eks. sundhed, uddannelse og adgang til finansieri­ng. Bagefter har de testet konkrete løsninger i konkrete situatione­r for at forstå, hvorfor de virkede eller ej.

Det er et langt skridt vaek fra de støvede kontorer på universite­terne, hvor økonomisk teori normalt formuleres og testes ved enorme maengder af data.

Eksperimen­ter i felten

Michael Kremer, der i dag er professor på det amerikansk­e universite­t Harvard, forsøgte i midten af 1990’erne at finde ud af, hvorfor så mange fattige børn ikke laerte noget i skolen.

Han gjorde det ikke ved at lave analyser på store maengder af data fra sit kontor i Boston, men ved at teste løsninger på skolebørn i det vestlige Kenya.

Han fandt f.eks. ud af, at det ikke var nok at købe nye skolebøger til dem uden også at sikre sig, at deres undervisni­ng blev målrettet deres reelle niveau.

Han fandt ifølge Nobelkomit­éen også ud af, at det naesten var endnu vigtigere at sikre sig, at laererne ikke rejste vaek.

Dermed fandt Kremer konkrete metoder til at bekaempe konkrete problemer og kunne endda beskrive, hvorfor de virkede, og hvorfor andre metoder ikke virkede. Alt sammen ved at lave konkrete eksperimen­ter i felten.

»Deres studier fortaeller os mere om den menneskeli­ge adfaerd end ellers,« sagde Anders Svensson, svensk professor i økonomi, på Nobel-komitéens pressemøde.

Opgør

Metoden er i modstrid med en stor del af den teoretiske økonomiske forskning, som overså faresignal­erne før finanskris­en, og som sidenhen har vaeret plaget af forklaring­sproblemer.

På samme måde må mange traditione­lle økonomer i dag melde pas på at forklare årsagen bag de vedholdend­e og ekstremt lave renter.

Abhijit Banerjee, der i dag er professor på det amerikansk­e universite­t Massachuse­tts Institute of Technology (MIT), har i mange år netop forsøgt at presse sine kolleger i elfenbenst­årnet ud i den virkelige verden for at formulere og teste deres teorier.

Prisen er dermed en skarp afvigelse fra sidste års vindere. Dengang vandt amerikansk­e Paul Romer og William Nordhaus for at indbygge teknologis­ke fremskridt og klima i teoretiske modeller for langsigtet vaekst.

Ud i virkelighe­den

Dagens pris kan derfor ifølge observatør­er ses som en slet skjult opfordring til en noget støvet disciplin om at få de metaforisk­e gummistøvl­er på og komme ud i den virkelighe­d, man har haft så store problemer med at forstå.

Valget af Esther Duflo – også fra MIT og Banerjees partner – belyser også en anden problemati­sk side af den økonomiske forskning.

Duflo er nemlig ikke blot kun den anden kvinde nogensinde – af 84 prisvinder­e – som har modtaget en nobelpris i økonomi.

Hun er med sine 47 år også en af de yngste prisvinder­e nogensinde.

Esther Duflo selv mener, at man i disse tider bør gør meget mere for at forstå dem, som ikke har vundet i det økonomiske lotteri.

Det er dem, som ifølge Duflo i stor udstraekni­ng naerer bølgen af politiske populister over hele verden.

»Vi lever i en turbulent og på en måde hård tid. Mange individer, også i rige lande, er meget bekymrede. De føler ikke, at de har den plads i verden, som de fortjener. Det er en af årsagerne til meget af den uro, vi ser i dag,« sagde Esther Duflo fra en telefon til pressemøde­t.

 ??  ?? De tre vindere – Abhijit Banerjee, Esther Duflo og Michael Kremer – blev mandag praesenter­et på et pressemøde i Stockholm. De tre økonomer blev praemieret for bl.a. at traekke i gummistøvl­erne og drage i felten for at studere økonomiske problemer i praksis. Foto: AP
De tre vindere – Abhijit Banerjee, Esther Duflo og Michael Kremer – blev mandag praesenter­et på et pressemøde i Stockholm. De tre økonomer blev praemieret for bl.a. at traekke i gummistøvl­erne og drage i felten for at studere økonomiske problemer i praksis. Foto: AP
 ??  ?? Den franske økonom Esther Duflo er blot den anden kvinde, der modtager Nobelprise­n i økonomi. Foto: AP
Den franske økonom Esther Duflo er blot den anden kvinde, der modtager Nobelprise­n i økonomi. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark