Jyllands-Posten

Det vigtigste er i dag, hvad et byggeri kan

Baeredygti­ghed og cirkulaer økonomi handler om mere end mursten og cement. Det handler også om forretning­smodeller.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

Ambitioner­ne er store, og mange af byggebranc­hens aktører taler om baeredygti­gt byggeri. Men endnu mangler branchen det faelles fodslag, der for alvor skal bringe virksomhed­erne op i gear. Der er imidlertid ikke nogen tvivl om, at udviklinge­n meget snart vil gå staerkt, for presset fra de store bygherrer er massivt. Både når det gaelder de private og de offentlige.

Eksempelvi­s har såvel Pensiondan­mark på landsplan som By & Havn i København krav om DGNBcertif­icering, og på konference­n Fremtidens Byggeri, som blev afholdt i sidste uge, afslørede overborgme­ster i Københavns Kommune Frank Jensen (S), at man nu går i taenkeboks for at vurdere, om DGNB også er den rigtige løsning for hele kommunen.

»Vi har i forvejen vores egne miljøkrav, som vi har efterlevet siden 1999, men vi vil nu evaluere, om ikke det giver god mening at tilslutte os den certificer­ingsstanda­rd, som eksempelvi­s mange pensionska­sser og ikke mindst vores samarbejds­partner By & Havn benytter,« sagde Frank Jensen, der var en af talerne på konference­n, som var arrangeret af materielle­verandøren GSV i samarbejde med en raekke partnere.

Baeredygti­g udvikling

Den blev i øvrigt afviklet dagen før åbningen af C40 World Mayors Summit, hvor mere end 2.000 delegerede fra hele verden kom til hovedstade­n for at diskutere baeredygti­g byudviklin­g. Som bekendt har man fra politisk hold annonceret, at København i 2025 skal vaere verdens første CO2-neutrale hovedstad, men selv om man er nået et stykke ad vejen, når man ifølge Frank Jensen ikke i mål uden yderligere tiltag.

Blandt andet skal der i langt højere grad satses på genanvende­lse og genbrug af byggemater­ialer. I august 2018 vedtog Borgerrepr­aesentatio­nen i Københavns Kommune et forslag, der betyder, at genanvende­lse nu skal indgå som parameter i de kommunale udbud, og i slutningen af september i år besluttede man så, at kommunale byggerier fremover skal screenes for muligheder­ne for recirkuler­ing af byggemater­ialer.

Det er teknik- og miljøborgm­ester Ninna Hedeager Olsen (EL), der har stået bag begge forslag, hvor hun bl.a. har henvist til en rapport fra Teknologis­k Institut, hvor det fremgik, at 30 pct. af de bygherrer, der stiller krav om anvendelse af recirkuler­ede byggemater­ialer, ikke har haft meromkostn­inger. Samme holdning gav Frank Jensen udtryk for på konference­n.

»Når vi siger, at der skal satses meget på den cirkulaere økonomi, vil nogle spørge, om ikke det betyder tilbagegan­g i velfaerd og velstand. Det gør det ikke. Grøn omstilling skaber både job og er god økonomi, så det er en rigtig god spiral, vi skal have sat i gang,« sagde Frank Jensen og naevnte som eksempel Grøndalsva­enge Skole på Bispebjerg, hvor der er anvendt 250.000 genbrugsmu­rsten til et renovering­sprojekt.

Certificer­ing er nødvendig

Han sagde dog samtidig, at selv om stenene arkitekton­isk tager sig flot ud, ser han med spaending frem til en vurdering af holdbarhed­en. Dette argument sammenhold­t med en aktuel mangel på genbrugsma­terialer betyder samtidig, at Københavns Kommune ikke for naervaeren­de har lagt sig fast på en egentlig kvoteordni­ng i fordelinge­n mellem nye og recirkuler­ede materialer.

Anne Skovbro, der er administre­rende direktør i udviklings­selskabet By & Havn, hvor Københavns Kommune ejer 95 pct. og staten de sidste 5 pct., fortalte på konference­n, at man arbejder med certificer­ing både på bygningsog bydelsnive­au. Hun føjede til, at set med hendes øjne er certificer­ing ganske enkelt en nødvendigh­ed, hvis man som bygherre eller investor skal kunne fremtidssi­kre sin investerin­g.

For By & Havn er DGNBcertif­iceringen desuden det strukturel­le fundament, der sikrer, at man som by- og boligudvik­ler rent faktisk bevaeger sig fremad og bruger hele paletten for så vidt angår baeredygti­gt byggeri. Eksempelvi­s kan det naevnes, at alle

Grøn omstilling skaber både job og er god økonomi, så det er en rigtig god spiral, vi skal have sat i gang. FRANK JENSEN(S), OVERBORGME­STER, KØBENHAVNS KOMMUNE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark