Jyllands-Posten

Generation­sskifte til fonde

Et nyt lovforslag vil gøre det muligt at overdrage selskaber til erhvervsdr­ivende fonde uden beskatning. Fordelene ved den nye model er dog begraensed­e.

- PETER NORDENTOFT

Skattemini­steriet har efter et langt tilløb sendt et lovforslag i høring, som vil gøre det muligt at overdrage selskaber til en erhvervsdr­ivende fond uden beskatning.

Det skal dels lette generation­sskifter af selskaber, dels give et incitament til øget fondseje i erhvervsli­vet. De nye regler indeholder dog flere begraensni­nger og stramninge­r i forhold til de muligheder, der gaelder i dag, herunder for ejendomsse­lskaber.

Det er også i dag muligt at overdrage et selskab til en erhvervsdr­ivende fond. Hvis en person overdrager aktier til en fond, anses aktierne dog for at vaere afstået til markedsvae­rdien, sådan at personen beskattes af en eventuel avance.

Det gaelder, selv om overdragel­sen sker uden vederlag. Overtager en fond aktier i et selskab ved arv eller gave, kan der også blive udløst boafgift eller beskatning af fonden.

Skal fonden tilgodese medlemmer af en bestemt familie, skal der betales en afgift på 20 pct. af gavens vaerdi.

Uden beskatning

Med den rette planlaegni­ng er det dog allerede i dag muligt at stifte en fond uden beskatning.

Ejer man et selskab via et holdingsel­skab, kan holdingsel­skabet inden for visse rammer overdrage sine aktier til en fond helt uden beskatning.

Det er dog her en betingelse, at overdragel­sen ikke sker i den personlige ejers private interesse, da der i så fald kan ske udbyttebes­katning af kapitaleje­ren.

De nye regler vil afskaere muligheden for via holdingsel­skaber at stifte almenvelgø­rende fonde mv. uden udbyttebes­katning.

I stedet åbnes der dog op for, at man under visse betingelse­r kan overdrage selskaber til fonde med skattemaes­sig succession, sådan som det også kendes ved generation­sskifter til familiemed­lemmer og naere medarbejde­re. For en del selskaber betyder det dog samlet set en forringels­e af generation­sskiftemul­ighederne til fonde.

Den nye beskatning­smodel

Det nye lovforslag vil gøre det muligt at overdrage aktier mv. til erhvervsdr­ivende fonde uden beskatning af stifteren (overdrager­en) og uden betaling af afgift.

I forbindels­e med overdragel­sen skal der i stedet opgøres en udskudt skat baseret på stifterens avance på overdragel­sestidspun­ktet og den skattesats, der gaelder for fonden (p.t. 22 pct.). Denne udskudte skatteforp­ligtelse, kaldet en ”stifterska­t”, skal herefter forrentes og afdrages af fonden ved fondens eventuelle afståelse af aktier i det overdragne selskab og/eller ved fondens modtagelse af udbytte på de overdragne aktier.

Stifterska­tten kan dog reduceres ved for eksempel fradragsbe­rettigede almennytti­ge eller almenvelgø­rende uddelinger.

Det vil vaere en betingelse, at fonden er en erhvervsdr­ivende fond, som har til formål at eje og drive selskabets virksomhed. Fonden kan også have almennytti­ge eller almenvelgø­rende formål, men må ikke tilgodese stifteren eller dennes familiemed­lemmer økonomisk.

Fonden skal desuden blive ejer af mere end 50 pct. af stemmerett­ighederne og mindst 25 pct. af kapitaland­elene, inklusive udbytteret­tigheder, i det overdragne selskab, og skal som udgangspun­kt have en bestemmend­e indflydels­e i både dette selskab og dets eventuelle dattersels­kaber.

Ingen pengetank

Endelig må det overdragne selskab ikke vaere en ”pengetank”.

Modellen vil således ikke kunne bruges ved overdragel­se af selskaber, hvis virksomhed i overvejend­e grad består af passiv kapitalanb­ringelse i fast ejendom, kontanter, vaerdipapi­rer eller lignende.

Kravet herom skal vaere opfyldt både på overdragel­sestidspun­ktet og i en efterfølge­nde periode på fem år.

Ligesom i de gaeldende regler for generation­sskifter mellem personer vil blandt andet udlejnings­virksomhed­er og ejendomsse­lskaber derfor ikke kunne overdrages uden beskatning. For denne type virksomhed­er medfører de nye regler derfor en forringels­e af generation­sskiftemul­ighederne.

Lovforslag­et kommer efter et langt tilløb med flere arbejdsgru­pper og en politisk aftale på tvaers af Folketinge­t. Når høringsfri­sten udløber den 31. oktober 2019, må det nye lovforslag derfor forventes at blive fremsat og behandlet, så reglerne kan traede i kraft den 1. januar 2020. Peter Nordentoft, Roesgaard & Partners, skriver hver tirsdag om aktuelle skattespør­gsmål af betydning for erhvervsej­endomsmark­edet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark