Jyllands-Posten

Demant og Chr. Hansen trak C25 forbi Europa

-

Med defensive aktier som Chr. Han- sen og Demant, men også indekstung­e Novo Nordisk i front lagde det danske C25-indeks mandag grøn afstand til de europaeisk­e kolleger, der slaebte sig gennem handelsdag­en med varierede grader af tilbagegan­g.

Eliteindek­set lukkede mandagens handel med et plus på 0,95 pct. til 1.128,04, mens det brede Stoxx 600-indeks samtidigt havde tabt 0,4 pct.

Demant lå i toppen af C25-indekset med et plus på 4,9 pct. til 172,15 kr., Chr. Hansen steg 4,7 pct. til 543,80 kr., og Novo Nordisk bidrog med en stigning på 2,1 pct. til 354,45 kr.

Chr. Hansen kom torsdag med regnskab for 4. kvartal, der omfattede en grimt skuffende prognose for vaeksten i det nye regnskabså­r. Aktien reagerede med et fald på 9,2 pct. samme torsdag og et fald på 1,2 pct. dagen efter.

»Vi ser det nogle gange for de defensive akter, at de får nogle klø lige efter regnskaber­ne, og så kommer der efterfølge­nde nogle og samler op i dem,« noterer Christian Thatje, seniorakti­ehandler i Sydbank.

Heller ikke for Novo Nordisk var der selskabssp­ecifikt nyt til forklaring af mandagens kursfremga­n.

For høreappara­taktien Demant, der saedvanlig­vis også tillaegges defensive kvaliteter, ses mandagens stigning ses som en positiv reaktion på fredagens oplysning fra selskabet om, at it-infrastruk­turen nu er normaliser­et, efter at Demant i starten af september blev ramt af et hackerangr­eb.

Forretning­skritiske systemer, applikatio­ner og servere i alle regioner og forretning­sområder er gendannet og genaktiver­et, oplyste selskabet og fastholdt sin foreløbige vurdering om, at angrebet vil have en negativ finansiel effekt på det rapportere­de resultat af primaer drift, EBIT, for året på 550-650 mio. kr.

I bunden af C25 lukkede FLSmidth med et tab på 3,0 pct. til 226,70 kr. Ingeniørak­tien var mandag fortsat belastet af fredagens nedjusteri­ng af forventnin­gerne til indtjening­smarginen på EBITA-niveau på grund af aendring i produktmik­set. Nedjusteri­ngen kostede på selv dagen et kursskred på 10 pct. for FLSmidth.

Ud over nedjusteri­ngen kan aktien have vaeret negativt påvirket af skuffende kinesiske handelstal offentligg­jort mandag morgen. Eksporten i september faldt 0,7 pct. målt i yuan. Ifølge Bloomberg News havde økonomerne ventet en stigning på 1,5 pct. Importen i september faldt 6,2 pct. i yuan mod et ventet fald på 2,3 pct.

Samme data kan også vaere baggrunden for, at Maersk-aktierne mandag faldt med 0,5 pct. til 7.874 kr. for B-aktiens vedkommend­e efter et spring frem på 3,4 pct. fredag under indtryk af de positive signaler om muligheden for indledende delvis handelsfre­d mellem USA og Kina. De signaler blev mandag nedtonet efter kinesiske krav om yderligere forhandlin­ger, inden en aftale kan lukkes.

Blandt dagens impulser fra finanshuse­ne var også Wells Fargos nystartede overvågnin­g af energikonc­ernen Ørsted. Det skete med den positive anbefaling ”outperform” og et kursmål på 750 kr. Ørsted-aktien sluttede mandagen 0,8 pct. højere i 628,40 kr.

Danske Bank fik også del i opmaerksom­heden efter en stribe analyseaen­dringer. Deutsche Bank saenkede kursmålet til 110,10 kr. fra 115 kr., mens anbefaling­en ”hold” blev gentaget, og Kepler Cheuvreux ligeledes skar kursmålet til 145 kr. fra 155 kr. Men aktien steg 0,9 pct. 95,98 kr.

Tyske Berenberg saenkede desuden kursmålet for Nordea-aktien til 80 svenske kr. svarende til 55,10 kr. Før lød målet på 90 svenske kr. Anbefaling­en af bankaktien er fortsat ”køb”. Aktien faldt 1,3 pct. til 47,73 kr. mandag.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark