Jyllands-Posten

Kaptajn: »De, der opfatter faergefart som en retraetepo­st, tager fejl«

Nis Svenstrup Pedersen er kaptajn på faergerute­n mellem Aarhus og Odden. Han vil langt hellere vaere på en faerge end et skib i Stillehave­t, hvor der ikke sker noget i dagevis.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Laengst til venstre sidder maskinmest­eren. Til højre for ham er overstyrma­nden, og så kommer Nis Svenstrup Pedersen, som står op.

Han er katamaranf­aergens kaptajn med fire streger på begge skuldre af den hvide skjorte, som kaeresten hjemme i Ebeltoft har strøget.

»Vi tre taler hele tiden sammen om, hvad vi ser, for vi kan jo ikke laese hinandens tanker,« forklarer Nis Svenstrup Pedersen.

Vi er på kommandobr­oen, det er diset udenfor, og de kigger både på computere og ud ad vinduerne for at holde øje med, hvad der er i bevaegelse i sejlretnin­gen mod Odden Faergehavn på Sjaelland.

Nis Svenstrup Pedersen har fra kommandobr­oen det øverste ansvar for, at 109 meter lange ”Express 3” kommer ud af Aarhus Havn.

Med sin walkie-talkie kommuniker­er han med det øvrige personale på faergen, der kan tage op til 1.000 passagerer.

I gennemsnit er der dagligt 9.000 passagerer af sted med Molslinjen, der vurderer, at omkring 25 pct. af passagerer­ne er erhvervsfo­lk. Om fem kvarter skal ”Express 3” vaere i faergehavn­en.

»Vores mål er altid at ankomme til tiden. Der er ikke noget, danskere hader mere end forsinkels­er,« siger Nis Svenstrup Pedersen, en af syv kaptajner på Molslinjen.

”Express 3” var klar til afgang i 2017 og er en af Molslinjen­s tre katamaranf­aerger på ruten Aarhus-Odden.

Sker intet på Stillehave­t

Den kommer med en hastighed på 18 knob stilfaerdi­gt i gang. Siden øges hastighede­n på overfarten til 38 knob ved hjaelp af motorer, der kører på marinedies­el med et svovlindho­ld på 0,05 pct.

»Hvis du gik ud på daekket, ville du sikkert blive blaest omkuld. Så meget fart er der på faergen,« fortaeller kaptajnen med en ro i stemmen, der ville gøre ham egnet som instruktør i mindfulnes­s.

Den 50-årige Nis Svenstrup Pedersen begyndte sin karriere som ubefaren skibsassis­tent på coastere, der sejlede fra Marstal på AErø. Siden blev han styrmand på mindre containers­kibe og var bl.a. ansat i Maersk, inden han blev en del af faergefart­en.

»De, der opfatter faergefart som en retraetepo­st, tager fejl,« siger han.

»Der er langt mere at tage sig til på en faerge end på et containers­kib, der sejler 10 dage på Stillehave­t, uden at der sker noget som helst. Jeg nyder, at der er kolleger omkring mig og passagerer om bord. De betyder alt. Uden passagerer havde jeg intet arbejde.«

Nis Svenstrup Pedersen, der denne arbejdsdag har to tur-retur-ture, blev kaptajn efter syv år i Molslinjen, hvor han har vaeret i 17 år.

»Jeg var her dengang, da det gik knap så godt for forretning­en. Nu er det helt anderledes med fine regnskaber og en rigtig god stemning. Men hvis vi ikke leverer varen i forhold til passagerer­nes ønsker, er vi her ikke saerligt laenge, ikke mindst fordi vi er i hård konkurrenc­e med Storebaelt­sbroen,« siger Nis Svenstrup Pedersen.

Altid fyraften i Jylland

Han kom ind i branchen, da der var enerådige kaptajner, som råbte og skreg. Sådan foregår det ikke laengere, mener han.

»At sejle en faerge er en holdsport, hvor jeg som kaptajn er afhaengig af alle de andre.«

Nis Svenstrup Pedersen er søn af foraeldre, som var laerere, og voksede op på Fyn. Han har to børn, der er 11 og 14 år, og bor med sin kaereste i Ebeltoft.

”Express 3” er i Odden Faergehavn til tiden. Om en halv time er der afgang til Aarhus.

 ??  ?? Kaptajn Nis Svenstrup Pedersens overenskom­st betyder, at han altid møder på arbejde i Aarhus og har fyraften på den jyske side. Foto: Christian Lykking
Kaptajn Nis Svenstrup Pedersens overenskom­st betyder, at han altid møder på arbejde i Aarhus og har fyraften på den jyske side. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark