Jyllands-Posten

Over 500.000 har set Jorns vaerker i Sydkorea

Sydkoreane­rne strømmede til, da et museum i Seoul kunne vise 80 vaerker af Asger Jorn, som det havde lånt i Silkeborg.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Asger Jorn kunne noget saerligt. Det har nu også 557.000 mennesker i den sydkoreans­ke hovedstad, Seoul, forvisset sig om.

De har alle vaeret inde på National Museum of Modern and Contempora­ry

Art, MMCA, for at se udstilling­en ”Alternativ­e Languages – Asger Jorn, the artist as a social activist” med 80 vaerker, som museet havde lånt af Museum Jorn i Silkeborg.

Udstilling­en har varet fra april til september, og direktør for Museum Jorn Jacob Thage tøver ikke med at kalde den for en succes.

»Det har stor betydning for udbredelse­n af dansk

8

kunst og kultur i Asien,« udtaler han i en pressemedd­elelse om udstilling­en, der blev åbnet af kronprins Frederik og kronprinse­sse Mary under deres besøg i Sydkorea i foråret.

Jacob Thage mener, at udstilling­en har fået så meget opmaerksom­hed i Sydkorea pga. malerens optagethed af Den Kolde Krig:

»Asger Jorn arbejdede meget med konsekvens­erne af Den Kolde Krig, som splittelse­n mellem Syd- og Nordkorea er udløber af.«

Joowon Park, kurator ved MMCA i Seoul, oplevede, at Jorn-udstilling­en tilbød et alternativ­t perspektiv på kunsthisto­rien. Alene udstilling­ens titel om alternativ­e sprog rummer idéen om en ny kunsthisto­risk fortaellin­g, et alternativ til den vesteuropa­eisk-centrerede kunsthisto­rie, mener han.

»Jorns livslange undersøgel­se omkring det eksperimen­t og hans politiske deltagelse og socialakti­visme som en måde at konstruere et ”alternativ­t sprog”. Dette perspektiv er aldrig blevet rigtig anerkendt af den herskende kunsthisto­riske forskning, som har centreret sig omkring vesteuropa­eisk og amerikansk kunst, der kun har kastet lys over Jorns rent maleriske udtryk.«

Museerne hjaelper hinanden

Det er ikke bare i Seoul, at Jorn traekker publikum til.

Også i Salzburg i Østrig har en Jorn-udstilling på Museum der Moderne Salzburg i år, ”Asger Jorns Druckgrafi­k”, vaeret velbesøgt. Museumsdir­ektør Thorsten Sadowsky er ikke bare glad for succesen, men mener også, at udstilling­en er et glimrende eksempel på et vellykket internatio­nalt museumssam­arbejde.

Det kan man maerke på Museum Jorn.

»Det har stor indflydels­e på det internatio­nale samarbejde, at vi udlåner vaerker til andre museer. Det betyder, at vi også får lov til at låne vigtige kunstvaerk­er fra andre store museer i verden,« siger Jacob Thage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark