Jyllands-Posten

Nu er bygningen på Vestergade 69 i Aarhus igen sikker til beboelse

Bygningen i Vestergade 69 er blevet efterfunde­ret og er nu sikker til beboelse, efter at den i starten af året slog revner. Det fortaeller Jens Winther, direktør for Norcap Developmen­t.

- METTE MARIE BREUNING mette.m.b.breuning@jp.dk

Alle beboerne i ejendommen på Vestergade 69 i Aarhus blev i starten af året evakueret, efter at bygningen begyndte at slå revner. Men nu er bygningen igen sikker til beboelse.

Ifølge Jens Winther, direktør for Norcap Developmen­t A/S, er ejendommen på Vestergade 69 nemlig blevet efterfunde­ret i løbet af foråret og forsommere­n.

»Der er sat nyt og forstaerke­t fundament under hele gavlen på bygningen. Derudover har vi også forstaerke­t etageadski­llelsernes vedhaeftni­ng til facaden i to af lejlighede­rne,« siger han.

Norcap Developmen­t er en del af konsortiet Biblioteks­parken A/S, som står for det nye byggeproje­kt på grunden for det tidligere hovedbibli­otek bag Vestergade 69. På grunden ud til Mølleparke­n skal der opføres et nyt hostel, 85 nye boliger, en dagligvare­butik og en parkerings­kaelder.

Det er Biblioteks­parken, som har stået for efterfunde­ringen.

Ifølge Jens Winther er nogle af lejlighede­rne i ejendommen på Vestergade 69 også beboet igen:

»Dem, der bor til venstre i opgangen, er flyttet tilbage. Bygningen er for så vidt også klar til, at dem, der bor til højre, kan flytte tilbage, men vi har aftalt med dem, at vi udbedrer skaderne inde i lejlighede­rne først,« siger han.

Ifølge Jens Winther er skaderne på de lejlighede­r, der ligger til venstre i opgangen, så små, at de godt kan udbedres, efter at beboerne er flyttet ind igen. Skaderne på de Fra Mølleparke­n kan man se gavlen af den nye hjørnebygn­ing på Vester Allé. Den er også en del af det nye byggeri under konsortiet Biblioteks­parken.

lejlighede­r, som ligger til højre i opgangen, er til gengaeld mere omfattende, og derfor er det aftalt med ejerne, at beboerne venter med at flytte ind, til efter reparation­erne har fundet sted.

»Det drejer sig om revner i vaeggene og i lofterne. Vi regner med, at beboerne i lejlighede­rne til højre kan flytte ind sidst på året,« siger han.

Fundamente­t

Ifølge Jens Winther er Biblioteks­parken på nuvaerende tidspunkt i gang med at reparere de lejlighede­r, der har små skader, inden der saettes ind med de mere omfattende udbedringe­r i lejlighede­rne til højre i opgangen.

Hele sagen om bygningen på Vestergade 69 begyndte tilbage i slutningen af januar. Her opdagede lejerne pludselig, at bygningen slog revner, hvilket fik dem til at kontakte deres udlejere. Herefter blev alle 28 personer på adressen evakueret, og siden da har ingen af dem kunnet bo i ejendommen.

I april blev bygningen midlertidi­gt stabiliser­et ved, at otte sandfyldte containere blev placeret for enden af gavlen. De er nu fjernet igen, og ifølge Jens Winther er der ingen tvivl om, at ejendommen på Vestergade 69 ikke har vaeret tilstraekk­eligt funderet. »Det er klart, at bygningen begynder at revne, når den ikke er tilstraekk­eligt funderet, og vi ivaerksaet­ter bygningsak­tiviteter. Der har vaeret saetninger i ejendommen gennem mange årtier, hvor fundamente­t har vaeret ujaevnt, så der er opstået revner,« siger han.

Jens Winther forklarer desuden, at der i forbindels­e med byggeriet bag ved ejendommen på Vestergade 69 er revet en bygning ned, og at det kan have betydet, at ejendommen på Vestergade 69 har oplevet en større vindbelast­ning.

»Men alle bygninger skal jo kunne stå selv,« siger han og understreg­er, at dialogen til ejerforeni­ngen i Vestergade 69 har vaeret god, og at der har vaeret stor overensste­mmelse mellem parternes synspunkte­r.

Byggeriet ved Mølleparke­n

Det er entreprenø­rfirmaet MT Højgaard, der skal bygge det nye hostel i det gamle hovedbibli­otek i Mølleparke­n samt de 85 nye boliger på op mod seks etager og en ny dagligvare­butik i en omkringlig­gende karré.

Konsortiet Biblioteks­parken A/S består foruden MT Højgaard og Norcap Developmen­t af Baunsøe Ejendomme, Catella Investment Management A/S, RHB Developmen­t og arkitektfi­rmaerne Kant og Møller & Grønborg.

På baggrund af et standsning­spåbud i slutningen af januar stod byggeriet stille i godt to måneder, men ifølge Jens Winther fortsaette­r det nu efter en »forskudt tidsplan«.

»Vi er i gang med at klargøre til udgravning­er, og der er nedstøbt paele til den baerende konstrukti­on af bygningen ovenpå. Vi regner med, at byggeriet bliver faerdigt i fjerde kvartal naeste år – altså om lige vel et års tid,« siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark