Jyllands-Posten

Uønsket krebs stortrives

-

Selv om den hidtidige strategi med at fiske efter signalkreb­s er slået fejl, er slaget mod den invasive dyreart ikke tabt.

Det forsikrer biolog Julian Henriksen, Miljøstyre­lsen.

»Nej, bestemt ikke. Nu vil vi sammen med nogle af landets bedste forskere laegge hovederne i blød og overveje, hvad vi kan gøre. Jeg er meget fortrøstni­ngsfuld, i forhold til at vi nok skal finde en god metode til at bekaempe den,« siger han.

Gennem 10 år er der blevet fisket efter signalkreb­s ved Alling Å-systemet i Østjylland.

Men det har ikke haft nogen effekt på bestanden. Det uønskede dyr stortrives tilsynelad­ende. Ikke bare i Østjylland, men over hele landet.

Det har fået Miljøstyre­lsen til at ophaeve en forsøgsord­ning, hvor man har tilladt kommerciel fangst af signalkreb­s.

»Problemet er, at når man fisker de store signalkreb­s op, giver man plads til tre-fire andre mindre signalkreb­s, som så får gode forhold og spiser sig store. Og så kommer der alligevel en opblomstri­ng af bestanden,« siger Julian Henriksen.

Spredes under transport

En anden ulempe ved den kommerciel­le udnyttelse er risikoen for, at dyret spreder sig under transport.

»Signalkreb­sen er en udbryderko­nge, der kan klatre op af tanke på eksempelvi­s reb og iltslanger. Vi har set eksempler på, at de er undsluppet under transport, og vi tror, det er en af årsagerne til, at bestanden har spredt sig,« siger Julian Henriksen.

Selv om det nu bliver forbudt at saelge levende signalkreb­s, kan private fortsat tage ud og fiske efter dyret til eget forbrug.

Når signalkreb­s er et problem, skyldes det, at dyret fortraenge­r den hjemmehøre­nde flodkrebs og kan smitte den med krebsepest.

Signalkreb­s blev indført i Danmark i 1970’erne i forbindels­e med opdraet. Men den slap ud og har nu bredt sig til store dele af landet.

Selv på Bornholm finder man dyret, men indtil videre kun i meget begraenset omfang. Julian Henriksen erkender, at man står med en stor udfordring i forhold til at komme den til livs.

»Vi kommer også til at kigge på, hvordan man gør i andre lande, eksempelvi­s er der mange tiltag i gang i Sverige, Schweiz og Tyskland. Vi skal nok finde en måde at bekaempe den på. Men hvornår tør jeg ikke sige,« siger biologen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark