Jyllands-Posten

Sidste år fandt to drenge et skelet – nu leder de under en gammel kro

Mandag formiddag stillede 10 frivillige op ved grunden i Skanderbor­g, hvor Munkekroen før lå, i håb om at finde et lille stykke historie. Eller måske en skjult skat?

- EMMA J. KJAER Emma.J.Kjaer@jp.dk

Der må vaere røget både det ene og det andet ned gennem gulvbraedd­erne på den tidligere Munkekroen i Skanderbor­g gennem tidens løb.

25 øre fra 1930’erne. En lårknogle og et kraveben – kylling, selvfølgel­ig. Flaskegrøn­ne glasstykke­r. En teglsten, små møre stykker trae og et vaeld af afskallet vaegmaling.

»Vi skal nok stå lige bagved jer og sige til, hvis I gør noget forkert,« sagde Charlotte Abildgaard Paulsen, som er museumsins­pektør på Skanderbor­g Museum, til de 10 frivillige, som skulle deltage i udgravning­en mandag formiddag. Heriblandt et styks journalist.

Det er på grunden for den tidligere Munkekroen, at Skanderbor­g Museum i disse dage laver arkaeologi­sk udgravning – og alle må vaere med.

Med for tredje gang

Nogle af de fremmødte mandag var inkarnered­e amatørarka­eologer, som jaevnligt deltager i udgravning­er. Heriblandt Laurits og Marius Bendix Buchhave på hhv. 10 og 13 år, som har deltaget i efterårsud­gravningen i Skanderbor­g de seneste tre år.

»Forrige år fandt vi et hundeskele­t. I år har jeg fundet en masse sten og trae og en knogle,« sagde Laurits Bendix Buchhave og viste en lille plasticpos­e frem med den naevnte knogle i.

De to brødre bruger hvert år efterårsfe­rien hos deres bedstefora­eldre i Skanderbor­g, og morfaren, Henning Buchhave, har vaeret amatørarka­eolog i 17 år.

»Når jeg spørger dem, hvad de vil lave i efterårsfe­rien, siger de bare, at de vil lave det samme som sidste år. Og det er altså det her. Man bliver lidt bidt af det,« lød det fra ham.

Hvad bød jorden på?

De fremmødte fik hver udleveret omtrent en kvadratmet­er jord, en knaepude, spartel, fejebakke og to spande. Den ene spand skulle bruges til arkaeologi­ske fund. Den anden skulle bruges til jord.

Jordspande­n blev hurtigt fyldt til randen og måtte baeres ned til den bagerste del af grunden, hvor et par aeldre herrer hjalp en med at ”solle” jorden – altså at undersøge den for oversete finurlighe­der.

Og så rystede man ellers sollesien, til det kun var de større ting, der lå tilbage, og den fine jord var drysset ned over skoene som flormelis over en kage.

De gode fund

Sien bød på flere af jordens mere eller mindre forudsigel­ige hemmelighe­der. Der var et klart overtal af ubetydelig­e sten. Lidt rockwool, et par lodne cigaretsko­dder og nogle små stykker mursten.

Og så var der et rustent søm. Et af den slags søm, som er blevet hamret ud af en smed, og som er så rustent, at det umuligt kan bidrage til at holde sammen på noget som helst.

»Du har jo fundheld!« udbrød den ene af maendene ved gyngestati­vet.

Sømmet kom i spanden dedikeret til fund. Den var lidt svaerere at fylde op. Faktisk kunne man efter to timer stadig se bunden. Men lidt blev det da til. De mest interessan­te ting kom i små plasticpos­er, så de kunne blive undersøgt naermere af arkaeologe­rne.

En mønt fra 1930’erne var blevet overset af metaldetek­toren under forundersø­gelserne til udgravning­en, men dukkede op efter et kvarters tid med spartlen. Efter et par udbrud og lidt ih og åh fra arkaeologe­rne blev der stukket en gul blomsterpi­nd i jorden for at markere, hvor mønten var blevet fundet.

Hanne Sørensen, som er pensionist, fik tildelt den yderste højre kvadratmet­er. Der fandt hun blandt andet en gammel kridtpibe.

Man bliver lidt bidt af det. Henning Buchhave, amatørarka­eolog

Lokalhisto­risk taekke

»Min mor arbejdede på Munkekroen i en del år, så jeg er vokset op med den og husker den godt. Og så er det jo spaendende at få lov til at vaere med til sådan noget her,« sagde hun.

Blandt de ting, museumsdir­ektør Lene Høst-Madsen naevnte, var det lokale taekke også noget af det, der har gjort, at Skanderbor­g Museum er blevet ved med at afholde borgerudgr­avninger.

»Det kan vaere med til at give folk et andet og mere personligt indblik i historien fra deres lokalsamfu­nd,« sagde hun.

I Storbritan­nien kalder de det derfor også community digging, når museer og andre offentlige instanser inviterer ganske almindelig­e mennesker til at hjaelpe ved arkaeologi­ske udgravning­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark