Jyllands-Posten

Ny bog om Kasted kaster nyt lys over gammel mordgåde

Journalist Dorte Søholm har skrevet den nye lokalhisto­riske bog ”Folk i Kasted”.

- ANDERS MICHAELSEN Lokalavise­n Aarhus jpaarhus@jp.dk

En lørdag i 1940 graver nogle maend efter tørv i Vie Mosen øst for Kasted. Med spader i hånden slider de i middagssol­en. Det er den første sommer under Anden Verdenskri­g, og manglen på braendsel er slået igennem. En meter nede i jorden rammer en af maendene noget hårdt. Det er ikke sten og slet ikke tørv. For det viser sig at vaere et kranium fra et menneske, de er stødt på.

Politiet bliver tilkaldt, og senere kommer kredslaege­n. Laegen daterer liget til at vaere fra 1800-tallet, og på egnen siger man, det var en møller, som var blevet slået ihjel, og med manglende teknikker til at tidsfaeste liget bliver sagen lukket.

Men 80 år senere er der nu kommet nye svar på mordgåden.

Bag opklaringe­n står blandt andet journalist Dorte Søholm, som er forfatter til den nye bog ”Folk i Kasted”.

»Projektet med bogen greb lidt om sig, og der gik lidt detektiv i den. Jeg kunne laese i nogle gamle avisartikl­er, at der var fundet det her lig i 1940. Og i en af de avisartikl­er var det naevnt, at politimest­eren i Hasle Herred havde besluttet at lukke sagen, og at skelettet skulle graves ned på Skejby Kirkegård, mens en kaebeknogl­e blev taget ud og sendt til Nationalmu­seet,« fortaeller Dorte Søholm.

Efterfølge­nde gik jagten ind på kaebeknogl­en, som forfattere­n i samarbejde med Moesgaard Museum, Nationalmu­seet og Aarhus Universite­t fik lavet en kulstof 14-datering på. Resultatet og historien har fået sit helt eget kapitel i bogen.

Det har overrasket mig, hvor langt historien går tilbage, og at strukturen i Kasted går helt tilbage til middelalde­ren. Dorte Søholm, forfatter

Kasted er unik

Bogen har taget forfattere­n naesten to år at skrive ind imellem alle mulige andre projekter. Det var Tilst-Kasted-Geding Lokalhisto­risk Forening, der kontaktede Dorte Søholm til at lave en bog om Kasted.

»Da jeg fik henvendels­en, måtte jeg gøre det klart, at jeg ikke er historiker, men journalist. Så fortaellin­gen ville jeg gå til på en anden måde, end hvis man er historiker. Jeg har ikke vaerktøjer­ne til at pløje gennem gamle arkiver, toldlister og skattebøge­r, så jeg ledte mere efter mennesket i historien, og derfor blev titlen også ”Folk i Kasted”,« fortaeller hun.

Dorte Søholm er vokset op i Hasle og har vaeret på spejdertur i Kasted, købt ind hos den økologiske købmand, og hun vidste, at forfatter Elsebeth Egholms figur Dicte var placeret i landsbyen, men hvad der skete i Kasted i 1700-tallet, vidste hun intet om.

»Det har overrasket mig, hvor langt historien går tilbage, og at strukturen i Kasted går helt tilbage til middelalde­ren. At der er aendret så lidt, har overrasket mig. Det er også det, der gør Kasted lidt unik, fordi mange små landsbysam­fund rundt om Aarhus, som Trige og Tranbjerg, er blevet udstykket til boligblokk­e og parcelhuse og står helt forandret, hvor kommunen har vaeret meget restriktiv med at udstykke Kasted,« siger Dorte Søholm.

Ertebølle og Egholm

Bogens 12 kapitler fortaeller om de mennesker, der har levet og arbejdet i Kasted, og fortaellin­gen straekker sig fra de tidligste beboer – Ertebølle-folkene – der kom til Kasted for mindst 5.000 år siden og frem til landsbyens måske mest prominente beboer – Elsebeth Egholms krimihoved­person Dicte Svendsen. Dorte Søholm håber, at menneskene og historien kan fascinere nutidens beboere.

»Jeg håber, at de mennesker, der bor i Kasted i dag eller har boet der, synes, det kan vaere sjovt at vide, hvad der er sket på de marker, der omgiver deres hjem. I dag bor der jo unge, moderne mennesker i karetmager­en og smedens hus. Jeg synes i hvert fald selv, det er ret fascineren­de, hvis man får historien om det sted, man bor, og det fornemmer jeg også, der er en tendens til i tiden, at folk godt vil have,« siger Dorte Søholm.

 ??  ?? Det er med den journalist­iske tilgang, at Dorte Søholm har kastet sig over Kasteds historie. Foto: Ole Grønbaek
Det er med den journalist­iske tilgang, at Dorte Søholm har kastet sig over Kasteds historie. Foto: Ole Grønbaek

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark