Jyllands-Posten

Lyserød dansk-britisk udstilling

Udstilling­en ”Objects of Wonder” på Aros består af skulpturer skabt fra 1960’erne frem til i dag. Vaerkerne giver et indblik i, hvordan skulpturku­nsten har udviklet sig i denne periode.

- ANNE-SOPHIA LUNDGAARD JENSEN Annesophia.Jensen@jp.dk

”Objects Of Wonder – From Pedestal to Interactio­n”.

Sådan lyder navnet på en ny skulpturud­stilling på Aros. De forskellig­e installati­oner på udstilling­en har det til faelles, at de bryder med de klassiske skulpturer – både i form og materiale. Flere af dem opfordrer også publikum til at deltage i udstilling­en.

»Det, der sker i 1960’erne, er, at skulpturer­ne begynder at kravle ned fra deres piedestal og traeder ud i det rum, hvor betragtere­n er,« fortaeller Pernille Taagaard Dinesen, kurator på Aros og en af personerne bag udstilling­en, på et pressemøde om udstilling­en.

Hun fortaeller, at den første af denne slags skulpturer er ”Pissekumme­n”, eller ”Fountain”, fra 1917.

Her tog den franske Marcel Duchamp en pissoirkum­me, signerede den og kaldte det kunst. Dermed brød han med, hvad der normalt blev set som kunst.

Udstilling­en består af 51 skulpturer lavet fra 1960’erne til i dag. Blandt kunstnerne, der kan opleves på udstilling­en, er navne som Anish Kapoor, Damien Hirst, Tracey Emin og Sara Lucas. De fleste af installati­onerne er nogle, der er udlånt af Tate Gallery i London, og så har Aros selv udvalgt skulpturer, som museet har fundet passende.

Symbolik og interaktio­n

At skulpturer­ne i ”Objects Of Wonder” bryder med de klassiske normer, kommer til udtryk på flere forskellig­e måder. En af installati­onerne, ”Portrait of Ross” lavet af Felix Gonzalez Torres, viser sig som en bunke slik i et hjørne.

Pernille Taagaard Dinesen fortaeller, at kunstneren har overladt valget af maengde og placering til de enkelte museer. Idéen er, at publikum skal spise af vaerket, som derfor hele tiden aendrer form og størrelse.

En anden installati­on, der inviterer publikum til at deltage i installati­onen, er ”Lay down, take a deep breath, don’t think and feel connected” af Erwin Wurm. Den hvide piedestal på gulvet opfordrer med en lille tekst publikum til at laegge sig ned med hovedet på blokken. På den måde prøver kunstneren at bryde den normale opfattelse af skulpturer og få publikum til at indtage pladsen i stedet.

»Soklen er et gennemgåen­de element; om den er fravaerend­e eller naervaeren­de, er den et tema, der bliver udfoldet som hele fundamente­t for idéen om skulpturer,« siger Pernille Taagard Dinesen.

Dansk-britisk samarbejde

Udstilling­en er det andet eksempel på et samarbejde mellem Aros og Tate Gallery. Det første samarbejde kunne ses i 2017, hvor udstilling­en ”Bacon, Freud and the London Painters” kunne ses på det aarhusians­ke museum. Under arbejdet med at skabe udstilling­en har Aros vaeret i taet kontakt med Tate Gallery for at finde ud af, hvilke vaerker der skulle vaere med i den endelige udgave.

Ud over de mange forskellig­e skulpturer, der kan opleves på udstilling­en, er selve

De, der har vaeret på Tate, vil vide, at en scenografi som denne ikke findes i deres univers. Pernille Taagaard Dinesen, kurator på Aros

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark