Jyllands-Posten

Flydende øer skal forbedre forhold for ynglende fugle

- JOACHIM VOSS joachim.voss@jp.dk

Til foråret bliver Roskilde Fjord rigere på øer.

Det sker, når Nationalpa­rk Skjoldunge­rnes Land etablerer to flydende øer i fjorden.

Formålet er at lokke roere, surfere og andre mennesker, der boltrer sig i fjorden, vaek fra områder, hvor fugle yngler, og hen på de flydende øer, hvor de kan få et hvil og indtage medbragt mad og drikke.

Mikkel Eeg, projektled­er i Nationalpa­rk Skjoldunge­rnes Land, tror, at projektet kan vaere med til at skabe bedre plads til både fugleliv og fritidsliv.

»Der er nogle konflikter, for saerligt omkring øen Elleore er der ulovlig landgang af surfere og kajakroere i fuglenes yngleperio­de. Med de flydende øer giver vi dem et alternativ – noget at sejle ud efter,« siger Mikkel Eeg.

Ro til sjaeldne fugle

Elleore er placeret taet ved Roskilde og taet ved land og ligger derfor saerligt udsat for ubudne gaester. Samtidig yngler der mange knopsvaner og edderfugle, mens der også er rapportere­t ynglende havterner og toppet skalleslug­er, der begge er sjaeldne arter.

Øen skal derfor aflastes af de flydende øer, der placeres med anker 1 km nord og 1 km syd for Elleore. De nye øer kommer til at ligge omkring 300 meter fra land.

Hold god afstand

Saerligt i yngletiden fra 1. april til 15. juli skal fuglene have ro, og i perioden skal mennesker holde mindst 50 meters afstand til de fleste af Roskilde Fjords øer og holme.

De kunstige øer er udviklet i samarbejde med lokale surfere og kajakklubb­er, og de bliver bygget af produktion­sskolen i Skibby. Øerne søsaettes til foråret og kommer på land igen i sensommere­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark