Jyllands-Posten

Knap 400 på sociale ydelser blev snuppet i lufthavnen

- SARAH KOTT

3 mio. kr.

Det er udbyttet efter første halvår af 2019 med stikprøvek­ontroller i Kastrup, Billund, Aarhus og Aalborg lufthavne, oplyser beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d Thomsen i en orienterin­g til Folketinge­ts Beskaeftig­elsesudval­g.

Og beløbet kan blive endnu højere.

»Da der fortsat mangler et vaesentlig­t antal tilbagemel­dinger fra kommuner og akasser vedrørende første halvår, forventes det samlede tilbagebet­alingsbelø­b at blive betydeligt større,« lyder det i orienterin­gen.

Lufthavnst­ilsynet har kontroller­et 12.708 personer i ankomstter­minalerne for at tjekke, om de får sociale ydelser som dagpenge, kontanthja­elp eller integratio­nsydelse. Er det tilfaeldet, skal man stå til rådighed for arbejdsmar­kedet og må således ikke rejse til udlandet uden at melde ferie til sin akasse eller kommune først.

De i alt 30 kontroller, som blev udført i løbet af årets første seks måneder, resultered­e i, at 372 personer blev indberette­t til deres a-kasse eller kommune og skal betale nogle af deres ydelser retur. Samtidig risikerer kontanthja­elpsmodtag­erne at få nedsat deres ydelse med op til en tredjedel i 20 uger.

Lufthavnst­ilsynet blev genindført som en del af finanslovs­aftalen for 2018. Her afsatte den davaerende VLAK-regering sammen med Dansk Folkeparti 2,2 mio. kr. hvert år indtil 2021 til lufthavnst­ilsynet.

Året efter blev de samme parter dog enige om at afsaette 2 mio. kr. ekstra om året til indsatsen og i øvrigt forlaenge den med et år.

I maj i år konstatere­de man, at tilsynet havde afsløret socialt bedrageri for 4,7 mio. kr. året forinden. Det største tilbagebet­alingsbelø­b var på over 600.000 kr.

 ??  ?? Lufthavnst­ilsynet har kontroller­et 12.708 personer i ankomstter­minalerne, bl.a. i Københavns Lufthavn i Kastrup. Arkivfoto: Stine Bidstrup
Lufthavnst­ilsynet har kontroller­et 12.708 personer i ankomstter­minalerne, bl.a. i Københavns Lufthavn i Kastrup. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark