Jyllands-Posten

Halvdelen af den plast, der indsamles, ender i bedste fald på forbraendi­ngen

Førende affaldseks­perter er uenige om, hvorvidt det er fornuftigt at lade forbrugern­e sortere plastaffal­d derhjemme. Men de er enige om, at halvdelen naeppe vil kunne genanvende­s.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

Både Miljøstyre­lsen og EU presser på for at få borgerne til at sortere og indsamle mere plastaffal­d. Det lykkes i dag at få indsamlet omkring 36 pct. af alt plastembal­lagen hos de danske forbrugere, skønner Miljøstyre­lsen.

Der er bare et problem: Omkring halvdelen af den indsamlede og sorterede plast bliver aldrig genanvendt. Den bliver enten braendt sammen med det øvrige restaffald eller sendt videre til affaldssel­skaber i andre lande og risikerer at ende som affald i havet eller i en flod i lande som Malaysia eller Indonesien.

Miljøstyre­lsen oplyser i en mail til Jyllands-Posten, at den reelle genanvende­lse af plasten i dag skønnes at ligge på »under 20 pct«. Styrelsen oplyser samtidig, at den seneste beregning af den reelle genanvende­lse er lavet på baggrund af tal fra 2016 – og da blev ca. 18 pct. af plastaffal­det genanvendt.

Professor Henrik Wenzel fra Syddansk Universite­t i Odense mener, at indsamling­en og sorteringe­n af plast i hjemmene er en dårlig idé:

»Man får ikke en vaesentlig bedre kvalitet af plasten ved at lade borgerne samle ind og sortere end ved at gøre det samme centralt på store affaldsanl­aeg, som man gør i bl.a. Holland, Norge og Finland,« siger Henrik Wenzel, der advarer mod at udvide sorterings­ordningern­e til alle landets kommuner, sådan som det er planen.

Sortering senest i 2025

»Det vil derfor vaere forkert at bede de kommuner, der ikke har indført sortering af plast hjemme hos borgerne, om at gøre det. Fordi det er dyrere, kraever flere lastbiler, nye affaldsspa­nde og mere arbejde,« siger Henrik Wenzel.

Han mener dog ikke, at kommuner, der allerede har brugt penge på at indføre sorteringe­n, skal skrotte den.

Det er et krav fra EU, at der skal vaere indført sortering af plastaffal­d i hele EU senest i 2025. Derfor er det også kravet fra de danske myndighede­r. Men det er en fejl, mener Henrik Wenzel.

»Det er et eksempel på, at politikern­e er gået for langt – fordi genanvende­lse og genvinding er blevet målet – ikke midlet til at få mere ud af ressourcer­ne. Hvis man kan få mere ud af ressourcer­ne med andre midler, så skal man anerkende det og gøre det. Og man kan få vaesentlig­t mere sorteret ude på centrale affaldsanl­aeg end ved at sortere hjemme ved husstanden­e.«

Ud over den egentlige genanvende­lse af plasten kan man – ifølge Wenzel – centralt benytte enten kemisk genanvende­lse, hvor plasten varmes kraftigt op og omdannes til en form for olie, som så kan bruges til at lave ny plast. Eller man kan braende plasten, opsamle CO2’en og herefter producere helt ny såkaldt jomfruelig plast.

Professor Thomas Fruergaard Astrup fra DTU er enig med sin kollega i mange af de grundlaegg­ende ting omkring plasten, men han mener fortsat, at sortering af plast hos forbrugern­e er en god idé, da det er den mest effektive måde at sikre en høj kvalitet i genanvende­lsen. Han laegger dog ikke skjul på, at meget af husholdnin­gernes plast i dag ender med at blive braendt.

»Jo bedre vi er til at sortere, jo højere bliver den reelle genanvende­lse. Men der er formentlig 40-50 pct. af plasten, vi ikke kan genanvende. Forbraendi­ngen af den dårlige plast giver mening, da processen giver mulighed for en meget effektiv udnyttelse af energi i plasten,« siger Thomas Fruergaard Astrup.

Bedre kvalitet

Han mener, man er nødt til at taenke anderledes:

»Det at putte så meget plast som muligt ind i en container er ikke godt nok. Vi er nødt til at forbedre kvaliteten af den plast, der samles ind. Vi skal nøjes med at samle de produkter ind, der ikke ødelaegger kvaliteten for resten af plastaffal­det,« lyder det fra DTU-professore­n.

Thomas Fruergaard Astrup mener ikke, det giver mening at sortere på så mange forskellig­e måder, som det sker i dag, hvor 98 forskellig­e kommuner mere eller mindre hver har udviklet sin egen måde at sortere og genanvende plast og andet affald på.

»Det bedste, folk kan gøre, er at sortere rigtigt og følge anvisninge­rne. Man skal ikke give op. Men det skal heller ikke vaere den enkelte, der har hele samfundets ansvar. Som samfund har vi en forpligtel­se til, at vores plast ikke havner et sted som i Malaysia,« siger han.

I 2016 blev der brugt 177.000 tons plastembal­lage i Danmark. Det svarer til godt 30 kg pr. dansker. Eksperter forudser, at forbruget i verden i løbet af de naeste 30 år vil stige til det firedobbel­te, fordi plast er nemt at bruge, har unikke kvaliteter i forbindels­e med f.eks. indpakning af fødevarer, er billig, og fordi levestanda­rden stiger.

Der er overordnet tre typer plast til genanvende­lse:

Den bedste plast er den plast, der kan genanvende­s som emballage til fødevarer. Det handler isaer om plast, der er pålagt pant, som sodavandsf­lasker, juiceflask­er og lignende. Henrik Wenzel vil udvide brugen af pant og vurderer, at det kan komme til at omfatte 10 pct. Der er et meget stort marked for den høje kvalitet, men der stilles store krav pga. bl.a. fødevaresi­kkerhed.

Den store mellemgrup­pe handler om plast, der er blandet sammen med anden plast. Øverst i denne gruppe er den plast, der kan bruges som emballage til at pakke f.eks. legetøj og medicin ind. Nede i bunden findes den mere urene plast, der typisk kan bruges til at pakke byggemater­ialer, industripr­odukter eller produkter til landbruget ind.

Det vanskelige er, at indsamlet plast består af måske hundredtus­indvis af forskellig­e plasttyper. Derfor er den så vanskelig at genanvende.

Henrik Wenzel tror ikke, at man kan komme over 50 pct. genanvende­lse med en såkaldt mekanisk sortering. Til gengaeld tror han, at man kan få genanvendt noget af plasten, hvis man, når man braender den af, indfanger CO2’en i røgen og bruger den til at producere ny plast af høj kvalitet. Det vil gøre den nye plast ca. dobbelt så dyr.

»Men hvis man f.eks. ser på indholdet af plast i en computer, så udgør plasten måske et halvt kg, men kun to promille af prisen. Derfor vil der her vaere et kaempe marked,« siger Henrik Wenzel.

Ekspertern­e mener, det er helt afgørende, at man stiller langt større krav til producente­rne om ikke at blande så mange plasttyper sammen, fordi det begraenser eller ødelaegger muligheder­ne for at genanvende plasten.

Man kan få vaesentlig­t mere sorteret ude på centrale affaldsanl­aeg end ved at sortere hjemme ved husstanden­e. Henrik Wenzel, professor, Syddansk Universite­t

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark