Jyllands-Posten

Indvandrer­e og efterkomme­re vil gøre det forbudt at kritisere religion i Danmark

Der er stor appetit på at forbyde kritik af religion hos indvandrer­e og – isaer – deres efterkomme­re, viser en ny officiel undersøgel­se.

- MADS BONDE BROBERG SARAH KOTT mads.bonde@jp.dk sarah.kott@jp.dk

Det er ikke bare forkert at kritisere religion. Det er så forkert, at det skal forbydes.

Sådan mener en stor del af indvandrer­e og efterkomme­re i Danmark ifølge en ny undersøgel­se fra Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet med 2.658 adspurgte. Faktisk er der flere tilhaenger­e end modstander­e af et forbud.

42 pct. af indvandrer­ne er helt eller delvist enige i, at religionsk­ritik skal forbydes, mens 36 pct. er helt eller delvist imod. De resterende fordeler sig på kategorier­ne »hverken enig eller uenig«, »ved ikke« og »ønsker ikke at svare«.

Hos efterkomme­rne er der endnu større støtte til et forbud. 48 pct. er helt/delvist enige, mens 31 pct. er helt/ delvist uenige. Idéen får derimod en lunken modtagelse hos personer med dansk oprindelse, hvor kun 20 pct. bakker helt eller delvist op.

Desalegn Tufa er integratio­nsrådsform­and i Sønderborg og medlem af det nationale Råd for Etniske Minoritete­r, REM. Han vurderer, at indvandrer­støtten til et forbud skyldes, at mange af dem er muslimer og oplever en hårdere kritik af deres religion, end danskere gør.

»Islam bliver hårdere kritiseret end for eksempel kristendom og hinduisme og buddhisme,« siger Desalegn Tufa, som selv er kristen med etiopiske rødder. Han ønsker en paenere debattone, men vil ikke gøre det ulovligt at kritisere religion:

»Jeg synes ikke, det skal vaere forbudt. Det vil jeg ikke støtte. Men det skal vaere politisk korrekt.«

Et andet REM-medlem, Muhsin Türkyilmaz fra Kolding, siger:

»I bund og grund er jeg imod, at man kritiserer religioner.«

Han har tyrkisk afstemning og er saerligt imod den hårde kritik, der kan skabe splittelse i samfundet, men har dog også svaert ved at se, hvordan man skruer et kritikforb­ud sammen, så det ikke rammer noget forkert.

Oussama El-Saadi, der er formand for Grimhøjmos­kéen i Aarhus, støtter personligt forbudstan­ken:

»Hvis skal leve sammen i samfundet som kammerater, borgere og naboer, så er man nødt til at laegge en ekstra sikkerhed ind, når det kommer til religion. Jeg synes, det er en rigtig god idé at indføre et forbud mod kritik af religion,« siger han og forklarer, at et forbud bliver nødt til også at daekke det, som nogen kan se som småting:

»Det kan vaere, at du tror, at det er en lille ting eller bare er for sjov, men måske får det mit hjerte til at bløde.«

Rykker laengere vaek

Udlaending­e- og integratio­nsminister Mattias Tesfaye er ikke overrasket over, at mange indvandrer­e støtter forbuddet.

»Det er forventeli­gt, at indvandrer­e holder fast i de vaerdier, de er opdraget med i Mellemøste­n. Selvfølgel­ig aendrer de ikke holdning, bare fordi de traeder ind over den danske graense. Hvis jeg flyttede til Polen, ville jeg jo heller ikke begynde at vaere imod abort eller homoseksua­litet, jeg ville holde fast i mine vaerdier,« siger han, men rynker panden mere, når det gaelder efterkomme­rne:

»Det er godt nok trist at se, at deres børn er endnu laengere vaek fra demokratie­ts vaerdier. Så begynder jeg at blive bekymret. For integratio­nen skulle jo gerne gå i den rigtige retning, og disse tal viser, at på dette område går det i den forkerte retning,« siger han og opfordrer til at saette ind med både holdninger og handlinger:

»Hvis der er synspunkte­r i den offentlige debat, som begrundes religiøst, er vi nogle gange lidt håndsky over for at modgå dem.«

Mattias Tesfaye peger på regeringen­s forslag om at indføre en graense på 30 pct. for elever med anden etnisk baggrund end dansk i gymnasiern­e.

»Her bliver man politisk nødt til at insistere på, at unge skal møde hinanden og laere hinandens argumenter at kende. Vi vil ikke acceptere, at vi får etnisk adskilte offentlige institutio­ner. Vi har brug for på folkeskole­r, i daginstitu­tioner og i boligområd­er at insistere på, at folk ikke skal isolere sig i parallelle samfund.«

I 2017 stemte Socialdemo­kratiet som eneste parti i Folketinge­t imod at afskaffe blasfemipa­ragraffen.

Det har partiet ikke fortrudt, men det er »afgørende, at man fortsat kan kritisere religion,« siger Mattias Tesfaye.

 ??  ?? Selv en mindre kritik af islam kan få hjertet til at bløde hos muslimer, mener formand for Grimhøjmos­kéen i Aarhus, Oussama El-Saadi.
Arkivfoto: Tobias Nicolai
Selv en mindre kritik af islam kan få hjertet til at bløde hos muslimer, mener formand for Grimhøjmos­kéen i Aarhus, Oussama El-Saadi. Arkivfoto: Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark