Jyllands-Posten

»Tak for at forråde os! Vi vil dø med fuld vaerdighed«

Kort tid efter at praesident Donald Trump vendte sine allierede i det nordøstlig­e Syrien ryggen, er over 100.000 civile på flugt, de første ISfanger er stukket af, og regionen befinder sig reelt i kaos. Kurderne står prisgivet tilbage – målløse og vrede.

- THEA PEDERSEN internatio­nal@jp.dk

Først kom chokket. Så forvirring­en. I dag er det kaos, frygt og panik, der fylder den kurdiske befolkning i det nordøstlig­e Syrien, efter at Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, i sidste uge indledte det, han har buldret om i månedsvis.

På mindre end 12 timer udløste de tyrkiske generaler 181 luftangreb langs den syrisk-tyrkiske graense. Alt fra centrale landsbyfla­ekker i Ras al-Ein og Tel Abayd til al-Malikiyah ved den irakiske graense mod vest blev bombet. Blandt målene var også et faengsel med fanger fra Islamisk Stat i Qamishlo.

Kurderne var målløse, lamslåede og vantro, da deres amerikansk­e allierede, som de har kaempet for og side om side med i årevis, med ét Twitter-dekret fra praesident Trump blev overladt til en potentiel massakre fra aerkefjend­en Erdogan, som fortilfael­det har laert dem fra byen Afrin i 2018.

Siden har vrede, bitterhed og harme taget over hos kurderne.

»Trump er en pengemand. Det er det eneste, han bekymrer sig om. Han er en løgner og en forraeder,« fortaeller en ung mand fra Kobane, der selv har arbejdet taet med de amerikansk­e soldater fra selve kontrolrum­met, da krigen rasede i Raqqa.

Nu ved han end ikke, hvad der kommer til at ske med hans familie i de naeste dage og uger.

»Trump er jo skør nogle gange. Han kan aendre mening hver anden dag,« udtrykker forretning­smanden Dawad Baksi.

Dawad Baksi er fra flaekken Ramaylan, men arbejder i Qamishlo, de facto-hovedstade­n i kurdernes selvstyrer­egion Rojava. Hans lette tonefald bliver gravalvorl­igt:

»Helt aerligt. Det er altid befolkning­en, der ender som taber. Endnu en gang bliver den efterladt med regningen. Og denne gang er prisen for Donald Trumps beslutning rigtig høj.«

Mens I drikker drinks

Skolelaere­ren Firas Hisami måtte med familien den første nat forlade sit hjem i byen Darbasiya for at søge ly fra den tyrkiske ”torden” i en nabolandsb­y og siden hos en faetter i storbyen Hasakah.

»Trump lovede at beskytte kurderne. Hvad kan jeg sige: Han fejlede,« vurderede Firas Hisami beskedent, da Jyllands-Posten først fik ham i tale.

Men i takt med udviklinge­n i den seneste uge er hans vrede taget til. Over Trumps beslutning, Vestens passivitet og nu det syriske regimes genkomst i de kurdiske områder.

»Jeres tavshed draeber retfaerdig­hed, folks frihed og menneskere­ttigheder. Jeres tavshed sletter drømme hos modige kaempere ved frontlinje­n, som troede på sejr over et monster af terror. Dette er en stor fornaermel­se. I skal ikke sende penge til Syrien. I skal ikke sige, I er kede af det, og at det er frygteligt, når I ser tv og ser dramatiske scener, mens I drikker drinks, og jeres børn leger på legepladse­n,« skriver han til Jyllands-Posten og fortsaette­r:

»Hvordan kan amerikansk­e soldater se vores martyrer i øjnene, vores kvinder, de aeldre og børnene? Hvilken skam,« harcelerer han i dag.

En tilsvarend­e rejse har den 27-årige elektronik­ingeniør Ahmad Tayran fra Kobane også gjort den seneste uge. På flugt fra en dominoeffe­kt af død og ødelaeggel­se forlod han hjemmet til fordel for en by 12 km vaek. Et par dage senere så han realiteter­ne i øjnene og tog til Ain Issa.

»Folk har fuldstaend­ig mistet tilliden til Trump. Selv om jeg ved, det er umuligt, så håber folk stadig, at han vil aendre mening, som han gjorde det i december,« bekender han i beskeder til Jyllands-Posten, fordi internette­t er blokeret eller for dårligt til at samtale.

Ahmad Tayrans far naegtede at forlade området, så Ahmad blev tilbage, mens hans mor og søster har søgt helle fra krigen på regimeside­n i Aleppo.

»Vi håber i det mindste på, at invasionen vil begraense sig til Tel Abyad og Ras al-Ain,« tilføjede han i sidste uge, men er siden blevet klogere.

I dag er han nået helt til Raqqa, hvor han fortaeller, at nyheden om kurdernes aftale med Assad-regimet for nogle blev modtaget med glaedessku­d i luften.

Dødelig sikkerheds­zone

Alene to dage efter at Tyrkiets offensiv startede, kunne Internatio­nal Rescue Committee melde over 62.000 civile på flugt fra huse og landsbyer. Ifølge FN er tallet nu nået over 100.000. På mindre end en uge.

»Vi har registrere­t 3.000, som er kommet til Raqqa bare i dag,« fortalte medieoffic­eren Amar Sabir fra de kurdiske SDF-styrker fra en base i Islamisk Stats tidligere selvudråbt­e hovedstad på offensiven­s anden dag.

Hans kammerater ved fronten i Kobane har svaerget at kaempe til sidste blodsdråbe. Om så de skulle stå alene mod fjenden, som de gjorde mod Islamisk Stat. Selv kan Amar Sabir kun kaempe med sit kamera, som han siger.

»Vi kan ikke stole på nogen. Alle lyver. Trump. Erdogan. Vi elsker livet. Vi ønsker ingen krig. Men når det gaelder vores hjem, så glemmer vi livet,« forklarer han.

»Jeg har en ven, som huser 150 mennesker på sit tag, i vaerelser og i telte. De håber stadig, at Trump vil aendre mening. Eller i det mindste, at han vil blive i bedre humør,« opridsede en fransk ngo-medarbejde­r ironisk fredag nat situatione­n fra byen Amude.

I samme nattetime rapportere­de han, at de ellers fuldt bemandede kurdiske checkpoint­s, der straekker sig langs hovedvejen parallelt med graensen, og som er et yndet mål for sovende celler af Islamisk Stat-krigere, var totalt forladte. Tyrkiets såkaldte sikkerheds­zone efterlader bogstaveli­g talt en åben motorvej for isaer IS til at udnytte magt- og sikkerheds­vakuummet til at skabe endnu mere kaos og konflikt. Konsekvens­en har vaeret flere fangeoprør i både den berygtede al-Hol-lejr samt fangeflugt fra IS-faengsler og søndag, at 13.434 fanger flygtede fra lejren i Ain Issa. 785 heraf IS-familier.

Mareridtet på Twitter

Det er en uskyldig episode, der bedst beskriver vreden hos Riad Fatah. En 29-årig lokal nødhjaelps­arbejder fra Kobane, som taler med Jyllands-Posten fra Nordøstsyr­ien.

Dagen efter tyrkernes invasion passerede han med en flok venner i bil en konvoj af amerikansk­e tropper. Tidligere noget, de ville have hujet over og bifaldet. Men det var før sidste søndag.

»For første gang nogensinde diskutered­e vi, hvad vi skulle gøre. Vi forsøgte at overtale chaufføren til at stoppe, for vi ville virkelig gerne give dem fingeren og fortaelle, hvad vi følte. Men i sidste ende mente chaufføren, det var en dårlig idé,« fortaeller han og skitserer situatione­n således:

»Vi prøver bare at overleve. Og det skyldes alt sammen Trump. Med ét tweet vil han ødelaegge hele området. Alle er bange. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke selv

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark