Jyllands-Posten

KRIGENS GANG

-

var bange. Alle og enhver forbereder sig på at flygte. Jeg har selv talt med en familie fra Kobane. Det er nu anden gang, de flygter fra byen. Første gang var fra IS (2014, red.). De kom tilbage og har forsøgt at starte forfra. Men nu siger de, at skal de flygte én gang til, så vil de aldrig vende hjem til Syrien igen,« gengiver Riad Fatah.

Spørgsmåle­t er, om familien og resten af beboerne i Kobane vil acceptere det nødvendige onde i Assad-styret, når styret indtager byen i stedet. Og hvor mange liv det vil koste.

Sent søndag slog Erdogans kyniske knytnaeve ned i en konvoj af civile, hvilket kostede mindst 10 mennesker – herunder en internatio­nal journalist – livet. ”Martyrer”, som kurderne kalder det.

»228 neutralise­rede terroriste­r,« som Tyrkiets forsvarsmi­nister udtrykker det. Selvfølgel­ig via Twitter, der for den unge Riad er blevet en krigsplatf­orm, hvorfra politik omdannes til reelle mareridt, når tweetene folder sig ud i virkelighe­den.

»Ved du hvad. Faktisk håber jeg bare, at jeg vågner op i morgen og får at vide, at Twitter ikke laengere eksisterer. Det er den eneste måde, vi kan stoppe Donald Trump fra at vaere en idiot og fra at traeffe åndssvage beslutning­er,« konkludere­r Riad Fatah.

En uge senere er Riad Fatahs ordvalg dog en anden. Prompte, brysk og bitter og med en direkte besked til Trump:

»Tak for at forråde os! Vi vil dø med fuld vaerdighed, og historien vil altid minde den nye generation om, hvordan du forrådte kurderne.«

Af sikkerheds­maessige årsager har samtlige kilder, som Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med fra Rojava, udbedt sig fuld anonymitet, hvorfor vi har aendret deres navne. USA’s praesident, Donald Trump, dekretered­e natten til tirsdag sanktioner mod en raekke tyrkiske nøgleperso­ner og kraevede i en telefonsam­tale med Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, et øjeblikkel­igt stop for Tyrkiets militaere operatione­r i Syrien.

Tyrkiet vil dog fortsaette offensiven, indtil »målene er opnået«, erklaerede Erdogan tirsdag. Offensiven er rettet mod kurdiskled­ede styrker, der kontroller­er meget af det nordlige og saerligt det nordøstlig­e Syrien.

De tyrkiske styrker havde tirsdag sikret sig kontrollen over 100 km af graensen mellem Tyrkiet og Syrien.

Soldater fra den syriske regeringsh­aer rykkede tirsdag ind i den nordsyrisk­e by Manbij. Syrerne vil støtte kurderne i området mod den tyrkiske offensiv, der har vaeret i gang i ca. en uge.

Den amerikansk­ledede koalition i Syrien bekraefted­e samtidig, at den har trukket alle sine styrker ud af Manbij. »Koalitione­ns styrker gennemføre­r en planlagt tilbagetra­ekning fra det nordøstlig­e Syrien. Vi er ude af Manbij,« sagde en talsmand for koalitione­n, som omfatter den kurdiske YPG-milits.

Kilder: Ritzau og JP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark