Jyllands-Posten

Alene – smid Tyrkiet ud af Nato

-

kurdiske område, som Nato håndhaever.

Der skal indføres økonomiske sanktioner mod Tyrkiet.

Danskerne skal holde op med at rejse til landet, der er et yndet turistmål.

Og der skal laegges pres på den tyrkiske ambassadør i Danmark.

»Tyrkiet er også en trussel mod jer. I kan gøre meget mere. Jeg taler til de danske politikere­s samvittigh­ed,« siger Swar Osman. Sherko Alzahabi er enig.

»Vi følger os svigtet af Vesten. Vi er helt alene. Danmark bør støtte os, for vi har hjulpet jer,« siger han.

Sherko Alzahabi kom til Danmark som politisk flygtning i 1999 efter at have vaeret aktiv i kampen mod den davaerende leder af Syrien, Hafez al-Assad, far til den nuvaerende syriske praesident, Bashar al-Assad.

Siden blev han gift med sin kone, Fayza Younes, der via familiesam­menføring kom til Danmark i 2008. Parret har to børn – en pige på 10 år og en dreng på 8. Sherko Alzahabi ernaerer sig ved at drive et pizzeria i Aarhus-forstaden Hjortshøj, mens Fayza Younes er i praktik i en kantine. De er begge meget glade for at vaere i Danmark. Under interviewe­t har børnene mere travlt med at spille Playstatio­n inde i vaerelset ved siden af end at holde øje med, hvad der sker på Al Arabiya. Men foraeldren­e forklarer, at de må svare på mange spørgsmål fra børnene om, hvad der sker.

Frygt for familien

Selv er foraeldren­e hele tiden opmaerksom på de mindste tegn på liv fra familiemed­lemmer. For foruden at se fjernsyn får Sherko Alzahabi og Fayza Younes også informatio­ner fra familiemed­lemmer, der sender videoer og fotos – samt fra de sociale medier.

Med tårer i øjnene viser de en video med en kvinde, der sidder med sin døde søn i armene. En anden video viser sønderskud­te menneskekr­oppe fra et bombardeme­nt. Parret viser også fotos med sårede mennesker fra et hospital.

De forklarer, at centrum af hjembyen Amuda ca. 30 km fra byen Al-Qamishli ikke er blevet bombet. Men mener, at bomberne falder i området omkring den.

Fayza Younes fortaeller, at hendes foraeldre og bror stadig er tilbage i området helt op til den tyrkiske graense, men at de flytter meget rundt for at vaere i sikkerhed. En søster er flygtet til en by laengere mod syd.

»Jeg frygter, at det samme skal ske for min familie. Når jeg kommer igennem til min bror, kan jeg høre flyvemaski­nerne i baggrunden,« siger Fayza Younes med henvisning til de billeder, som hun lige har vist.

I Esbjerg udtrykker en anden syriske kurder Nidal Sheikho også dyb skuffelse over det internatio­nale samfund.

»Vi kurdere er altid blevet brugt. Først brugte russerne os til at kaempe mod islamister­ne. Så kom amerikaner­ne og lovede os et selvstaend­igt område, hvis vi hjalp dem. Men de har svigtet os,« siger Nidal Sheikho.

Han kom til Danmark i 2013 og fik midlertidi­g opholdstil­ladelse. Først arbejdede han som tolk, siden tog han en laererudda­nnelse og arbejder nu som vikar.

»Det er uskyldige mennesker, der betaler prisen for den her krig. Vi kurdere kan desvaerre ikke stole på nogen. Vi er nødt til at taenke os grundigt om, hvem der skal vaere vores allierede.«

Vi følger os svigtet af Vesten. Vi er helt alene. Danmark bør støtte os, for vi har hjulpet jer. Sherko Alzahabi, syrisk kurder i Aarhus

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark