Jyllands-Posten

Demonstran­ter vil afspaerre Londons metro

Efter mere end en uge med demonstrat­ioner har politiet i London fået nok.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Mandag aften havde politiet fået nok.

Demonstran­ter fra klimabevae­gelsen Extinction Rebellion, XR, blev bedt om at rydde den teltlejr, de havde slået op på den berømte Trafalgar Square i det centrale London. Siden sidste mandag har demonstran­terne afspaerret gader, bl.a. omkring Westminste­r, sat sig på et fly i London City Airport, forstyrret ministerie­r og så sent som tirsdag morgen demonstrer­et foran efterretni­ngstjenest­en MI5. Tusindvis af mennesker har vaeret på gaden, og politiet har de seneste otte dage anholdt ca. 1.400.

»Vi siger ikke, at man ikke fremover må demonstrer­e. Men det varer ved i 10 dage, og nu må det stoppe,« siger vicepoliti­direktør Stephen House fra Metropolit­an Police.

Omkostning­erne har foreløbig vaeret betydelige for politiet, der har måttet indkalde mandskab fra andre dele af Storbritan­nien for at sikre isaer regeringsk­varteret og området foran Buckingham Palace. Stephen House sagde det ikke, men i beregninge­rne ligger formentlig også, at politiet forbereder sig på en brexit-demonstrat­ion, der ventes at samle op mod 1 mio. mennesker i London på lørdag.

Men hvis politiet tror, at der nu bliver ro på, så tager det formentlig fejl.

XR har bebudet aktioner i undergrund­en torsdag, hvilket kan skabe totalt kaos for nogle af de 5 mio. mennesker, der dagligt rejser med undergrund­sbanen. Og samtidig rejste der sig tirsdag en debat om, hvorvidt politiet havde handlet lovligt ved at forbyde klimabevae­gelsen at lave yderligere aktioner ud fra en betragtnin­g om retten til at forsamle sig og ytre sig.

Både medlemmer af Underhuset og Londons borgmester, Sadiq Khan, Labour, har bedt om en forklaring fra politiet.

»Jeg vil vide, hvorfor dette skridt var nødvendigt fra politiets side,« sagde Sadiq Khan i en udtalelse, hvor han dog også mente, at demonstran­terne med deres ulovlige aktioner var gået over stregen.

XR har taget kontakt til advokater, der skal vurdere demonstrat­ionsforbud­dets lovlighed.

 ??  ?? 1.400 er blevet anholdt under mere end en uges klimaaktio­ner i London. Nu har politiet fået nok, mens aktivister­ne har svaret igen med, at de vil forstyrre den vigtige London Undergroun­d torsdag.
Foto: AFP
1.400 er blevet anholdt under mere end en uges klimaaktio­ner i London. Nu har politiet fået nok, mens aktivister­ne har svaret igen med, at de vil forstyrre den vigtige London Undergroun­d torsdag. Foto: AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark