Jyllands-Posten

Jury brød reglerne og delte litteratur­pris i to

Mandag aften blev den fornemme Bookerpris overrakt til både Margaret Atwood og Bernardine Evaristo, selv om reglerne siden 1992 har dikteret, at der kun kan vaere én vinder.

- KASPER BAATRUP kultur@jp.dk

»Vi prøvede at stemme. Det virkede ikke. Der har du en metafor for vor tid.«

Sådan sagde Peter Florence, formand for bedømmelse­sudvalget til Bookerpris­en, til The Guardian kort efter afgørelsen mandag aften i London.

Efter gentagne mislykkede forsøg på at udpege en enkelt vinder besluttede udvalget at dele haederen samt praemiesum­men på godt 400.000 kr. mellem britiske Bernardine Evaristo og canadiske Margaret Atwood.

Med romanen “Girl, Woman, Other”, som følger 12 forskellig­e karakterer, hvoraf de fleste er sorte kvinder, bliver Bernardine Evaristo den første sorte kvinde til at modtage haederen, siden den blev uddelt første gang i 1969.

»Hun rammer lige ned i den interesse, der er i Storbritan­nien for migration, det gamle imperium og postkoloni­alisme,« siger Lars Ole Sauerberg, professor på SDU og litteratur­anmelder på Jyllands-Posten.

Tv-serie har givet laeselyst

Margaret Atwood modtog prisen for anden gang i karrieren og blev som 79-årig den hidtil aeldste modtager af Bookerpris­en. Atwood blev haedret for romanen “The Testaments” – en fortsaette­lse af den dystopiske “A Handmaid’s Tale” (1985), som i 2017 fik premiere som tv-serie.

»Hun har altid vaeret en meget populaer forfatter. Men der er nok ingen tvivl om, at hun er blevet endnu mere laest efter tv-serien. Det har nok påvirket tilblivels­en af “The Testaments”. På den måde kan et medie smitte af på et andet, men det er ikke så tit, man ser, at en tv-serie – et folkeligt mere ufint medie – har en spill over-effekt på det finlittera­ere,« siger Jeppe Krogsgaard Christense­n, forfatter og litteratur­anmelder på Kristeligt Dagblad.

Margaret Atwood modtog første gang Bookerpris­en i 2000 for romanen “The Blind Assassin”. Mandag aften blev hun den fjerde forfatter til at modtage Bookerpris­en – en af verdens mest betydnings­fulde litteratur­priser – to gange.

»Jeg er meget overrasket. Jeg troede, at jeg var for gammeldags,« sagde Margaret Atwood ifølge AFP til prisuddeli­ngen.

»Jeg har ikke brug for opmaerksom­heden, så jeg er glad for, at du får noget af den,« tilføjede Atwood henvendt til den anden prisvinder, Bernardine Evaristo.

En forfatter af tiden

Foruden sine litteraere kvaliteter har Margaret Atwood ifølge Jeppe Krogsgaard Christense­n en evne til at tappe ind i aktuelle debatter og tendenser.

»Det totalitaer­e, kvindens position i verden og klimaet er tre kardinalpu­nkter i hendes forfatters­kab. De har måske vaeret aktuelle laenge, men de er blevet en del af en bredere folkelig diskussion. Det gør hende til en tidens forfatter. Men jeg tror ikke, hun bevidst er gået efter popularite­t. Hun skriver om de ting, der optager hende, og så ser hun tiden rigtigt,« siger Jeppe Krogsgaard Christense­n.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark