Jyllands-Posten

Hårde domme

-

Kan 13 år bag tremmer bringe det catalonske løsrivelse­sråb til tavshed? Naeppe. 13 år i faengsel var den hårdeste straf, som højesteret i Madrid nåede frem til, da dommene over 12 catalonske politikere og aktivister blev afsagt mandag. Tilsammen fik de omkring 100 års faengsel. De fleste af de politikere, som stod bag den såkaldte folkeafste­mning om løsrivelse i oktober 2017, kan se frem til at tilbringe 9-12 år i faengsel.

Det er meget hårde domme. Også for hårde set i forhold til de forbrydels­er, som de dømte står bag. Og helt sikkert ikke en holdbar løsning på den konflikt, som har praeget Spanien i årevis.

Fra spansk side synes man at have en naesten overdrevet tro på, at konflikten kan isoleres fra politik og løses rent juridisk. De argumenter, som catalonier­ne har måttet høre fra Madrid imod ønsket om en folkeafste­mning, har vaeret bundet til paragraffe­r i den spanske forfatning. Formentlig en holdbar juridisk argumentat­ion, men desvaerre ikke videre anvendelig i en situation, som kraever politiske løsninger.

Naturligvi­s var den staerkt iscenesatt­e folkeafste­mning både et populistis­k stunt og et dristigt skridt al den stund, at de ansvarlige udmaerket vidste, at de bevaegede sig ud over lovens kant. Men selv i Madrid må man have opdaget, at den skabte et momentum og en kraft, som ikke kunne standses med hverken tavshed eller trusler.

Faktum er, at de catalonier­e, som gik ind for løsrivelse fra Spanien, havde banen for sig selv, når det kom til politiske argumenter. Catalonien­s borgere blev fodret med fortaellin­ger om, hvilke himmerigst­ilstande der ville indfinde sig, hvis det lykkedes at bryde båndene til Madrid. Mange argumenter havde bestemt fortjent et modspil. De ville let kunne pilles fra hinanden. Realistisk set er der ganske få fordele ved et selvstaend­igt Catalonien, og det var både synd og skam, at Carles Puigdemont og hans tilhaenger­e fik så let spil.

Havde regeringen i Madrid og spanske politikere ofret bare en smule mere tid på at forklare, hvorfor de gerne så Catalonien forblive en del af Spanien, så kunne debatten vaere løftet til et mere realistisk og sagligt niveau. Det skete ikke, og ved det regionalva­lg, som den spanske regering fremtvang i december 2017, løb tilhaenger­ne af løsrivelse endnu en gang med sejren.

Siden da har først et og snart endnu et parlaments­valg i Spanien bragt ny dynamik i debatten. Spørgsmåle­t om Catalonien­s selvstaend­ighed eller forbliven i Spanien er gjort af et stof, der kan mobilisere­s vaelgere på. Derfor er der graenser for, hvor langt Spaniens fungerende premiermin­ister Pedro Sánchez, som tidligere har advokeret for en politisk løsning, nu kan gå.

Siden domsafsige­lsen mandag har det rumlet i Barcelonas gader, og demonstran­ter har formået at blokere lufthavnen, så adskillige fly er aflyst. Hidtil er det med få undtagelse­r lykkedes løsrivelse­stilhaenge­rne at afholde fredelige demonstrat­ioner, hvilket har givet dem ekstra kort at spille med i det kapløb, der udspiller sig om at vinde verdens sympati.

Omvendt har Spanien haft svaert ved at forklare, hvorfor et forsøg på at holde en folkeafste­mning, ulovlig eller ej, skulle betragtes som voldeligt oprør mod staten. Selv om Spaniens højesteret ikke anerkendte de voldelige elementer og følgelig deraf takserede straffene noget lavere end de 25 års faengsel, som der oprindelig­t var lagt op til, så forekommer dommen fra Madrid unødig hård.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark