Jyllands-Posten

I den virkelige virkelighe­d kører Pride stadig uden om Nørrebro

- PALLE WEIS opinions- og eventredak­tør palle.weis@jp.dk

Er glasset halvt fyldt, eller er det halvt tomt? Det grunder integratio­nsminister Mattias Tesfaye over i et interview i Kristeligt Dagblad. Det handler om den evige penduleren mellem håb og opgivelse, som praeger integratio­nsdebatten og ikke mindst de faktuelle kendsgerni­nger.

Som integratio­nsminister er det vel naermest en pligt at tage jahatten på og tro på sagen, når man nu i årtier har ladet mennesker fra ikkevestli­ge lande strømme til. Hvad var det, davaerende statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen sagde i det, der i hvert fald i denne omgang blev hans sidste nytårstale? »Vi kan ikke rulle tiden tilbage. Vi står, hvor vi står. Vi må tage den herfra. Finde sammen – og finde ud af det sammen. Både gamle og nye danskere.«

Så der er ikke andet at gøre end at tage den herfra og finde ud af det sammen. Det skal nok gå. Der kommer en god løsning i morgen. I mellemtide­n kan man så laese den nye medborgers­kabsunders­øgelse, som er årsagen til Tesfayes grublen. Undersøgel­sen, der laves hvert andet år, kortlaegge­r holdninger til alt fra religion til homomuslim­ske seksualite­t, ligestilli­ng og frihedsret­tigheder.

Og den siger mange forskellig­e ting. F.eks. mener faerre nydanskere, at homoseksue­lle aegteskabe­r er moralsk forkerte. Dog er tallet stadig 28 pct. for indvandrer­e og 24 pct. for efterkomme­re, så der er et stykke ned til danskernes 11 pct., selv om tallene er faldende. I den virkelige virkelighe­d kan man så blot konstatere, at Pride-optoget stadig kører i en stor bue uden om Nørrebro, så mere løssluppen er tolerancen ikke. Og man kan få den tanke, at når der svares på den type spørgsmål, er det, som når en DF-vaelger på vej ind i stemmeboks­en til de rullende kameraer siger, at han vil stemme på De Radikale. Det skal dog også med, at flere end sidste gang føler sig som danskere. Så der er små tegn på, at vi nok skal finde ud af det sammen, som Lars Løkke gerne så.

Og så alligevel ikke, for undersøgel­sen viser også, at 48 pct. af efterkomme­re – 42 pct. for indvandrer­e – mener, at religion skal beskyttes fra kritik. Og der er ikke tale om indvandrer­e og efterkomme­re fra Vietnam, Thailand eller Canada, men om mennesker fra lande, for det er umuligt at finde bare ét muslimsk land, hvor man åbent kan diskutere og kritisere islam, så derfor kan det ikke undre, at de heller ikke synes det her. Det laerte vi på den hårde måde – ikke mindst på hervaerend­e avis – for små 15 år siden, og siden har der ofte vaeret et “men” i forlaengel­sen af besyngelse­n af den uindskraen­kede ytringsfri­hed.

Når tallet er stigende, forklares det med, at marginalis­ering og årtiers hetz har skabt øget behov for at søge tilbage til religionen for at få en identitet. Det kan vaere beskaemmen­de og temmelig opgivende for Tesfayes opgave, når det efter årtier, milliarder af kroner til integratio­nsindsatse­r, dialogkaff­e og ekstraordi­naere uddannelse­stilbud fra ekspertern­e forklares med, at vi selv er ude om det, fordi vi ikke har talt paent om deres religion.

Men det er der også flere og flere danskere, der mener, f.eks. når en tidligere direktør i DR ikke vil fortaelle om en koranafbra­ending, men gerne om en bibelafbra­ending, fordi det første er hån; det andet kritik. Nej, ingen har behov for at håne nogen, men vi har behov for at leve i et frit samfund, og det kraever, at alt skal kunne diskuteres og kritiseres. Det burde vaere overflødig­t, men er det desvaerre ikke, at slå fast, at det også gaelder islam. Vi viger og er dermed med Tesfayes ord med en reference til Michel Houellebec­qs bog “Underkaste­lse” truet af vores egen sløvhed og evne til at stå op for egne vaerdier.

Ingen har behov for at håne nogen, men vi har behov for at leve i et frit samfund.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark