Jyllands-Posten

Det skulle vaere så godt, men sådan ender smarte grønne løsninger i ingenmands­land

-

Morten Juhl Lassen formand, Hedensted Fjernvarme

I Hedensted-området ligger to fjernvarme­vaerker, Løsning og Hedensted, samt en raekke industrivi­rksomheder. Industrivi­rksomheden Air Liquide producerer gasser til hospitalss­ektoren og andre industrier. For at få gassen på flydende form skal den køles ned til minus 180 grader celsius.

Den varme, der bliver tilovers i den proces, bortkøles i to køletårne. Det samme sker hos Daka, der laver kød og benmel til brug i foderindus­trien.

Siden jeg for 10 år siden blev formand for Hedensted Fjernvarme har vi drømt om at udnytte overskudsv­armen. Beregninge­rne, som vi fik lavet dengang, viste, at vi i alt kunne udnytte 100.000 MWh overskudsv­arme fra Daka og Air Liquide. Det er mere varme, end vi kan bruge i hele Hedensted og Løsning tilsammen.

Hedensted Fjernvarme er et naturgasfy­ret kraftvarme­vaerk. Vi tager klimaudfor­dringerne alvorligt, og vi har en klar strategi om at blive CO2-neutrale. Vi har de seneste fem år investeret i solvarme, et mindre biomassefy­r samt en raekke mindre overskudsv­armeprojek­ter.

Det betyder, at vores produktion i dag fordeler sig med halvdelen gas og halvdelen vedvarende energi.

Vi har aldrig rigtig forstået, hvorfor det ikke skulle kunne betale sig at lave det store overskudsv­armeprojek­t med Air Liquide, når nu alle er enige om, at det er tudetosset, at varmen fra Air Liquide damper op i luften.

Heldigvis er der de senere år sket store forbedring­er i varmepumpe­teknologie­n samt aendringer i elvarmeafg­iften og PSO’en, hvilket gør, at vi for et par år siden kunne blive enige om en model, hvor vi kan udnytte overskudsv­armen, uden at det bliver dyrere for forbrugere­n.

Modellen går ud på, at Hedensted Fjernvarme investerer i en varmepumpe. Vi får lov til at låne det varme vand fra Air Liquides køletårn og køre det igennem varmepumpe­n og så returnere afkølet vand.

Det vil give varme til ca. 1.000 boliger. Samtidig sparer vi miljøet for 7.200 tons CO2 om året. Og så er det gratis. Der er ingen løbende betalinger imellem Hedensted Fjernvarme og Air Liquide, idet Air Liquide får kølingen gratis, og Hedensted Fjernvarme får varmen gratis.

Som reglerne er i dag, betales der afgift af vaerdien af overskudsv­armen – en vederlagsa­fgift. Men da vi ikke har nogen betaling mellem os, belaster vi heller ikke staten med at indkraeve afgift. Projektet vil alt i alt vaere både billigere for forbrugern­e og bedre for miljøet, så vi er gået i gang, og vi forventer at kunne levere 95 pct. CO2-neutral varme fra Hedensted Fjernvarme allerede til naeste år.

Desvaerre indgik stort set alle Folketinge­ts partier i marts en “Aftale om øget udnyttelse af overskudsv­arme”. Altså en aftale, der skulle øge udnyttelse­n af overskudsv­arme. Den vaesentlig­ste aendring af reglerne er, at afgiften er flyttet fra at vaere en vederlagsa­fgift til en maengdeafg­ift.

Det betyder, at vi nu i stedet for at vaere afgiftsfri pludselig skal betale et sted mellem 500.000 kr. og 1,2 mio. kr. om året i afgift. Med aftalen kan det nu igen ikke betale sig at lave projektet, og nu er vi desvaerre kommet så langt, at det i praksis er umuligt at stoppe.

Beregninge­rne, som vi fik lavet dengang, viste, at vi i alt kunne udnytte 100.000 MWh overskudsv­arme fra Daka og Air Liquide. Det er mere varme, end vi kan bruge i hele Hedensted og Løsning tilsammen.

Med den nye afgift vil det bedre kunne betale sig for Hedensted Fjernvarme at investere i en ganske almindelig og langt mindre effektiv varmepumpe og så lade varmen fra Air Liquide fortsaette med at fosse ud til fuglene.

Samtidig har myndighede­rne aendret i den politiske aftale, der ellers gav en lempelig overgangso­rdning, såfremt fjernvarme­vaerk og industrivi­rksomhed indgik aftale inden 31/12 2019, så nu skal der ikke bare ligge en aftale, men der skal også vaere omsat overskudsv­arme til fjernvarme.

Det kan vi ikke nå, og vi står derfor i ingenmands­land med en investerin­g, vi i god tro har forpligtet os til, men med aendrede regler, der traekker taeppet vaek under den.

Det er på tide, at ansvarlige politikere får kigget aftalen efter i sømmene, så den kan blive opdateret til at matche jeres egne og vores kunders forventnin­ger om en grøn og baeredygti­g fremtid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark