Jyllands-Posten

Rygeudspil giver ikke de unge frisk luft

-

Regeringen har fremlagt et udspil, der skal sikre børn og unge et røgfrit liv. Men det er uambitiøst. Vi skal laengere med røgfri skole- og arbejdstid.

Hvert år dør 13.600 danskere af rygning, mens 200 dør i trafikken. Der er trafikrazz­iaer, vi regulerer hastighede­n og har sikkerheds­seler, der skaber tryghed for alle. Det gør vi for at redde 200 trafikofre. Men vi tør ikke saette hårdt ind eller tage forholdsre­gler ved rygning.

Regeringen laegger op til røgfri skoletid. Men vi bør sigte efter tobaksfri skoletid, så de unge ikke finder usunde alternativ­er til cigaretter­ne.

I Norge er det tydeligt, at snusen allerede har taget cigaretter­nes plads i rygernes indkøbskur­ve. Det må ikke ske i Danmark. Men hvordan undgår vi alternativ­er som snus og e-cigaretter?

Her mener jeg, at vi må skabe andre måder at vaere sammen på, hvor tobak ikke er omdrejning­spunktet – både på skoler og arbejdspla­dser. Der er sunde alternativ­er med sport og faellesska­b i centrum. Dem håber jeg, regeringen vil se på ved at indføre tobaksfri skoletid.

Samtidig skal vi videre ved siden af skolerne. Hvad med arbejdspla­dserne? Siden 2012 har vi i Aarhus Kommune haft røgfri arbejdstid, så jeg håber, flere kommuner og statslige arbejdspla­dser vil følge trop, så vi markerer, at rygning er yt.

Nogle vil måske føle, at røgfri skole- og arbejdstid­er er et angreb på deres personlige frihed. Men vi skal sende et signal. De unge må ikke fristes, og det skal ikke vaere frit, om man vil udsaette andre for passiv rygning og de sygdomme, røg kan forårsage.

Faktisk bør vi vende debatten om rygning rundt, så det ikke handler om, hvor man ikke må ryge, men hvor man må. Det skifte viser, at rygning ikke er normalt, og rygere kan ikke pulse løs i det offentlige rum – til skade for andre. Så kaere regering: I er nødt til at gå laengere, så danske børn og unge ikke skal bakse med røg, passiv rygning og halve løsninger i fremtiden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark