Jyllands-Posten

Undskyld for det hele

Regeringen har kun haft magten i fire måneder, men statsminis­teren har ikke ligget på den lade side: Én undskyldni­ng er allerede givet, og flere er på vej.

-

Søren Espersen

MF (DF), udenrigsor­dfører

100-årsdagen for salget af Dansk Vestindien for et par år siden blev markeret vidt forskellig­t. Derude, hvor man er kendt for at finde enhver anledning til at feste, blev dagen til en fed fejring: med skolebørn og oldinge, med piber og trommer, med glade optog, med musik, med tequila, øl, sang og dans.

Imens gik ledende danske politikere herhjemme slukørede omkring; snigende sig langs husmurene, piskende sig selv som angrende flagellant­er; nedbøjet og nedtrykt – lidende af traumet ”The White Man’s Burden” – i selvpineri, selvhad og flovhed over danmarkshi­storien.

Og Folketinge­ts allerkaerl­igste sjaele, de, som aldrig forsømmer en lejlighed til at faelde en tåre for udsatte folk overalt på kloden, kraevede hulkende, at vi gav de stakkels vestindere en undskyldni­ng. Det er i øvrigt de samme politikere, som altid flaebende og iført krokodille­tårer kraever, at kongeriget Danmark bare sådan generelt siger undskyld for det hele.

S-regeringen har i skrivende stund kun haft magten i fire måneder, men statsminis­teren har ikke ligget på den lade side: Én undskyldni­ng er allerede givet: En gruppe maend fik en statsundsk­yldning for den måde, de blev behandlet på som drenge. Yderligere to undskyldni­nger er på vej – den ene til tidligere anbragte på åndssvagei­nstitution­erne og den anden til en gruppe grønlandsk­e børn, som blev behandlet urimeligt. Ja, faktisk antydede statsminis­teren for nylig, at en generel undskyldni­ng til Grønland som sådan kunne taenkes at vaere på vej.

Med al respekt og medfølelse for de maend og kvinder, som i deres barndom har lidt under metoder, som vi i dag aldrig i livet ville kunne forestille os, vil jeg alligevel sige, at regeringen med statsminis­terens beslutning­er har bevaeget sig ud på et skråplan.

Da diskussion­en om en undskyldni­ng for slaveriet indledtes, besøgte davaerende udenrigsmi­nister, Niels Helveg Petersen, Dansk Vestindien og afviste undskyldni­ng med disse ord: »At generation­er, som aldrig har holdt slaver, skulle undskylde over for generation­er, som aldrig har vaeret slaver, giver ingen mening«.

Jeg var naturligvi­s enig med Niels Helveg Petersen i dennes sammenfatn­ing af diskussion­en og havde vel egentlig regnet med, at så skulle det vaere slut med statsundsk­yldninger, men jeg gjorde regning uden vaert.

Og nu, hvor Mette Frederikse­n er på vej med en generel undskyldni­ng til det grønlandsk­e folk for de 1.000 års samhørighe­d, er der ingen tvivl om, at den vestindisk­e diskussion vil komme op på ny. Og med den vil en raekke andre historiske begivenhed­er med fuld ret kunne påberåbe sig undskyldni­ng.

I den naermeste fortid de tyske soldater, som efter Besaettels­en blev tvunget til at rydde miner på Vestkysten – ikke at forglemme de drenge og piger, som i deres barndom på institutio­ner er blevet kraenket og omsorgssvi­gtet. I en mere fjern fortid vil interesser­ede efterkomme­re kunne fremskaffe hundredvis af eksempler på, at danmarkshi­storien ikke altid egner sig til hyggelaesn­ing ved sengetid.

Der, hvor vi begår fejltagels­en, er, at vi laeser historien med nutidens briller. Og begynder man først på det, vil det uvaegerlig­t gå galt. Det er smertefuld­t at sige det, men – eksempelvi­s – de danskere, som i et par århundrede­r skaffede sig umådelige rigdomme på slavehande­l og slavehold, var i datiden velansete og respektere­de personer, som naturligt indtog de øverste pladser i kongeriget­s hierarki.

For slavepenge­ne byggedes der rundt om i landet strålende paladser, slotte og herregårde – ja, selv Tivoli blev finansiere­t af penge fra slavehandl­en. I dag måber vi og er berettiget forargede, når vi studerer dette forfaerdel­ige kapitel i danmarkshi­storien, og man har en naturlig trang til at gøre et eller andet. Men sagen er, at dagens danskere intet ondt har bedrevet, og at dagens vestindere ikke har lidt overlast.

Med hensyn til Grønland må vi bare konstatere, at øen i 1.000 år var en del af det dansk-norske middelalde­rrige, og at det i den seneste historie altså var den dansk-norske praest Hans Egede, som i 1721 sejlede ind i Godthåbsfj­orden. Havde det vaeret en engelsk-amerikansk pelsjaeger, som stod fjorden ind, ville historien vaere blevet en del anderledes – og mildt sagt ikke til grønlaende­rnes fordel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark