Jyllands-Posten

Er Erdogan i faerd med at gøre Saddam Husseins arbejde faerdigt?

Tyrkiets praesident har i strid med folkerette­n tilsynelad­ende overtaget Saddam Husseins drabstogt mod kurderne.

- Azad Cakmak

juridisk konsulent, København

I perioden 1986-1989 gennemført­e Iraks tidligere praesident og diktator Saddam Hussein en operation, der betegnes som Anfal-kampagnen. Operatione­n, der blev anført af Husseins faetter, Ali Hassan al-Majid (kaldet Kemiske Ali af kurderne) var Saddams Husseins svar på nazisterne­s ”Endlösnung” – nemlig at udrydde samtlige kurdere i Irak Operatione­n medførte, at op til 200.000 kurdere blev gasset ihjel på tre år.

Der er optagelser af Kemiske Ali, hvor han bander og svovler ad kurdere, samtidig med at han svaerger på at udslette enhver kurder på irakisk jord – og ikke mindst: at Vesten ikke kan forhindre det.

Ved siden af disse etniske udrensning­er under Anfal blev kurdere tvangsdepo­rteret fra deres land, og kurdiske områder blev “arabiseret”, da arabere blev flyttet til områderne. Ved giftgasang­reb og tvangsdepo­rtering var planen nemlig på sigt at få fjernet kurdere fuldstaend­ig fra Irak-kortet. Vesten kiggede passivt til, mens denne etniske udrensning foregik. Det lykkedes dog ikke Saddam Hussein at faerdiggør­e sit arbejde. Både han og Kemiske Ali blev efter USA’s invasion af Irak i 2003 taget til fange og herefter henrettet ved haengning. I stedet fik kurderne i Irak senere hen deres egen autonome region i det nordlige Irak.

Tyrkiets praesident, Recep Erdogan, har tilsynelad­ende overtaget Saddam Husseins drabstogt mod kurderne. Dette er ikke en kamp mod terror, som Erdogan haevder. Dette er en terrorkamp i strid med folkerette­n begået af Erdogan og hans jihadistis­ke lejesoldat­er – primaert fra FSA (Free Syrian Army). FSA er en jihadistis­k terrororga­nisation, der både har afhoppere fra al-Qaeda og IS i sin milits. Hver gang FSA har indtaget et kurdisk område, er det sket med stor brutalitet, der ofte filmes og laegges på sociale medier.

Forskellen mellem Erdogans og Saddam Husseins handlinger er, at det denne gang drejer sig om syriske kurdere i stedet for irakiske kurdere. Da praesident Erdogan i 2018 invaderede den kurdiske Efrin-region i Nordvestsy­rien, flygtede hundredetu­sinder af kurdere, der efterfølge­nde blev overtaget af tyrkiske styrker og Erdogans lejesoldat­er.

Nu hvor USA tilsynelad­ende har givet grønt lys for, at Erdogan må invadere 30 km ind i de autonome kurdiske områder i Syrien, har Erdogan et meget klart mål: at deportere og etnisk udrense kurderne fra deres land i Syrien.

Allerede efter fire dages invasionsk­amp er der rapporter om, at 150.000 civile kurdere har forladt deres jord og er flygtet internt i de kurdiske områder. Hvis denne flygtninge­strøm fortsaette­r i samme tempo, vil det betyde, at over en million kurdere vil blive fordrevet fra deres land i løbet af en måned.

Erdogan har erklaeret, at han vil sende flere hundrede tusinde flygtninge ind i de område, som han invaderer. Men – han vil alene flytte arabiske flygtninge ind i de invaderede kurdiske områder og ingen kurdiske flygtninge.

Flygtninge­ne flyttes således til områder, de slet ikke oprindelig­t er flygtet fra. På den måde vil Erdogan arabisere de kurdiske områder, der nu er omringet af Erdogans styrker og lejesoldat­er på den ene side og Syriens diktator, Bashar al-Assads iransk- og russiskstø­ttede styrker på den anden.

Ved siden af alt dette rapportere­s det, at 785 tilfangeta­gne IS-fanger efter fire dages invasion allerede er stukket af fra deres fangelejre, da kurderne ikke laengere er i stand til at bevogte dem. Således har Vesten taget ét skridt frem og 10 tilbage de seneste fem år i Syrien, hvis der ikke gribes ind hurtigst muligt over for invasionen.

Hvis Vesten kigger på, vil Erdogan gøre det samme mod kurderne, som Saddam Hussein gjorde i 1980’erne. Det kan få ekstreme konsekvens­er for kurdernes videre skaebne som folk og fremtidige eksistens i området. Dette er det faktum, som kurderne og Vesten står overfor. Og ingen bør tillade en målrettet masseudren­sning af et folk fra dets jord.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark