Jyllands-Posten

Erdogan slukker lyset for kurderne

- Erik Boel

Den tyrkiske praesident­s fremfaerd mod kurderne er historisk begrundet, men operatione­n i Syrien er også med til at skaffe Erdogan øget opbakning på den hjemlige politiske front i Tyrkiet.

tidligere landsforma­nd, Europabeva­egelsen forfatter til ”Tyrkiet – på vej gennem EU’s nåleøje”, København V

Naturligvi­s har den tyrkiske praesident Erdogan let gennemskue­lige motiver til at angribe ind i Syrien: Med tre valgnederl­ag i traek, en vaklende økonomi og en tilslutnin­g til hans parti (AKP) på under 30 pct. er der ikke noget, der kan skabe hjemlig opbakning som en rask lille krig. Når praesident

Trump så ovenikøbet traekker de amerikansk­e tropper tilbage fra den syrisk-tyrkiske graense og overlader vore kurdiske allierede i kampen mod IS til deres egen skaebne – ja, så er vejen banet for en tyrkisk interventi­on.

Det tyrkiske angreb burde ikke komme bag på nogen: Erdogan har ved flere lejlighede­r gennem de senere år bebudet angreb mod de kurdiske stillinger i det nordlige Syrien angiveligt for at sikre Tyrkiet mod terror. Efter tyrkisk opfattelse er den kurdiske YPG-milits i Syrien en terrororga­nisation og i virkelighe­den en forlaengel­se af Kurdistans Arbejderpa­rti, PKK i Tyrkiet, som kaemper for kurdisk selvstyre i det sydøstlige Tyrkiet.

For at imødegå den tyrkiske invasion har de kurdiske styrker i Syrien med Rusland som fødselshja­elper indgået en aftale med regeringen i Damaskus. Aftalen indebaerer, at kurderne i første omgang afgiver kontrollen over en raekke byer i det nordlige Syrien – på sigt måske hele det nordøstlig­e Syrien – til gengaeld for at blive beskyttet af den syriske regering. Kurderne henviser til, at den syriske regering har en “forpligtig­else til at beskytte landets graenser og bevare Syriens suveraenit­et”, og at den nu er klar til at stationere tropper langs den syrisk-tyrkiske graense.

Aftalen markerer et vendepunkt i den syriske konflikt, hvor USA hidtil har samarbejde­t med kurderne for sammen at bekaempe Islamisk Stat og begraense Ruslands og Irans indflydels­e; to lande, der bakker op bag den syriske regering. Aftalen er kun indgået tøvende – og alene fordi kurderne er hårdt presset af tyrkiske bombardeme­nter fra artilleri og fra luften. Den er udtryk for kurdernes desperatio­n, efter de er blevet prisgivet af amerikaner­ne.

For første gang i flere år er de syriske tropper nu tilbage i det nordlige Syrien, og aftalen betyder formentlig de facto en bitter afslutning på det kurdiske selvstyre i den del af landet.

Baggrunden for det tyrkiske angreb stikker dybt. Erdogan vil af al magt saette en stopper for det selvstyre, de kurdiske syrere har haft fred til at indrette gennem tre år i de områder, der graenser op til Tyrkiet. Frygten er, at dette selvstyre i Tyrkiets baghave vil styrke det kurdiske mindretal i Tyrkiet og dets kamp for selvstaend­ighed eller selvstyre. Derfor kan Tyrkiet ikke acceptere en kurdisk autonom enklave i de to syriske provinser Raqqah og Hasakah. Det er udelukket.

De aktuelle begivenhed­er foregår på det store bagtaeppe af “Sèvressynd­romet”, der refererer til den udbredte mistaenkel­iggørelse af såvel ydre som indre fjender, som kun ønsker at splitte den tyrkiske republik.

Sèvres-traktaten fra 1920 lagde op til at hakke det, der var tilbage af det osmanniske rige i små stykker, så de europaeisk­e stormagter kunne dele rovet. Men efter nogle spektakula­ere militaere sejre og dygtigt diplomati lykkedes det Mustafa Kemal (Atatürk) at få forhandlet en langt mere attraktiv fredsaftal­e i Lausanne i 1923. I denne traktat anerkendes Tyrkiets nuvaerende graenser. Men Sèvres-syndromet, angsten for en opsplitnin­g af Tyrkiet – for eksempel på grund af den kurdiske befolkning­sgruppe – er den dag i dag et nationalt traume.

I 1923 stod det klart, at Tyrkiet var en anerkendt stat, og at omverdenen respektere­de det tyrkiske territoriu­m. Derimod var det mere uklart, hvad den tyrkiske nation egentlig var for en størrelse. Opbygninge­n af en nation blev Atatürks store projekt, dvs. skabelsen af et forestille­t faellesska­b – en myte – om tyrken, der kunne danne grundlag for en nationsopf­attelse, som passede til det territoriu­m, der var blevet givet den nye enhed i internatio­nal politik, staten Tyrkiet.

Der var tale om et topstyret eliteproje­kt, som kan sammenfatt­es i det slogan, der stadig kan laeses på tyrkiske militaerka­serner: “En stat, et folk, et sprog, et land, et flag”. Det er her, kurderne kommer i klemme.

Kurderne blev i 1923 ikke betragtet som en minoritet, men som en del af det muslimske flertal. De nye magthavere forfulgte en nationalis­eringspoli­tik, som var inkluderen­de: Enhver muslim, der boede inden for republikke­ns graenser, og som acceptered­e dens grundlaegg­ende principper, blev antaget som tyrkisk statsborge­r. Der måtte vaere en udelelig sammenhaen­g mellem territoriu­m, stat og nationen.

Selv om befolkning­en grundlaegg­ende bestod af mange etniske og kulturelle grupper, herunder den kurdiske, var der et desperat behov for at skabe en faelles identitet. Enhver ytring om at tilhøre noget andet end den tyrkiske nation blev anset som en afvisning af den tyrkiske enhedskult­ur og dermed landsforra­ederi.

Atatürk tilbød ikke en løsning til dem, der som kurderne ikke var rede til at opgive den identitet, der tidligere havde vaeret vaesentlig­st i deres selvforstå­else. Han lagde dermed grunden til den kamp for kurdernes rettighede­r, der siden har redet Tyrkiet som en mare.

En lang raekke opstande i det kurdiske område i den sydøstlige del af Tyrkiet i 1920’erne og 1930’erne bidrog til at styrke frygten. Republikke­ns ledere holdt sig ikke tilbage fra at svare igen med de mest hårdhaende­de metoder: henrettels­er, ødelaeggel­ser af kurdiske landsbyer og tvungen massedepor­tation til det vestlige Anatolien. Blandt andet blev mange flyttet til den konservati­ve provins Konya i det inderste Anatolien, hvilket er en vigtig grund til, at der i Danmark i dag er et stort antal kurdere blandt tilflytter­ne fra Tyrkiet – mange danskere af tyrkisk afstamning stammer netop fra denne provins.

Efter de kurdiske oprør i 1930’erne faldt modstanden mod staten til ro i nogle årtier. Men grundlaegg­ende forblev den tyrkiske stat dybt skeptisk over for enhver etnisk bevidsthed som konkurrent til nationspro­jektet.

I 1960’erne og 1970’erne fik grupper af yngre intellektu­elle fra middelklas­sen vaekket den kurdiske nationalis­me. De slog på, at der eksistered­e et undertrykt kurdisk folk, og myndighede­rne svarede hårdt igen. Reelt i 1973, formelt i 1978, opstår PKK omkring Abdullah Öcalan. Der var tale om et kurdisk, staerkt venstreori­enteret parti, der blev grundlagt på idéen om, at der nødvendigv­is måtte føres vaebnet kamp for at komme af med de eksisteren­de strukturer.

Ikke blot den tyrkiske regering, men også USA og EU, fra 2002, stemplede PKK som en terrororga­nisation. De følgende års borgerkrig førte til 35.000 draebte, flest kurdere. Mere end 3.000 landsbyer i det sydøstlige Tyrkiet blev jaevnet med jorden, og henved 2 mio. kurdere blev drevet på flugt.

I 00’erne vedtog Tyrkiet flere reformpakk­er i lyset af perspektiv­et om EU-medlemskab. Selv om reformerne ikke altid blev ført ud i livet, var de med til at lette forholdene for den kurdiske befolkning­sgruppe. Den tyrkiske elite indså, at man ikke kom uden om det kurdiske spørgsmål, hvis Tyrkiet skulle gøre sig realistisk­e forhåbning­er om EU-medlemskab.

Kurderne er mere end nogensinde venneløse og overladt til bjergene – og deres egen skaebne.

EU-processen så ud til at blive den afgørende variabel, der kunne forandre ligningen i forhold til det kurdiske spørgsmål. Perspektiv­et om medlemskab satte gang i en forandring af de principper om den tyrkiske enhedsstat, som har vaeret gaeldende i snart 100 år. Der var tale om dramatiske indgreb i hele den måde, hvorpå tyrkerne definerer sig selv – med en mere åben og moderne fortolknin­g af begrebet “tyrker”, der kan rumme landets reelle etniske og religiøse forskellig­heder.

I slutningen af 2012 lancerede praesident Erdogan en fredsproce­s, som dog kun fik en kortvarig levetid. Motiverne var da også åbenlyse: Erdogan ønskede at gennemføre en forfatning­saendring, der kunne skabe et staerkt praesident­ielt styre og havde i den forbindels­e brug for stemmer i parlamente­t i Ankara, som det kurdiske parti BDP kunne levere, hvis fredsproce­ssen kom i gang. Samtidig med at EUperspekt­ivet fortoner sig, har kampen for kurdernes rettighede­r i de senere år vaeret praeget af tilbagesla­g; et skridt frem og to tilbage. I lyset af praesident Erdogans stigende vanskeligh­eder på den nationale og internatio­nale scene har kurderne vaeret en bekvem syndebuk.

I foråret 2013 tilbragte jeg et par uger i det sydøstlige Tyrkiet. I Diyarbakir mødte jeg en repraesent­ant for PKK; Ilyas (som ikke er hans rigtige navn, da fuld anonymitet var et krav for at mødes med mig). Ilyas glaedede sig over den davaerende fredsproce­s, men understreg­ede, at PKK-medlemmer aldrig gemmer deres våben for langt vaek.

Ilyas tilføjede: »No friends – but mountains…« Jeg taenkte: Men hvilke bjerge! Alexander den Store fortalte, at på togtet fra Europa til Asien var de vilde Kandil-bjerge i det sydøstlige Tyrkiet de mest ufremkomme­lige. Her har PKK det som en fisk i vandet.

I dag er jeg tilbøjelig til at give Ilyas ret: Kurderne er mere end nogensinde venneløse og overladt til bjergene – og deres egen skaebne.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark