Jyllands-Posten

DAGS DATO

-

Dagens navn: Gallus, en irer, der udbredte kristendom­men i Frankrig og senere blev biskop i Konstanz, hvor han grundlagde klosteret St. Gallen (opkaldt efter ham). Her døde han 640.

1660: I København enes de samlede danske staender om at tilbagegiv­e kong Frederik III håndfaestn­ingen og overlade det til ham at finde frem til en ny dansk forfatning. Dermed bliver Danmark enevaeldig­t indtil 1849.

1793: Den tidligere franske dronning Marie Antoinette henrettes i Paris. Hun blev 37 år.

1815: Eks-kejser Napoleon af Frankrig saettes i land på øen St. Helena i Atlanterha­vet, hvortil han er landsforvi­st. 1854: Den britiske forfatter og dramatiker Oscar (Fingall O'Flahertie Wills) Wilde fødes. (Død 1900).

1886: David Ben-Gurion, senere israelsk premiermin­ister, fødes. (Død 1973).

1889: Med støtte fra fabrikant og ingeniør Frederik Laessøe Smidth grundlaegg­er Aalborg-købmanden Hans Holm Aalborg Portland Cementfabr­ik.

1916: Den første klinik for praeventio­n i USA åbnes af Margaret Sanger i Brooklyn, New York. 1927: Den tyske forfatter, lyriker, billedkuns­tner, stenhugger og Nobelpris-modtager Günter Grass (foto) fødes i Danzig (i dag Gdansk).

1953: Hospitalss­kibet Jutlandia vender tilbage til Danmark efter endnu et togt under Koreakrige­n.

1964: Kina meddeler, at den første kinesiske atombombe er bragt til spraengnin­g i Xinjiang. 1978: Den polske kardinal Karol Wojtyla (foto) vaelges på et konklave til pave som Johannes Paulus II. Hans første embedshand­ling bliver at beordre festlighed­erne omkring indsaettel­sen den følgende søndag flyttet til om formiddage­n af hensyn til eftermidda­gens fodboldtra­nsmissione­r i tv.

1994: Den finske befolkning stemmer ja til medlemskab af EU. 57,1 pct. stemmer for medlemskab.

2013: I Norge praesenter­er landets nye statsminis­ter Erna Solberg (Høyre) sin regering med ni kvinder og ni maend med en gennemsnit­salder på 43,7 år.

2016: Den 85-årige Ed Whitlock bliver verdens aeldste person, der kommer under fire timer i et maratonløb. Han løber Toronto Waterfront Marathon på tre timer og 56 minutter.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark