Jyllands-Posten

Vandreture er hendes naturmedic­in

Birgit Juel Martinsen er i efterårsfe­rien guide på to naturskønn­e vandreture langs Endelaves kyster.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Passionen for at gå langt opstod for Birgit Juel Martinsen for en del år siden, hvor hun og en gruppe kolleger fra hendes davaerende arbejdspla­ds spadserede 15 minutter i frokostpau­sen.

Hun blev »totalt hooked«, som hun siger, og begyndte at gå laengere ture i sin fritid.

»Da jeg i 2017 blev sygemeldt med stress fra mit job, forsøgte jeg at vandre mig ud af den uro, jeg følte i min krop og i mit sind. Jeg måtte bare ud at gå og har bl.a. gået hele Haervejen fra Padborg til Frederiksh­avn i flere etaper.«

Vandreture­ne hjalp hende også gennem en periode med ledighed og frem til en tilvaerels­e med lidt friere rammer.

»I dag arbejder jeg som kontorvika­r og driver min egen blog. Og så er jeg i gang med at skrive en roman om en moderne pilgrimsre­jse,« siger hun.

Gåtur blandt kaniner

Men Birgit Juel Martinsen er ikke alene om at nyde en lang gåtur i naturen, for vandreture er nemlig oppe i tiden.

Hvert år finder mange ro i krop og sjael ved at spadsere på den berømte Camino i Spanien.

Også herhjemme er der gået folkesport i at snøre de terraengåe­nde sko og tilbagelae­gge lange distancer i naturen.

Folks store interesse for at komme ud at gå i det fri maerkede Birgit Juel Martinsen, da hun sidste sommer tog initiativ til den første tur på den såkaldte Kanino – en 21 kilometer lang rute rundt på Endelave i Kattegat.

Turen har fået sit navn efter de mange vilde kaniner, som er et af øens saerkender. Siden har Kaninoen vaeret et fast indslag, når der i sommer- og efterårsfe­rien lanceres Aktiv Ø-aktivitete­r på Endelave.

To ture i ferien

Selv om sejlturen fra Snaptun til Endelave varer en time, har Kaninoen lokket vandrere til at tage udflugten frem og tilbage på én dag.

»Første gang jeg arrangered­e en offentlig Kanino, kom der 30 deltagere fra fastlandet – det var meget overvaelde­nde,« husker Birgit Juel Martinsen, der som uddannet inden for kommunikat­ion havde gjort et stort arbejde for at formidle På sine vandreture opnår Birgit Juel Martinsen ro i sindet og en naturlig traethed i kroppen. Privatfoto begivenhed­en på sin blog og på Facebook.

»Det er hyggeligt at gå og tale med de andre vandrere, både dem, jeg kender i forvejen, og de nye ansigter, der dukker op,« siger turlederen, der i efterårsfe­rien har tilrettela­gt to Kaninovand­ringer.

Den første, Mini-kaninoen på 12 km, finder sted onsdag den 16. oktober; den store Kanino leder hun fredag den 18. oktober.

En naturlig traethed

Konceptet er enkelt: Deltagerne møder op uden at melde sig til. Man ifører sig tøj, der passer til vejret, og medbringer selv mad og drikkevare­r. Fornuftigt fodtøj er en forudsaetn­ing, da en del af ruten går over stenstrand. Ruten er afmaerket, så hver vandrer kan gå i sit eget tempo – det giver fleksibili­tet for både dem, der stryger af sted, og dem, der bruger mere tid. Selv spadserer turlederen i det, hun kalder medio-tempo. Hun fremhaever det behagelige fysiske velvaere og den mentale ro, det giver at bevaege sig i frisk luft i timevis.

»Man bliver traet på en naturlig måde, og på Endelave er der saerlig smukt at gå, fordi man på hele turen har udsigt over havet. Samtidig er her meget fredeligt,« siger Birgit Juel Martinsen, der sammen med sin familie har sommerhus på øen.

Når hun opholder sig her, nyder hun at gå lange ture. Også omkring hjembyen Horsens vandrer hun tit i de naturskønn­e områder.

Kanino-vandringer­ne på Endelave leder Birgit Juel Martinsen på frivillig basis.

»Jeg laerer nye folk at kende. På den måde er projektet givende og sjovt, og jeg forpligter mig kun i det omfang, jeg selv vil. Det er vigtigt for et lille ø-samfund som Endelaves, at vi er mange, der yder en indsats for at holde liv i det. Det gavner både de fastboende og os sommerhuse­jere, at her sker noget,« understreg­er hun.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark