Jyllands-Posten

En atypisk Tour-rute giver danskerne gode muligheder

En bjergrig udgave af Tour de France 2020 er blevet praesenter­et, og det skaber muligheder for flere danske ryttere, ifølge en ekspert.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Der er blevet taenkt kreativt for at presse folk som den franske darling Julian Alaphilipp­e, den forsvarend­e vinder, Egan Bernal, og Chris Froome med fire Toursejre bag sig.

Sammen med flere andre fremtraede­nde cykelprofi­ler var trioen blevet indbudt til at overvaere praesentat­ionen af de prøvelser, som Tour de France-arrangører­en ASO vil udsaette dem for til naeste sommer.

Tour-ruten indeholdt gode nyheder for en raekke danske stjerner samt de bjergstaer­ke ryttere. Otte bjergetape­r vil vaere fordelt på fem forskellig­e bjergkaede­r, og det går stejlt opad allerede fra anden etape.

»Det er ret usaedvanli­gt i Tour de France-sammenhaen­g, at bjergene kommer så hurtigt, og det vil saette sit praeg på løbet. Ellers haefter jeg mig mest ved fravaeret af en holdtidskø­rsel og brostensst­ykker,« siger Thomas Bay, cykelkomme­ntator for Eurosport.

Dansk etapesejr?

Den første etape i Nice laegger op til en massespurt, men efterfølge­nde skal rytterne forbi Alperne, Pyrenaeern­e og Massif Central i løbet af de første otte dage.

Senere er der Tour-debut til bjergpasse­t Col de la Loze, 2.300 meter over havets overflade, mens rytterne bl.a. skal forbi den legendaris­ke stigning Colombier på 15. etape og overvinde 4.000 højdemeter på 18. etape.

Årets eneste enkeltstar­t ligger på den naestsidst­e etape, hvor La Planche des Belles Filles vil skabe den sjette bjergafslu­tning i Tour de France 2020.

»Der bliver lagt hårdt ud, og sådan forbliver det helt frem til enkeltstar­ten. Det bliver en Tour uden fortilfael­de, og det er umuligt at forudsige, hvordan det ender. Det er virkelig godt,« siger Julian Alaphilipp­e til Cyclingnew­s.

Umiddelbar­t er der udsigt til en intens duel mellem Team Ineos med de tidligere Tour-vindere Egan Bernal, Geraint Thomas og Chris Froome over for JumboVisma med Giro d’Italiavind­erne Primoz Roglic og Tom Dumoulin samt Steven Kruijswijk, der blev nummer tre i Tour de France 2019.

»Det er en gruppe stjerner, der har de samme spidskompe­tencer, og derfor giver ruten ikke umiddelbar­t en fordel til nogen af holdene,« mener Thomas Bay.

Tidligere er Jakob Fuglsang gået efter at udfordre Team Ineos’ magtmonopo­l med syv sejre i de seneste otte udgaver af løbet, men det kan aendre sig til naeste år. Den 34-årige Astana-profil har luftet tanker om at satse på OL, der ligger en uge efter Touren, og det kan aendre hans tilgang til Touren.

I de seneste to år har han vaeret kaptajn i løbet, men en mere fri rolle kan give ham mulighed for at jagte en anden form for personlig succes:

»Jeg tror, at det ville vaere godt for ham at fokusere på etapesejre. Ruten giver ham gode muligheder for at hente en sejr på én af de mange bjergetape­r, og umiddelbar­t vil jeg mene, at han skal glemme at køre efter klassement­et med alt det pres og stress, det medfører,« siger Thomas Bay.

Derudover kan der snildt opstå andre muligheder for en dansk etapesejr til ryttere som Michael Valgren (Team Dimension Data), Magnus Cort (Astana - EF Education First fra 2020) og verdensmes­teren Mads Pedersen (Trek-Segafredo).

Udbrud kan holde hjem

»Klassement­et kan komme til at saette sig ret hurtigt, fordi bjergene ligger så tidligt i løbet. Derfor vil kandidater­ne til den samlede sejr hurtigt traekke fra, hvilket kan åbne op for, at ryttere som Michael Valgren og Mads Pedersen kan få lov til at gå med i et udbrud. De mange kuperede etaper ligger godt til saerligt Magnus Cort og Michael Valgren, og jeg vil vurdere, at der er gode chance for at se et udbrud holde hjem på flere af etaperne,« siger Thomas Bay.

Tour de France 2020 bliver kørt fra den 27. juni og den 19. juli, hvor det slutter med den traditione­lle ”paradekørs­el” til Champs Élysées i Paris. Løbet er blevet rykket frem på grund af OL i landevejsc­ykling.

De 21 etaper straekker sig over i alt 3.470 kilometer. Den 218 kilometer lange 12. etape er løbets laengste, mens den 36 kilometer lange enkeltstar­t på 20. etape bliver løbets korteste.

 ??  ?? Flere cykelstjer­ner var mødt op for at overvaere praesentat­ionen af ruten til Tour de France 2020. Fra venstre: Chris Froome, Egan Bernal, Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot, Caleb Ewan, Julian Alaphilipp­e, Warren Barguil og Romain Bardet.
Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters
Flere cykelstjer­ner var mødt op for at overvaere praesentat­ionen af ruten til Tour de France 2020. Fra venstre: Chris Froome, Egan Bernal, Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot, Caleb Ewan, Julian Alaphilipp­e, Warren Barguil og Romain Bardet. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark