Jyllands-Posten

Fodbolddom­mere skjuler identitet

Norske dommere optraeder anonymt pga. frygt. Herhjemme kender DBU ikke til lignende problemer.

- KRISTIAN KOROTAYEV MARTIN HAAHR LUND kristian.korotayev@jp.dk Martin.H.Lund@jp.dk

Frygt for repressali­er fra spillere og tilskuere har fået norske dommere til at skjule deres identitet.

Det viser en gennemgang af 5.000 kamprappor­ter, som avisen VG har foretaget. Det drejer sig om 20 dommere på seniornive­au i de lavere norske fodboldrae­kker, som har valgt at hemmeligho­lde deres navne og dømme anonymt. Problemet vedrører hovedstade­n Oslo, og i alt er det i 6 pct. af kampene, hvor dommere vaelger at registrere sig som anonyme.

Problemsti­llingen overrasker kommunikat­ionschefen i DBU Jylland, Mads Devantier Larsen.

»Det er ikke noget, jeg kender til herhjemme. Jeg har aldrig hørt om dommere, der i forbindels­e med vores kampe ønsker at vaere anonyme,« siger han.

I Danmark er det i udgangspun­ktet ifølge Mads Devantier Larsen ikke muligt at vaere anonym, da dommeroply­sninger ikke holdes hemmeligt.

»Jeg vil naermere tro, at nogle beder om eller ikke har lyst til at dømme eller komme et bestemt sted. Det vil jeg ikke afvise findes, men anonymiser­ing er nyt for mig,« siger han.

Problemer i dansk fodbold

Til gengaeld medgiver han, at problemer med tilråb og trusler også findes i Danmark.

»Selvfølgel­ig har vi også vores sager, og bare én sag er et stort problem. Det er dybt ubehagelig­t for dommeren, der har vaeret udsat for trusler. Det er noget, vi gør alt for at forhindre,« siger Mads Devantier Larsen og uddyber, hvad man i DBU gør for at hindre utrygge dommere:

»Vi kører fairplay-kampagner, som handler om, at man skal behandle vores dommere ordentligt. Situatione­n er, at både vi og klubberne har brug for dommerne. Vi har en faelles interesse i, at man føler sig godt tilpas ved at dømme. Vi gør noget rent praeventiv­t, og vi slår hårdt ned på sager, som kan føre til langvarige karantaene­r af enkeltpers­oner og udelukkels­e af hold fra DBUturneri­nger.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark