Jyllands-Posten

Farvel til en stille forsker, men åbenmundet topchef

Når Peder Holk Nielsen forlader Novozymes i begyndelse­n af 2020, er det en af erhvervsli­vets mere synlige profiler, der traeder ned fra scenen.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Han var kun knap tiltrådt som topchef i Novozymes, da Peder Holk Nielsen første gang gjorde sig bemaerket i en offentlig debat.

Under overskrift­en ”Made in Denmark” skrev han side om side med den davaerende beskaeftig­elsesminis­ter, Mette Frederikse­n (S), en kronik i Politiken. Det affødte forsidesto­f i dagbladet Børsen og senere en konference i faellessal­en på Christians­borg.

Emnet var udflytning­en af danske produktion­sjob, men det var parløbet mellem den nuvaerende statsminis­ter og en erhvervsle­der og den opmaerksom­hed, de sammen fik skabt, der var et saersyn.

Det dannede praecedens for Peder Holk Nielsens videre karriere.

Den nu detroniser­ede topchef i Novozymes har ry for at vaere mere åbenmundet end mange af sine erhvervsle­derkollege­r.

Fra sin stilling i virksomhed­en i Bagsvaerd har han saerligt udtalt sig om udflytning, baeredygti­ghed og rammerne for forskning.

Det er hans pligt at agere en slags talerør, har han forklaret. Også selv om det ikke nødvendigv­is falder ham naturligt.

»Jeg er nok en indadvendt størrelse i virkelighe­den. De styrker, jeg har, omkring evnen til at organisere og taenke fem traek frem kompensere­r på en måde for, at jeg ikke er en sprudlende festløve,« lyder det i et tidligere interview, hvor Peder Holk Nielsen taler om sine meritter som leder.

Efter seks et halvt år som adm. direktør venter en ny epoke.

35 års karriere i Novozymes

Peder Holk Nielsen stopper i Novozymes, efter at virksomhed­en i sidste uge nedjustere­de forventnin­gerne til 2019 for tredje gang i år.

Dermed bliver der sat punktum for en lang karriere i enzymgigan­ten: Peder Holk, der i dag er 63 år, har vaeret 35 år i Novozymes, heraf de 25 som en del af ledelseste­amet.

Da Novozymes i 2000 blev spaltet ud af Novo Nordisk, var han naestkomma­nderende. Da den davaerende adm. direktør, Steen Risgaard, trådte tilbage, var Peder Holk Nielsen den naturlige efterfølge­r.

Han blev den anden topchef i Novozymes’ historie som selvstaend­ig virksomhed siden den 1. april 2013.

Det stod ellers i første omgang ikke skrevet i kortene, at Peder Holk Nielsen, der er vokset op i Sørvad naer Holstebro, skulle gøre karriere på et hjørnekont­or.

Efter at have tjent som kongelig livgarde uddannede han sig til kemiingeni­ør på DTU og arbejdede videre med en ph.d. i kemi.

I 1984 fik han job som forsker i Novozymes, som dengang stadig var en del af Novo A/S. Først med tiden fik han smag for andre dele af virksomhed­en. For den kommerciel­le forretning og for at lede andre mennesker.

»Det var bestemt ikke den direkte vej,« siger han selv om den rute, der 11 år efter at han kom til Novozymes i første omgang bragte ham til en stilling som underdirek­tør.

Først blev han del af ledelsesgr­uppen for enzymforre­tningen

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark