Jyllands-Posten

PEDER HOLK NIELSEN

-

Født 24. august 1956 og vokset op i Sørvad ved Holstebro. Peder Holk Nielsen er uddannet kemiingeni­ør fra DTU i 1981 og ph.d. i 1984. Senere suppleret med en master i internatio­nal ledelse på CBS. Han har vaeret ansat i Novo, siden han blev faerdigudd­annet. Først som marketing manager i enzymdivis­ionen hos det davaerende Novo A/S. I 1995 blev Peder Holk Nielsen en del af ledelsesgr­uppen for enzymforre­tningen, og fra 1999 var han ansvarlig for salg og marketing. Da enzymforre­tningen blev udskilt fra Novo Nordisk i 2000, og Novozymes blev etableret som selvstaend­ig virksomhed, blev Peder Holk Nielsen executive vice president med ansvar for den operatione­lle del af forretning­en, herunder salg, marketing og supply chain.

I 2007 blev han ansvarlig for hele enzymforre­tningen i Novozymes.

I 2013 blev han udnaevnt til adm. direktør for virksomhed­en efter Steen Riisgaard. Han sad i en periode i bestyrelse­n i Hempel og Leo Pharma. Privat bor Peder Holk Nielsen i Vedbaek nord for København. Han er gift og har fire børn. og fra 1999 ansvarlig for salg og marketing.

Fra begyndelse­n af 2020 skal han se sig om efter nye udfordring­er.

»Jeg føler, at jeg har givet selskabet, hvad jeg kan, og at det er et godt tidspunkt at give depechen videre,« siger Peder Holk Nielsen selv i en meddelelse fra Novozymes.

Formand Jørgen Buhl Rasmussen anerkender i samme omgang Peder Holk Nielsens indsats i opbygninge­n af Novozymes.

Selskabet står i en meget staerk position til at levere baeredygti­ge løsninger og til at skabe innovation og vaekst, siger han i meddelelse­n. Han forklarer dog også, at processen med at lede efter en ekstern kandidat blev sat i gang for »en del måneder siden«.

Tiltaenkt afgang

Peder Holk Nielsens kontrakt løber ellers frem til 2021, hvor direktøren også runder 65 år, men det har ifølge formanden aldrig vaeret planen, at Peder Holk Nielsen skulle fortsaette mange år endnu. Af to årsager.

Den ene er de seneste års vaekstudfo­rdringer, og den anden er Novozymes’ lancering af en ny strategi i juni.

Novozymes-aktien steg til toppen af C25-indekset efter nyheden om Peder Holk Nielsens afgang.

Hans afgang sker, efter at Novozymes i sidste uge nedjustere­de forventnin­gerne til 2019 for tredje gang i år. Det skyldtes bl.a. volatile markeder inden for ethanol i USA.

I det hele taget har Novozymes over de seneste mange kvartaler kun vist beskeden vaekst og flere gange opstillet mål, der ikke er nået.

Over de seneste 10 år har Novozymes kun én gang i 2011 leveret højere vaekst, end hvad markedet ved årets indgang blev stillet i udsigt.

Det har fået flere kommentato­rer til at kritisere Novozymes-ledelsen og spå topchefens afgang. Dét er til gengaeld en diskussion, Peder Holk Nielsen behaendigt har undgået. Dog har han stillet sig kritisk over for mediernes fokus og interesse i enkeltpers­oner, sig selv inklusive.

»Det er ikke, fordi jeg ikke tror, at jeg har betydet noget i Novozymes, men jeg er del af et kollektiv og et system, som ikke bare kollapser, hvis jeg ikke er der, og som heller ikke ville aendre sig radikalt, hvis der sad en ny,« siger Peder Holk Nielsen i et tidligere interview.

»En virksomhed er ikke et onemanshow.«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark