Jyllands-Posten

Den globale vaekst holdes nede af politisk usikkerhed

Trods de første spaede tegn på en opblødning i handelskri­gen mellem USA og Kina kan skaden på verdensøko­nomien allerede vaere sket, viser en raekke nye prognoser.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Den globale økonomi har ikke vokset langsommer­e siden finanskris­en og er dermed sårbar over for selv små stød fra et kaotisk brexit, konflikter i Mellemøste­n eller en ny eskalering af handelskri­gen mellem USA og Kina.

Det viser de seneste prognoser fra bl.a. Den Internatio­nale Valutafond, samhandels­organisati­onen OECD samt Nordea og Handelsban­ken.

»Verdensøko­nomien har nu mistet så meget fart, at der ikke skal meget til, før man får et reelt crash,« siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsban­ken.

Den Internatio­nale Valutafond (IMF) skar tirsdag en ordentlig luns af sit vaekstskøn for den globale økonomi, så det landede på kun 3 pct. i år, det laveste siden finanskris­en i 2008 og 2009.

I sidste måned nedjustere­de OECD sine skøn for stort set alle de 20 største økonomier i verden og forudså en vaekst på kun 2,9 pct. for den globale økonomi i år.

Prognoser fra bl.a. Nordea, Handelsban­ken og amerikansk­e Citigroup peger også på en vaekst, der holdes nede af politisk usikkerhed, hvilket afholder industrivi­rksomheder fra at investere.

Forbrugere holder igen

Ifølge IMF er der tegn på, at servicevir­ksomheder og forbrugere bliver mere tilbagehol­dende i flere lande. De finansiell­e markeder balancerer ifølge organisati­onen også på en knivsaeg.

Men til forskel fra tiden under finanskris­en kan politiske aftaler dog bringe vaeksten tilbage måske naeste år eller i 2021, vurderer Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

»Dengang skyldtes det en nedsmeltni­ng i den finansiell­e sektor. I dag er det en serie politiske kriser, som med lidt held kan løse sig selv,« siger Helge Pedersen.

Weekendens tilnaermel­se mellem USA og Kina, som pustede til håbet om en afklaring på handelskri­gen, ser i denne uge mindre positiv ud, vurderer Danske Bank.

Selv om aftalen mellem de to lande mindsker risikoen for en eskalering af handelskri­gen på den korte bane, er den for lille og for uklar til at give virksomhed­er og investorer vished nok til, at de tør kaste sig ud i nye investerin­ger, vurderer banken.

»Vi er stadig skeptiske, i forhold til om de to sider virkelig kan rydde deres uenighed af vejen,« skriver Jakob Ekholdt Christense­n, chef for Internatio­nal Macro and Emerging Market Research i Danske Bank.

 ??  ?? Praesident­erne Donald Trump fra USA og Xi Jinping fra Kina skal i midten af november muligvis underskriv­e en mindre handelsaft­ale efter et gennembrud i weekenden. Men det kan vaere for sent og for lidt til at vende udviklinge­n i den globale økonomi. Foto: Thomas Peter/AP
Praesident­erne Donald Trump fra USA og Xi Jinping fra Kina skal i midten af november muligvis underskriv­e en mindre handelsaft­ale efter et gennembrud i weekenden. Men det kan vaere for sent og for lidt til at vende udviklinge­n i den globale økonomi. Foto: Thomas Peter/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark