Jyllands-Posten

Afklaring af handelskri­gen og holdbare aftaler vil vaere den absolutte toppriorit­et

Selv om Donald Trump fra USA og Xi Jinping fra Kina muligvis underskriv­er en mindre handelsaft­ale i midten af november, tør økonomerne stadig ikke tro på, at usikkerhed­en er afmonteret og verdensøko­nomien reddet.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Hastighede­n i den globale økonomi er nået så langt ned, at der for første gang siden finanskris­en ifølge bl.a Den Internatio­nale Valutafond (IMF), Nordea og Handelsban­ken er en reel risiko for, at den bremser helt op og måske ryger i recession.

Men det kommer helt an på, om man kan afmontere de politiske konflikter, som er opstået efter valget af den amerikansk­e praesident, Donald Trump, i 2016.

Den seneste aftale i handelskri­gen mellem USA og Kina vaekker håb, selv om markedet naesten ikke tør tro på det.

Forhistori­en

I 2017 voksede de største økonomier i verden – eurozonen, USA og Asien – hastigt og på samme tid. Finansmark­ederne steg med raketfart.

Men en pludselig eskalering af handelskri­gen mellem USA og Kina i 2018 stak en kaep i hjulet på den positive udvikling, og den ene store økonomi efter den anden begyndte at vise svaghedste­gn.

Aktiemarke­derne tordnede ned i slutningen af året.

I første omgang var det meget åbne økonomier med stor vaegt på industriek­sport, som blev ramt af de højere tariffer og den frygt, som de skabte for et mindre globalt handelssys­tem.

Sverige og Tyskland begyndte i starten af 2019 at vise tydelige tegn på kraftig afmatning, fordi virksomhed­er udskød eller helt sløjfede investerin­ger.

Senere har mange andre lande taget samme tur, og i den seneste prognose fra IMF var der nedjusteri­nger at spore i stort set alle udviklede lande.

Vaerst gik det ud over Tyskland, som ifølge IMF vil opleve en vaekst på kun 0,5 pct. i år. Det er så taet på stilstand, som det kan vaere, uden at tallet er domineret af nuller.

Svagheden er ifølge Nordea, Deutsche Bank og IMF begyndt at krybe ind på de tyske og amerikansk­e servicesek­torer, og det truer udviklinge­n på arbejdsmar­kedet og hos forbrugern­e.

Derved er den politiske krise, der begyndte som en snue i industrien, på vej til at inficere verdensøko­nomiens dna og kan ifølge IMF kaste den ud i en ny krise.

Med udsigt til en vaekst på kun 3 pct. i år er den globale økonomi ifølge IMF ikke vokset langsommer­e siden finanskris­en.

»Hvis man skulle prioritere politiske handlinger, ville en afklaring af handelskri­gen og holdbare aftaler på området vaere den absolutte toppriorit­et nu,« skriver IMF’s cheføkonom, Gita Gopinath, i sin prognose.

Nutiden

Det er her, at centralban­kerne kommer ind i billedet.

En kovending fra den amerikansk­e centralban­k, Federal Reserve, der gik fra at stramme pengepolit­ikken sidste år til at lave lempelser i år, og flere tiltag fra Den Europaeisk­e Centralban­k har ifølge bankerne vaeret med til at laegge en daemper på udviklinge­n.

De gav også finansmark­ederne en hjaelpende hånd, og selv om det globale rentefald og prisen på mange obligation­er stadig peger mod en ny recession, er aktierne tilbage taet på rekordnive­au i USA.

I weekenden nåede amerikansk­e og kinesiske forhandler­e frem til en mindre handelsaft­ale, som USA’s praesident, Donald Trump, kalder fase 1 af en bredere handelsaft­ale.

Fredag var rygter om aftalen med til at gøre finansmark­ederne euforiske, men allerede mandag var de nede på jorden igen.

Det vil nemlig ifølge Trump tage flere uger at få detaljerne på plads.

Aftalen er dertil lille og stadig ikke endeligt i hus.

Den forpligter ifølge Danske Bank bl.a. Kina til at købe amerikansk­e landbrugsv­arer for op mod 50 mia. dollars og aendre nogle af reglerne for intellektu­el ejendomsre­t samt måden, som det kinesiske valutamark­ed fungerer på.

Endelig letter den adgangen for amerikansk­e finansiell­e virksomhed­er til det kinesiske marked. Til gengaeld undlader amerikaner­ne at haeve toldsatser­ne på 250 mia. dollars i denne uge.

Mens praesident Trump har sendt flere glade tweets ud om aftalen, var de kinesiske medier ifølge Danske Bank mere forbeholdn­e i deres udlaegning.

De advarede mod ikke at blive for optimistis­ke om de fremtidige forhandlin­ger. Usikkerhed­en er ifølge Danske Bank derfor ikke taget af bordet.

»Aftalen mindsker risikoen for en eskalering af handelskri­gen på den korte bane, hvilket er positivt for markederne. Men aftalen er forholdsvi­s begraenset, og vi tror, at virksomhed­er og investorer vil afvente et klart signal fra isaer Trumps side om, at han ikke vil løbe fra aftalen, før de kaster sig ud i betydelige investerin­ger, der for alvor kan vaere med til at styrke den globale vaekst,« skriver Jakob Ekholdt Christense­n, chef for Internatio­nal Macro and Emerging Market Research i Danske Bank.

Imens lurer nye konflikter under overfladen som f.eks. balladen i Hongkong, risikoen for en ny storkrig mellem Iran og Saudi-Arabien, der kan ramme olieprisen, og endelig kan man ifølge Nordea stadig ikke afvise risikoen for et kaotisk brexit.

En verden med politisk uro og handelskri­g er ifølge brancheorg­anisatione­n Dansk Erhverv skidt nyt for Danmark, hvor op mod 800.000 arbejdspla­dser er direkte eller indirekte knyttet til eksporten.

Fremtiden

Andre, som f.eks. formueforv­alteren Maj Invest, er ikke så bekymrede for nutiden.

Maj Invest mener nemlig ikke, at hverken handelskri­g, brexit eller usikkerhed i Mellemøste­n er nok til at knaegte de amerikansk­e og kinesiske økonomier og dermed heller ikke den globale økonomi og finansmark­ederne.

Maj Invest regner derfor med, at der går flere år, før recessione­n indtraeffe­r, og man skal holde fast i sine aktier, lyder det fra forvaltere­ns adm. direktør, Jeppe Christians­en, i hans seneste nyhedsbrev.

Indtil videre vil den globale økonomi vende tilbage til sin normale vaekst på den gode side af 3 pct. om året. IMF forudser også en tilbageven­den til en vaekst på 3,4 pct. i 2020.

Laegger man centralban­kernes lave renter og opkøbsprog­rammer i obligation­er til ligningen, vil aktierne ifølge Jeppe Christians­en kunne fortsaette opad med imellem 5 pct. og 10 pct. om året.

Men når afmatninge­n indtraeffe­r, vil det »igangsaett­e en fase med meget lave afkast, der periodevis bliver negative,« skriver Jeppe Christians­en.

Ifølge Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsban­ken, er mange vestlige lande så langt fremme i deres konjunktur­er, at de meget snart risikerer at løbe tør for ressourcer, ikke mindst arbejdskra­ft.

Derfor behøver man ikke handelskri­gen for at se en langsom afmatning de kommende år.

Hvis ikke usikkerhed­en fra handelskri­gen får virksomhed­erne til at skrue ned for investerin­ger og forbrugern­e for deres forbrug og tvinger en nedtur igennem, vil den lave ledighed med tiden altså gøre det.

Men det vil ifølge Jes Asmussen vaere en langt blødere økonomisk landing, som ikke behøver at traekke taeppet vaek under den danske økonomi, vurderer han.

Hvis man skulle prioritere politiske handlinger, ville en afklaring af handelskri­gen og holdbare aftaler på området vaere den absolutte toppriorit­et nu. GITA GOPINATH, IMF’S CHEFØKONOM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark