Jyllands-Posten

Klimaaendr­inger udløser fyringer i fiskeindus­trien

De kaempestor­e danske fiskefabri­kker, der producerer ingrediens­er til foder, er truet af klimaaendr­inger. Stigende havtempera­turer er med til at presse nogle af de vigtigste fiskearter vaek fra Nordsøen.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

En raekke af svaervaegt­erne i den danske ingrediens­industri er truet af klimaaendr­inger.

Stigende havtempera­turer er med til presse bestandene af vigtige industrifi­sk som tobis ud af Nordsøen, hvilket medfører en akut mangel på råvarer hos virksomhed­er som FF Skagen og Triplenine Group.

Begge virksomhed­er producerer fiskeolie og fiskemel, der indgår som ingrediens­er i foderbland­inger, og begge virksomhed­er er helt afhaengige af fiskernes landinger af industrifi­sk som tobis.

»I år har vi vaeret ramt af meget lave fangster af tobis i Nordsøen, og tilmed er fangsterne af brisling også gået ned. Faldet i landingern­e har medført, at vores kapacitets­udnyttelse i år har ligget 25-30 pct. under et normalår og omkring 50 pct. under det, der ville vaere vores ideelle niveau,« fortaeller Jes Bjerregaar­d, adm. direktør for Triplenine Group.

De foreløbige prognoser indikerer, at kvoterne på tobis og brisling bliver endnu lavere naeste år, og Triplenine Group har netop gennemført en fyringsrun­de på hovedkonto­ret i Esbjerg og fabrikken i Thyborøn.

»Vi håber, at de seneste års nedgang i fangsterne ikke er udtryk for, at en art som tobis er ved at forsvinde fra vores farvande,« siger Jes Bjerregaar­d.

Triplenine­s omsaetning faldt i 2018 med 13 pct. til 1,6 mia. kr., og indtjening­en styrtdykke­de 68 pct. til 39 mio. kr. før skat. På grund af de vigende råvaremaen­gder og dårlig kapacitets­udnyttelse er presset på økonomien fortsat i år.

Situatione­n er den samme hos branchens største aktør, FF Skagen.

»Samlet set har tilførsler­ne til vores fabrikker vaeret de mindste i mange år. Vi er meget opmaerksom­me på, at nogle forskere vurderer, at aendringer i økosysteme­rne i Nordsøen er skyld i de lavere fangster. Der er bare så mange store usikkerhed­smomenter i de rapporter og analyser, der er lavet på området, at vi ikke kan agere strategisk på det,« forklarer Johannes Palsson, adm. direktør for FF Skagen.

Virksomhed­en omsaetter for knap 3 mia. kr. og har fabrikker i Skagen og Hanstholm.

»Vi er nødt til at have langt mere solid viden, inden vi kan traeffe beslutning om eksempelvi­s at lukke en fabrik. At lukke kapacitet vil vaere en sidste udvej. Om det kan komme i spil naeste år, ved jeg ikke,« siger Johannes Palsson.

Et andet farvand

Lektor Mikael van Deurs fra DTU Aqua forklarer, at Nordsøen siden 2002 »grundlaegg­ende har forandret sig til et andet farvand end det, vi tidligere har kendt«.

»Vandtemper­aturen er blevet højere, strømnings­mønstrene har aendret sig, og tilførsler­ne af naeringsst­offer fra de store floder er blevet mindre. Alt i alt ser det ud til, at disse aendringer forringer levevilkår­ene for isaer tobis,« vurderer Mikael van Deurs, som er en af de eksperter, der leverer rådgivning om tobis og brisling til Det Internatio­nale Havundersø­gelsesråd, ICES.

Ifølge Mikael van Deurs er der »en tendens til, at bestandene af isaer tobis, men i nogen grad også sild og brisling bliver mindre og vokser langsommer­e«.

Det truer de danske producente­r af fiskemel og fiskeolie. De er blandt de store aktører i ingrediens­industrien, hvor de 21 største virksomhed­er samlet set øgede omsaetning med 3,3 mia. kr. til 54 mia. kr. i 2018. Det viser en analyse, som erhvervsda­tabasen BIQ har udarbejdet for Jyllands-Posten.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark