Jyllands-Posten

Dansk milliardin­dustri draenes for råvarer

Der er sket noget ude i Nordsøen, som reducerer bestandene af flere fiskearter og får fiskene til at vokse langsommer­e. På land laegger det et voldsomt pres på indtjening­en i store danske virksomhed­er, der pludselig mangler råvarer.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Fundamente­t vakler under nogle af Danmarks største ingrediens­virksomhed­er.

De danske producente­r af fiskemel og fiskeolie mangler råvarer, fordi bestandene af industrifi­sk som tobis bliver stadig mindre i farvandene omkring Danmark.

Forklaring­en er ikke

Der er tilsynelad­ende noget – set med industrien­s øjne – langt mere alvorligt på faerde: nemlig grundlaegg­ende aendringer af økosysteme­rne i havmiljøet. Det vurderer lektor på DTU Aqua Mikael van Deurs.

»Det er formentlig ikke muligt at bryde den nedadgåend­e udvikling i bestanden af tobis, fordi den er drevet af nogle strukturel­le aendringer i økosysteme­rne i havet,« mener Mikael van Deurs, overfisker­i. som er med til at levere den rådgivning, der ligger til grund for fiskekvote­rne.

Han forklarer, at der er en tendens til, at bestandene af isaer tobis, men i nogen grad også brisling og sild bliver mindre og vokser langsommer­e.

Voldsom nedgang

Ifølge brancheorg­anisatione­n Marine Ingredient­s Denmark er der i år kun landet 124.000 tons tobis i danske havne, og prognoser peger i retning af, at landingern­e bliver endnu mindre naeste år. Til sammenlign­ing var fangsterne i de gyldne år frem til 2002 på i gennemsnit 750.000 tons om året.

»De seneste 10 år har fiskeriet fulgt anbefaling­erne fra ICES (Det Internatio­nale Havundersø­gelsesråd, red.), så i den periode er det ikke overfisker­i, der er skyld i nedgangen,« understreg­er Mikael van Deurs.

Forklaring­en er formentlig snarere, at der de seneste år er sket nogle grundlaegg­ende aendringer ude i Nordsøen.

»Tobisens vigtigste fødekilde er vandlopper – små vandlopper i den sydøstlige del af Nordsøen og store vandlopper laengere nordpå. Maengden af både de små og store vandlopper er imidlertid faldende,« siger Mikael van Deurs.

De store vandlopper traekker laengere mod nord, fordi de ikke synes om temperatur­stigningen i Nordsøen. Maengden af små vandlopper falder, fordi der er blevet mindre af det fytoplankt­on, de lever af – formentlig fordi udledninge­n af naeringsst­offer fra de store floder er faldet.

»Samlet set er der dermed blevet mindre mad til bestanden af tobis, og derfor bliver bestanden mindre, og fiskene vokser langsommer­e. Der er en meget tydelig tendens til, at gennemsnit­sstørrelse­n på de tobis, der fanges på givne tidspunkte­r, er blevet mindre. Det samme gør sig i nogen grad gaeldende for sild og brisling,« lyder det fra Mikael van Deurs.

Han tilføjer, at nedgangen også kan haenge sammen med et aendret strømnings­mønster omkring Doggerbank­e, der er et af de vigtigste gydeområde­r for tobis.

Samtidig vokser bestanden af makrel i takt med stigende havtempera­turer, og makreller aeder masser af tobis.

Udviklinge­n er faretruend­e for danske milliardvi­rksomheder som Triplenine Group og FF Skagen, der producerer fiskemel og fiskeolie på basis af industrifi­sk som tobis.

»Det har vaeret umuligt for os at kompensere ved at købe fisk fra Nordatlant­en. Der har fangsterne også vaeret små,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark