Jyllands-Posten

Deltidsarb­ejde kan ramme pensionen hårdt

Deltidsarb­ejde har store konsekvens­er for pensionsop­sparingen.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Over 600.000 danskere vurderes at vaere på deltid. I mange tilfaelde er det et bevidst valg i en periode, typisk når børnene er små.

Men valget af deltid kan have store konsekvens­er for pensionen, når den engang skal udbetales, viser beregninge­r fra Danica.

Hvor mange

I 2017 var der 549.000 på deltid. Af de 130.000 nye job, der er kommet i forbindels­e med højkonjunk­turen siden 2015, er de 66.000 deltidssti­llinger.

Mange går på deltid i forbindels­e med børnefødsl­er, men i job, hvor stressnive­auet kan vaere højt, vaelger mange deltid for at kunne puste ud. Det gaelder bl.a. for sygeplejer­sker. Men det kan altså få store konsekvens­er for pensionsop­sparingen.

Danica har sammen med YouGov gennemført en undersøgel­se af flere end 1.200 personer, der sparer op til pensionen. Knap hver anden er slet ikke bevidst om, at det påvirker pensionsop­sparingen, hvis man går på nedsat tid.

Af dem, som er bevidste om, at det påvirker deres pension, har faerre end to af fem tilpasset deres pensionsin­dbetalinge­r derefter.

Hvor laenge

Mange, der er på nedsat tid, er det typisk i en periode på 5-10 år, mens børnene er små. Ofte er det kvinder, og de rammes på deres pensionsop­sparing. Typisk går man på fuld tid efter en periode.

Dermed stiger lønnen, men opsparinge­n er ikke nødvendigv­is laengere tilstraekk­elig. Der skal fyldes ekstra op for den periode, man har vaeret på deltid.

Hvor meget

»Nedsat tid kan betyde, at man mangler flere hundrede tusind kroner i sin pensionsop­sparing den dag, man går på pension,« siger seniorøkon­om i Danica Mads Moberg Reumert.

Hvor meget man mangler, afhaenger imidlertid af flere forhold. Blandt andet af hvornår man er på nedsat tid, hvor meget man indbetaler i dag, hvor meget man går ned i tid, og hvor laenge det står på. Endelig afhaenger det også af, hvilket lønniveau man kommer tilbage på efter perioden på nedsat tid.

Hvis den nedsatte tid betyder, at en 30-årig årligt indbetaler 10.000 kr. mindre, kan der mangle 94.000 kr. ved nedsat tid i fem år. Ved nedsat tid i 10 år kan der mangle 178.000 kr.

Er nedgangen i den årlige indbetalin­g højere, eller er man på nedsat tid i en laengere periode, vil det vaere endnu flere penge.

Hvordan

Man kan undgå at komme bagud ved at fastholde sin indbetalin­g, mens man arbejder på deltid, men det kan vaere en økonomisk udfordring, når man i forvejen går ned i løn.

Et andet alternativ er at skrue op for indbetalin­gerne, når man er tilbage på fuld tid eller senere og på den måde spare det manglende op.

»Men det er lettere at få sparet det manglende op, jo tidligere man kommer i gang. Ved at komme tidligere i gang vil man få mere medvind fra renters-rente-effekten,« lyder det fra Mads Moberg Reumert.

Hvis man forbliver på nedsat tid og dermed den lavere løn frem til pensionsli­vet, kan man meget vel spare tilstraekk­eligt op med den nedsatte indbetalin­g. Det kan ske, hvis man har vaennet sig til at leve for den løn, man får på deltid.

 ??  ?? Det er populaert, bl.a. blandt sygeplejer­sker, at gå på deltid. Det kan dog få store økonomiske konsekvens­er. Arkivfoto: Stine Rasmussen
Det er populaert, bl.a. blandt sygeplejer­sker, at gå på deltid. Det kan dog få store økonomiske konsekvens­er. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark