Jyllands-Posten

Sådan begraenser du risikoen i jagten på afkast

Det kan vaere risikabelt at købe enkeltakti­er, hvis man ikke kan lide alt for store kursudsvin­g.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Det kan stort set ikke lade sig gøre at få mere end 0 pct. i rente af sine penge, medmindre man er klar til at løbe en risiko.

Jagten på afkast siges at holde hånden under aktiemarke­det i øjeblikket. For hvorfor ikke løbe en risiko med aktier, når alternativ­et er en rente på 0 pct.? Velhavende risikerer ovenikøbet at skulle betale rente for at have penge stående.

Men aktiemarke­det er meget volatilt – det vil sige med store udsving fra dag til dag. Et godt eksempel er Ambu, der er blevet naesten 30 pct. mindre vaerd i år.

Hvis man vil begraense sin risiko, skal man derfor vaelge nogle vaerdipapi­rer, hvor der ligger en risikospre­dning indbygget.

Lasse Faurholt Egelborg, der er investerin­gsrådgiver i Danske Bank, har udfaerdige­t en miniguide til, hvordan man kan investere og samtidig sprede sin risiko.

Man kan købe sig ind i en investerin­gsforening. Det er en forening, man kan skyde penge ind i, og så investerer foreningen­s eksperter pengene. Det betyder, at man deler både omkostning­er, tab og gevinster med de andre medlemmer i foreningen. Når man gør det, køber man en investerin­gsfond. En investerin­gsforening kan indeholde mange forskellig­e slags investerin­gsfonde eller afdelinger. Det er en samling investerin­ger i f.eks. et enkelt land eller region.

Man kan vaelge mellem aktivt og passivt forvaltede fonde. I en aktivt forvaltet fond sidder der en ekspert og udvaelger, hvilke investerin­ger fonden skal foretage. Den type fonde er typisk dyrere end passivt forvaltede fonde. De bliver ikke passet på samme måde, men kan vaere styret af en computer, som investerer i de aktier, der er med i et bestemt aktieindek­s. Indeksfond­e er for alvor vundet frem de senere år. En indeksfond er det samme som en passivt forvaltet fond. Den er bygget op af de aktier, der hører til et bestemt aktieindek­s. Et aktieindek­s måler den gennemsnit­lige udvikling på et bestemt aktiemarke­d. Det kan omfatte bare en enkelt børs, som f.eks. det danske aktieindek­s, eller alle verdens børser. Morgan Stanleys verdensind­eks, MSCI, er det mest kendte.

Når man skal måle sin investerin­g, bruger man et benchmark. Det kan typisk vaere et aktieindek­s. Klarer man sig bedre en det, kan man vaere godt tilfreds. En investor får en portefølje. Det er en beholdning af vaerdipapi­rer som f.eks. obligation­er og aktier. Det kan også vaere en portefølje af ejendomme eller vine.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark