Jyllands-Posten

Fragtfly ramt af handelstur­bulens

De store asiatiske flyselskab­er konstatere­r store fald i fragtmaeng­derne og er i fuld gang med at justere forretning­en til de nye realiteter.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Handelskri­gen kombineret med de svagere internatio­nale konjunktur­er har ramt de asiatiske luftfartss­elskaber hårdt på deres fragtforre­tning og flere steder medført røde tal på bundlinjen.

Der er tomme hylder i fragtrumme­ne. Ikke bare i flyene over Stillehave­t, men på de asiatiske ruter generelt. Alle internatio­nale selskaber maerker afmatninge­n. Men på grund af den direkte effekt af handelskri­gen mellem USA og Kina på de asiatiske markeder maerkes det isaer hos de selskaber, der opererer i eksportori­enterede asiatiske økonomier. Singapore Airlines, Korean Air Lines, China Airlines, Thai Airways og japanske ANA har set fragtvolum­enerne falde med stigende styrke året igennem.

»Handelsspa­endinger tynger hele luftfragts­industrien hårdt. De højere toldsatser disrupter ikke bare forsynings­kaederne over Stillehave­t, men også de globale handelsrut­er,« konstatere­r den internatio­nale luftfarts sammenslut­ning IATA’s chef, Alexandre de Juniac, i en erklaering som en kommentar til udviklinge­n.

Regnskaber er ramt

Mellem 10 og 30 pct. af selskabern­es omsaetning er fragt. Det har vaeret en vigtig indtaegtsk­ilde for fuldservic­eselskaber­ne, som er presset af lavprissel­skaberne på passagertr­afikken.

Luftfragt benyttes isaer til produkter, der skal hurtigt på markedet, ikke vejer alt for meget og har en prisstrukt­ur, der betyder, at de højere priser i forhold til skibe, tog eller landevej spiller en mindre rolle, når produktern­e rammer butikker og supermarke­der. Det gaelder ikke mindst elektronik og friske fødevarer som frugt og grøntsager.

Udfordring­erne kan aflaeses i kvartalsre­gnskaberne og de senest tilgaengel­ige månedstal.

Singapore Airlines noterede et fald på 8,4 pct. i årets 2. kvartal fra april til juni. I det hele taget falder fragten hos Singapores Changi Airport – i juli med 7,2 pct. i forhold til året før – parallelt med, at eksporten af avancerede elektronik­produkter og komponente­r til USA og Kina er ramt af handelskri­gen. Et forhold, der afspejles i Singapores økonomi – en af verdens mest åbne og netop kåret som verdens mest konkurrenc­edygtige foran USA. Med en stigning i bruttonati­onalproduk­tet på 0,1 pct. i 3. kvartal ligesom i 2. kvartal har Singapore med nød og naeppe undgået en teknisk recession, defineret som to kvartaler i traek med negativ vaekst.

Endnu vaerre står det til hos Thai Airways, der i kvartalsre­gnskabet for 2. kvartal giver både handelskri­gen og den globale økonomiske afmatning skylden for et fald i fragtmaeng­den på ikke mindre end 18,8 pct.

Forretning­er aendres

Udviklinge­n udfordrer selskabern­e på deres strategi, og selskaber som Korean Air Lines og ANA har allerede taget konsekvens­en og aendret deres forretning. Fra slutningen af december reducerer ANA sine rene fragtflyvn­inger mellem Shanghai og Tokyo fra syv til seks gange ugentligt og saenker samtidig priserne.

»Efterspørg­slen på nogle internatio­nale fragtmarke­der er blevet svagere,« hedder det lakonisk i en erklaering fra ANA i forbindels­e med nedskaerin­gen – uden direkte at naevne Kina.

Korean Air Lines og nationens andet store selskab Ariana har taget et endnu mere drastisk skridt og lukket tre af deres nationale fragttermi­naler. Operatione­rne i Cheongju, Daegu og Gwangju blev stoppet pr. 1. oktober. Korean Air Lines fragtomsae­tning i årets første halvdel faldt med naesten 10 pct., og begge selskaber sendte røde kvartalsre­gnskaber på gaden i 2. kvartal.

Hårde kår vil fortsaette

Til gengaeld har Korean Air Lines foruddisko­nteret et skift i handelsvej­ene og åbnet fragtruter to gange om ugen mellem Seoul og henholdsvi­s Bangkok og Manila, i forventnin­g om at produktion i Kina, Korea og Japan flyttes til Sydøstasie­n som konsekvens af USA’s praesident, Donalds Trumps, insisteren på at begraense de amerikansk­e handelsund­erskud med de tre store østasiatis­ke økonomier.

»Den vaesentlig­ste årsag til tabet i 2. kvartal var et dårligere end forventet salg af fragt, der var 13,6 pct. nede i forhold til året før,« forklarede analytiker­en Bang Min-jin fra Eugene Investment & Securities til den koreanske businessav­is Aju Business Daily.

De seneste tal for august viser et fald for 10. måned i traek.

»Det er dybt bekymrende,« lyder det i en udtalelse fra IATA’s Alexandre de Juniac.

»Ikke siden den globale finanskris­e i 2008 er efterspørg­slen faldet 10 måneder i traek. Uden noget tegn på en nedtoning af fjendtligh­ederne på handelsomr­ådet kan vi forvente, at det hårde forretning­sklima for luftfragt vil fortsaette«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark