Jyllands-Posten

Aarhus får ikke lov til at droppe de nationale test

Kommunens folkeskole­r skal stadig gennemføre de obligatori­ske prøver.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Det blev et nej fra to ministerie­r til en ansøgning fra Aarhus Kommune om at fritage kommunens skoleeleve­r for at skulle gennemføre de 10 obligatori­ske nationale test fra 2. til 8. klasse i laesning, matematik, engelsk og fysik/kemi.

Både Børne- og Undervisni­ngsministe­riet og Socialog Indenrigsm­inisteriet har afslået ansøgninge­n, med henvisning til at regeringen nok ønsker at afskaffe de nationale test i folkeskole­n, men at børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil vil »gå i dialog med alle berørte parter med henblik på at nytaenke anvendelse­n af test i folkeskole­n«, som det hedder i afslaget.

Derfor vil der ikke blive gennemført forsøg med fritagelse for obligatori­ske nationale test i folkeskole­n, fordi regeringen hellere vil finde et alternativ for alle kommuner, som kan traede i kraft hurtigst muligt.

»AErgerligt«

Det er aergerligt, mener rådmanden for Børn og Unge, Thomas Medom (SF).

»Vi havde søgt dispensati­on for at gøre det frivilligt for skolerne at benytte testene, fordi de måler skaevt og er svaere at omsaette til undervisni­ng. Derfor er det rigtig aergerligt at få afslag. Omvendt havde regeringen varslet, at den agter at skrotte de nationale test i sin nuvaerende form, og afslaget kommer derfor ikke som den store overraskel­se,« siger han.

»Jeg vil opfordre regeringen til at saette arbejdet i gang, så den kan finde en afklaring for skolerne snarest muligt, for den nuvaerende uklarhed er frustreren­de for alle.«

I september meddelte Pernille Rosenkrant­z-Theil, at hun og regeringen ønskede at afskaffe de omdiskuter­ede nationale test i folkeskole­n, men da de er en del af et folkeskole­forlig, ønskede hun også at finde en forhandlin­gsløsning. Socialdemo­kratiet lovede allerede under valgkampen at afskaffe testene i de mindste klasser, og det løfte var også med i det såkaldte forståelse­spapir, som Socialdemo­kratiet skrev sammen med De Radikale, SF og Enhedslist­en.

Det fremgår også af svaret fra de to ministre: »Regeringen deler jeres ønske om, at anvendelse­n af nationale test i folkeskole­n skal nytaenkes.«

Aarhus Byråd tog glaederne på forskud og besluttede i april, at de skoler i kommunen, der underviser efter folkeskole­loven, selv skulle bestemme, om de ville bruge de nationale test, og sendte derfor i regi af frikommune­forsøget en ansøgning til Socialog Indenrigsm­inisteriet. Det samme har ni andre kommuner gjort, men altså uden held.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark